Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Σοκ με τον Σαμαρά!

Η είδηση που έκανε τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων χθες προκάλεσε σοκ. Ηταν λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, όταν έφτανε η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έμπαινε σήμερα στο χειρουργείο (στο δημόσιο νοσοκομείο «Αττικόν») για να κάνει επέμβαση στο μάτι.

Αιτία, η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που διαπιστώθηκε σε προγραμματισμένη οφθαλμολογική εξέταση που έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Λίγα λεπτά αργότερα από το Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η είδηση επιβεβαιωνόταν με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν: «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποβλήθηκε σήμερα (σ.σ.: χθες) σε προγραμματισμένη οφθαλμολογική εξέταση από τον διευθυντή της Β´ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Αττικού Δημόσιου Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής κ. Πάνο Θεοδοσιάδη.

Διαπιστώθηκε αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και αποφασίστηκε η χειρουργική της αντιμετώπιση.

Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί από τον κ. Θεοδοσιάδη στο Αττικό Νοσοκομείο». Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το πρόβλημα με το μάτι ταλαιπωρούσε αρκετό καιρό τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός όμως, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου και του «γεμάτου» προγράμματος που είχε, το παραμέλησε. Αν και είχε επισκεφθεί και άλλες φορές τον οφθαλμίατρο, κάνοντας θεραπευτικές παρεμβάσεις, δεν ακολούθησε πιστά τις ιατρικές συμβουλές που συνιστούσαν ξεκούραση, μια και δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την κρίσιμη εκλογική μάχη που είχε μπροστά του. Από τη μια οι περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα ταξίδια που πολλές φορές ήταν μέσα σε λίγες ώρες από νομό σε νομό, αλλά και η ένταση της προεκλογικής εκστρατείας δεν άφησαν τον κ. Σαμαρά να χαλαρώσει ούτε λεπτό.

Σήμερα, μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν ο πρωθυπουργός θα πάει τελικά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και για το πότε θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που ήταν προγραμματισμένες για το ερχόμενο Σάββατο.

Επίσης θα εξεταστεί ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο εκ μέρους της κυβέρνησης στην (πολύ πιθανή) περίπτωση που οι γιατροί απαγορεύσουν στον πρωθυπουργό για ιατρικούς λόγους να ταξιδέψει με αεροπλάνο.

Χθες πάντως αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που είχε ως θέμα την «κυβερνητική πορεία» του κόμματος και τον ρόλο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και του ευχήθηκε περαστικά, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έστειλε τηλεγράφημα με απρεπείς ευχές. Στο τηλεγράφημα αναφερόταν: «Κύριε πρωθυπουργέ. Ασ’ τους να λένε… Καλύτερα να σου βγει το όνομα παρά το μάτι. Τα οποία, εξάλλου, πρέπει να έχετε 14 με αυτά που θα δουν τα μάτια σας. Η Αγία Παρασκευή, προστάτιδα των ματιών, εύχομαι να είναι κοντά σας»…

Νίκος Ελευθερόγλου


Χειρουργείται σήμερα στο μάτι ο Αντώνης έπειτα από αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Σήμερα επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση στο αριστερό μάτι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας από τον διευθυντή της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου Πάνο Θεοδοσιάδη. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη χθες από το γραφείο του πρωθυπουργού η βλάβη στο μάτι του κ. Σαμαρά είναι στα αρχικά στάδια: «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποβλήθηκε σήμερα σε προγραμματισμένη οφθαλμολογική εξέταση από τον διευθυντή της Β´ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Αττικού Δημόσιου Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής, κ. Πάνο Θεοδοσιάδη.

Διαπιστώθηκε αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και αποφασίστηκε η χειρουργική της αντιμετώπιση. Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Θεοδοσιάδη στο Αττικό Νοσοκομείο».

Η περιπέτεια της υγείας του κ. Σαμαρά είχε ξεκινήσει πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, γεγονός που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος για τον κίνδυνο που ενδεχομένως να αντιμετώπιζε, καθώς η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα είναι συνηθισμένη επιπλοκή σε όσους έχουν μυωπία.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, το πρόβλημα στο μάτι του κ. Σαμαρά παρουσιάστηκε με ένα αιμάτωμα. Τότε είχε επισκεφθεί τον οφθαλμίατρο και προσωπικό του φίλο κ. Θεοδοσιάδη, ο οποίος του συνέστησε φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση το αιμάτωμα. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και έτσι ο κ. Σαμάρας υποβλήθηκε σε μικροεπέμβαση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό ιατρείο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Ομως, όπως φαίνεται, ο κ. Σαμαράς έριξε το βάρος του στην προεκλογική μάχη και δεν ξεκουράστηκε, όπως του είχε επισημάνει ο γιατρός του, με συνέπεια ο αμφιβληστροειδής να αποκολληθεί εκ νέου, επιπλοκή συνηθισμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μία πολύ λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη στην εσωτερική επιφάνεια του ματιού, ένας νευρικός ιστός, στον οποίο πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες χημικές διεργασίες και επεξεργασίες για τον σχηματισμό των εικόνων και του φωτός που λαμβάνουμε και τις μεταφέρει στον εγκέφαλο, όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής Γ. Ν. «Γ. Γεννηματά» Νικόλαος Μαρκοµιχελάκης.

«Ο αμφιβληστροειδής ξεκολλάει από διάφορα ατυχήματα ή τραυματισμούς, αλλά η βλάβη αποκαθίσταται με επέμβαση. Ωστόσο στους μύωπες επειδή είναι πιο λεπτός είναι περισσότερο ευάλωτος, γι’ αυτό μπορεί να αποκολληθεί ακόμη και με μια απότομη κίνηση» μας είπε ο κ. Μαρκομιχελάκης. Εάν είναι στην αρχή της αποκόλλησης, τότε διορθώνεται με λέιζερ και η επιτυχία μπορεί να αγγίξει και το 99%.

Στις περιπτώσεις που έχει επηρεάσει την ωχρά κηλίδα, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει κλινήρης για τρεις ήμερες και μάλιστα μπρούμυτα για να κολλήσει ξανά, ενώ για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες δεν πρέπει να ταξιδέψει αεροπορικώς. Τα ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται από τη βαρύτητα της βλάβης.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ