Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Σοκ στο Βερολίνο: Θέμα Siemens και πολεμικών επανορθώσεων έθεσε ο Τσίπρας στην Μέρκελ

Τόνισε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων «είναι πρωτίστως ηθικό και πρέπει να εργαστούμε για να το αντιμετωπίσουμε». Η καγκελάριος απάντησε ότι το θέμα έχει κλείσει πολιτικά, ωστόσο συμπλήρωσε πως «γνωρίζουμε πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το ναζιστικό καθεστώς. Δεν το αγνοούμε. Θα έχουμε συζητήσεις με την Ελλάδα για το ταμείο του μέλλοντος». Ακόμα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε. Επανέλαβε ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς και πως η Γερμανία δεν είναι θεσμός.

Εξέφρασε την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε πνεύμα εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι σημείο εκκίνησης αποτελεί η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου. «Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ» δήλωσε, ενώ αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force. «Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για γόνιμη συζήτηση, αναφέροντας ότι προσδιορίστηκαν κοινοί τόποι και διαφορές. Ακόμα, είπε πως θα πρέπει να εξαληφθούν αρνητικά στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας. Τόνισε την ανάγκη σεβασμού, όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας και επανέλαβε ότι δεν αποτέλεσε «success story» το «πρόγραμμα διάσωσης», ενώ σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής αλλά και στη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε σχετική ερώτηση, ο Α. Τσίπρας απάντησε σε αιχμηρό ύφος ότι «δεν ήρθα για να ζητήσω οικονομική βοήθεια» και σχολίασε ότι τα προβλήματα μεσοπρόθεσμης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά. «Δεν ήρθα για να ζητήσω οικονομική βοήθεια αλλά για να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις. Η συνάντησή μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτό» είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ