Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

SOS από 120.000 αγρότες για τους δασικούς χάρτες!

Του

Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Σήμα κινδύνου για τις εκτάσεις και τις επιδοτήσεις 120.000-130.000 αγροτών λόγω των δασικών χαρτών εκπέμπει ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ζητάει παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών μέχρι τέλους του έτους όσον αφορά τα αγροτεμάχια που φαίνεται ότι έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις με βάση τους δασικούς χάρτες.

Οπως επισημαίνει, όσοι δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία, ώστε να λάβουν επιδοτήσεις, και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές κινδυνεύουν να μην μπορούν να τις καλλιεργήσουν και να θεωρηθούν δασικές. Αυτομάτως θα χαθούν και οι επιδοτήσεις για καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως δασικές. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, τις επόμενες 10 ημέρες ως τη λήξη της προθεσμίας (27 Ιουλίου) τα εμπλεκόμενα κέντρα υπολογιστών καλούνται να ενημερώσουν 120.000 παραγωγούς ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ παρουσιάζουν επικαλύψεις με τους δασικούς χάρτες και να τους κατευθύνουν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών, κάτι που πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο. Ακόμα και αν ενημερωθούν οι παραγωγοί, η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο, ενώ παράλληλα τα κατά τόπους δασαρχεία ζητούν διαφορετικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες στους παραγωγούς. Παράλληλα, αυτή την εποχή οι αγρότες ασχολούνται αποκλειστικά με τη συγκομιδή των προϊόντων, ενώ και οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω των αδειών για τις θερινές διακοπές.

Στην επιστολή του ο σύνδεσμος επικαλείται και το υψηλό τίμημα της διαδικασίας, γεγονός που αποτρέπει πολλούς να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ