Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

SOS από το Μουσείο Μπενάκη

Ούτε το Μουσείο Μπενάκη κατάφερε να βγει αλώβητο από την κρίση. Το ιστορικό πολιτιστικό ίδρυμα, στο οποίο πρόεδρος είναι η μητέρα του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Αιμιλία Γερουλάνου, συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μουσεία εν Ελλάδι, χτυπημένο από την οικονομική κρίση, και παλεύει να… κρατηθεί στη ζωή.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει αλλά και η πετσοκομμένη κρατική χορηγία οδήγησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να λάβουν ριζικά μέτρα για την ενίσχυσή του, τα οποία ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν η πρόεδρος αλλά και ο διευθυντής του Μουσείου Αγγελος Δεληβοριάς. Φυσικά, οι δυο τους απάντησαν και σε όσους κατηγορούν το Μουσείο για ευνοϊκή μεταχείριση -λόγω οικογενειακών δεσμών- από το ΥΠΠΟΤ.

Το μήλον της Εριδος, η μεγάλη έκθεση με θέμα το Βυζάντιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2013 στην Αμερική και για την οποία φημολογείται ότι το Μουσείο -διαχειριστικός φορέας τής εν λόγω παρουσίασης- έχει πριμοδοτηθεί με το ποσό των 3.500.000 ευρώ.

«Θέλω να τονίσω εδώ ότι για την έκθεση αυτή το Μουσείο Μπενάκη δεν έλαβε ούτε πρόκειται να λάβει ούτε ένα ευρώ» υποστήριξε η κυρία Γερουλάνου. «Είναι αλήθεια περίεργο, πολύ θλιβερό, αλλά και πολύ σκληρό για όλους μας, πώς έπειτα από τόσα χρόνια άριστης σχέσης και ένθερμης αναγνώρισης φτάσαμε σήμερα να αναφέρεται, έστω και περιστασιακά, το Μουσείο Μπενάκη ως «“το μουσείο της μαμάς του υπουργού”, το οποίο δήθεν πριμοδοτείται σκανδαλωδώς» τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Δεληβοριάς ξεκαθάρισε ότι η επιλογή του Μουσείου Μπενάκη για το διοργανωτικό πλαίσιο της φιλόδοξης αυτής παρουσίασης έγινε λόγω της μεγάλης εμπειρίας που είχε το πολιτιστικό ίδρυμα σε παρόμοιες εκθέσεις, τονίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι του Μουσείου εργάζονται για αυτήν αμισθί. Και αυτό διότι η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ είχε από πέρυσι αποφασίσει να μην επιχορηγήσει το πολιτιστικό ίδρυμα, αναζητώντας τους οικονομικούς πόρους -όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν- από τις χορηγίες Ελλήνων.

Ακρως διαφωτιστική για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Μουσείο είναι η δημοσιοποίηση των κρατικών χορηγιών, στην οποία προχώρησε χθες ο κ. Δεληβοριάς. Η χορηγία της Πολιτείας για το 2011 ήταν μόλις 700.000 ευρώ, ενώ το 2009 το ποσό αυτό έφτανε τα 2.000.000 ευρώ. «Καταλαβαίνετε ότι σε ένα μουσείο που απασχολούνται πάνω από 200 άτομα και υπάρχουν έξι παραρτήματα τα ποσά αυτά είναι ενδεικτικά. Δυστυχώς, για αυτόν τον λόγο έχουμε υποχρεωθεί να ακυρώσουμε και προγραμματισμένες προ πολλού εκδηλώσεις» διευκρίνισε ο κ. Δεληβοριάς.

Η καμπάνια «επιβίωσης» που ξεκινάει άμεσα το Μουσείο, προκειμένου να εξασφαλίσει τους πόρους που θα του επιτρέψουν να λειτουργεί, βασίζεται κατά κόρον στην προσφορά των χορηγών (μεμονωμένων προσώπων ή εταιριών). Ακολουθώντας ένα χορηγικό πρόγραμμα -στα πρότυπα των μεγάλων μουσείων του εξωτερικού- με ανταποδοτικό χαρακτήρα, το κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα «ποντάρει» πολλά στην κοινωνική ευαισθησία των Ελλήνων. Ενα από τα καινούργια στοιχεία του ανανεωμένου χορηγικού προγράμματος, η θέσπιση του Σώματος των «Μελών».

Οπως επεσήμανε η Αιμιλία Γερουλάνου, ένας από τους λόγους που οδήγησαν το γνωστό πολιτιστικό ίδρυμα σε οικονομικό αδιέξοδο ήταν και οι 12ετείς δικαστικές διαμάχες στις οποίες έχει εμπλακεί το Μουσείο, διεκδικώντας την κυριότητα ενός μεγάλου μέρους της περιουσίας του. «Υπήρχε ένας κύριος, τον οποίο δεν είχαμε γνωρίσει ποτέ, ο οποίος όμως αγαπούσε ιδιαίτερα το Μουσείο Μπενάκη. Γι’ αυτό και όταν έφυγε από τη ζωή, στη διαθήκη του είχε αφήσει όλη του την περιουσία στο Μουσείο. Και επειδή η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι οποιοσδήποτε διεκδικεί μια κληρονομιά μπορεί να το κάνει ακόμη και αν υπάρχει διαθήκη, γι’ αυτό και τα τελευταία δώδεκα χρόνια επιδιδόμαστε σε μια δικαστική διαμάχη με τους έτερους διεκδικητές της περιουσίας, στην οποία έως τώρα έχουμε βγει νικητές».

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ