Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

«SOS» για τις συνθήκες απονομής δικαιοσύνης

Για πολλοστή φορά οι εισαγγελείς εξέπεμψαν SOS για τις απαράδεκτες συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης που επικρατούν στη χώρα μας, με τα χρόνια προβλήματα του κλάδου τους να παραμένουν άλυτα! Στο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της 29ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, οι εισαγγελείς όλης της χώρας καλούν την Πολιτεία να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να ανταποκρίνεται στις δίκαιες προσδοκίες του ελληνικού λαού».

Συγκεκριμένα, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος με το ομόφωνο ψήφισμα των μελών της ζητά την άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων για να ανταποκριθούν στη διαρκώς διογκούμενη δικαστική ύλη, καθώς και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προσωπική ασφάλεια των λειτουργών της Θέμιδος και των εγκαταστάσεων των δικαστηρίων.

Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και εκπροσώπων κομμάτων, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και οι επικεφαλής των υπόλοιπων δικαστικών ενώσεων αναφέρθηκαν στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα δικαστήρια όλης της χώρας, από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής, σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ επισήμαναν και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι λειτουργοί της Θέμιδος μετά την περικοπή των αποδοχών τους κατά 50% με 60%.

Ο κ. Τζαβέλλας τόνισε την αναγκαιότητα αναθεώρησης του ισχύοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, «προκειμένου να διευθετηθούν εύστοχα όλες οι παθογένειες της ποινικής δίκης», και ανακοίνωσε τη διενέργεια πανδικαστικής συγκέντρωσης την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου για να αναδειχθούν όλα τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και να τεθούν όλοι οι υπεύθυνοι προ των ευθυνών τους. Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος Βασιλική Θάνου, από την πλευρά της, ανέδειξε καθημερινά ζητήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων, επισημαίνοντας, για παράδειγμα, ότι στο Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης – ψύξης, με αποτέλεσμα οι δικαστές τον χειμώνα να δικάζουν με μπουφάν και το καλοκαίρι να έχουν πονοκέφαλο από τη ζέστη!

Ρητή δέσμευση για τους μισθούς

Τη δέσμευση του πρωθυπουργού αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για άμεση αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου από το βήμα της 29ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους λειτουργούς της Θέμιδος να να προχωρήσουν σε ταχεία εκκαθάριση όλων των υποθέσεων δημόσιου ενδιαφέροντος, χωρίς διακρίσεις σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, για να ανατραπεί με αυτόν τον τρόπο η αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί. Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι η Δικαιοσύνη επιτελεί το έργο της με «σθένος και υπευθυνότητα». Επιπλέον τόνισε ότι «θα υπάρξει πρόβλεψη για ρατσιστικές συμπεριφορές με θύματα ομοφύλους», προσθέτοντας ότι το θέμα του συμφώνου συμβίωσης γι’ αυτήν την κατηγορία είναι υπό συζήτηση.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ