Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Σοκ! Λιγότερο από 400 € η κατώτατη

Με εγκύκλιο Χαϊκάλη μειώνεται από 19% έως 24% και διαμορφώνεται στα 392 ευρώ! Τι πρόκειται να γίνει με τη βασική σύνταξη

Μειώνεται η κατώτατη σύνταξη που χορηγούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στα 392,7 ευρώ, αλλά διατηρείται για λίγο ακόμα η βασική σύνταξη στα 360 ευρώ. Η μείωση της κατώτατης σύνταξης ανέρχεται στα 93,3 ευρώ ή 19,2%, από 486 ευρώ που ήταν, για παράδειγμα, στο ΙΚΑ, ή στα 24,3 ευρώ ή 5,83%, από τα 417 ευρώ που ήταν στον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλος Χαϊκάλης, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (βασική και αναλογική σύνταξη) και στο πλαίσιο αυτό θεσπίζεται και ο υπολογισμός της κατώτατης σύνταξης, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Η κατώτατη σύνταξη χορηγείται για χρόνο ασφάλισης το λιγότερο 15 ετών ή σε περιπτώσεις αναπηρίας με ποσοστό άνω του 80% ή όταν προκύψει κάποιο εργατικό ατύχημα, που θα στερεί τη δυνατότητα εργασίας από τον εργαζόμενο.

Ταυτόχρονα στην ίδια εγκύκλιο επαναλαμβάνεται ότι η βασική σύνταξη έως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα διατηρηθεί στα 360 ευρώ. Επειδή όμως η βασική σύνταξη προκύπτει ως αποτέλεσμα της πορείας του ΑΕΠ, είναι πιθανό το 2016 να υποχωρήσει, εάν η ελληνική οικονομία μπει τελικά ξανά σε φάση ύφεσης.

Πότε καταβάλλεται 

Η βασική σύνταξη καταβάλλεται στις εξής περιπτώσεις ασφαλισμένων:

  • Οσοι δεν κατάφεραν στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους να συμπληρώσουν τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών (4.500 ένσημα) και παράλληλα έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια διαμονής στη χώρα. Η περίπτωση αυτή φωτογραφίζει ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποίοι ούτε τα απαιτούμενα ένσημα διαθέτουν αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ πάνω από τα 67 ετών και διαβιούν μόνιμα στην Ελλάδα πάνω από μία 10αετία.
  • Στους δικαιούχους αναλογικής σύνταξης, από την ημερομηνία χορήγησής της.

Η βασική σύνταξη μειώνεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Για συνταξιούχους γήρατος, οι οποίοι από το 15ο έως το 67ο έτος ηλικίας έχουν διαμείνει κάποια χρόνια εκτός Ελλάδος. Για κάθε έτος από αυτά τα χρόνια που έζησαν στο εξωτερικό μειώνεται κατά 1/35 η βασική σύνταξή τους.
  • Για όσους λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη (γήρατος ή αναπηρίας).
  • Για όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγο θανάτου (ο/η σύζυγος, τέκνα).
  • Για ανασφάλιστους και για όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει 15 έτη προϋπηρεσίας (ή 4.500 ένσημα) ή δεν πληρούν το όριο της διαμονής ή το εισοδηματικό κριτήριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ