Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Σοκ Μοσκοβισί για την αποτυχία των Μνημονίων

Ομολογία αποτυχίας των Μνημονίων αποτελεί η απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή, με την οποία παραδέχεται ότι το ελληνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 175% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2020, ενώ στόχος του 2ου Μνημονίου ήταν να περιοριστεί το χρέος τη χρονιά εκείνη στο 120% του ΑΕΠ.

Ο Γάλλος επίτροπος υιοθετεί το βασικό σενάριο στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο της κατάρτισης του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα με αυτό, «ο ελληνικός δείκτης χρέους προς ΑΕΠ το 2020 αναμένεται να φτάσει στο 175%» και για να περιοριστεί κοντά στο 120% του ΑΕΠ θα χρειαστεί να περάσει άλλη μια δεκαετία. Οι προβλέψεις αυτές απέχουν… έτη φωτός από τους στόχους του δεύτερου Μνημονίου για συγκράτηση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και «αρκετά κάτω από το 110% του ΑΕΠ» το 2022, αποδεικνύοντας την παταγώδη αποτυχία της υφεσιακής μνημονιακής συνταγής.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην απάντησή του προς τον κ. Χουντή ο κ. Μοσκοβισί δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για δραστικές παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί το χρέος, καθώς σημειώνει ότι αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαθέτουν για την εξυπηρέτηση του χρέους τους (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) ποσοστό μεγαλύτερο του 12% του ΑΕΠ τους, που είναι η σημερινή αναλογία για την Ελλάδα. Μάλιστα, προσθέτει ότι καταγράφονται πσοοστά που ξεπερνούν ακόμα και το 15% του ΑΕΠ, το οποίο έχει συζητηθεί ως πιθανό νέο κριτήριο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στην Ιταλία, που διαθέτει το 20,4% του ΑΕΠ της για να καλύψει το χρέος της, στην Ισπανία (18,8%), στην Κροατία (16%), στη Γαλλία (14,5%) και στο Βέλγιο (13,9%).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ