Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Σοβαρές καθυστερήσεις για τρεις νέες πυραυλακάτους

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ενώ το πρόγραμμα των νέων υποβρυχίων τύπου 214 φαίνεται ότι έχει πάρει τον δρόμο της ολοκληρώσεως, υπό την εποπτεία πλέον του Πολεμικού Ναυτικού, η αβεβαιότητα έχει καλύψει εκ νέου την εξέλιξη του προγράμματος των τριών πυραυλακάτων τύπου Super Vita που ναυπηγούνται στην Ελευσίνα. Ενώ πριν από έναν χρόνο και πλέον είχε προδιαγραφεί μια λύση με την εκταμίευση 25.000.000 ευρώ και την αντίστοιχη υποχρέωση για ένα χρονοδιάγραμμα παραδόσεων που άρχιζε από τον περασμένο Μάρτιο, ήδη τα πράγματα έχουν καθυστερήσει ανησυχητικά.

Η περυσινή συμφωνία προέβλεπε παράδοση στον Στόλο της ΤΠΚ «Ρίτσος», πέμπτου πλοίου της κλάσεως τον Μάρτιο του 2014. Ηδη από το φθινόπωρο φαινόταν ότι το σκάφος είναι έτοιμο και αρκούσε η ολοκλήρωση μιας σειράς δοκιμών εν πλω για να παραδοθεί.

Ομως μια σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργούν οι εισπρακτικές τακτικές του υπουργείου Οικονομικών έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις πέντε ολόκληρων μηνών. Δημιουργούνται μάλιστα οι φόβοι ότι αυτό θα σημάνει αντίστοιχες καθυστερήσεις και στη ναυπήγηση των δύο επόμενων πλοίων, τα οποία προβλεπόταν να ολοκληρωθούν μετά 14 μήνες (τον Μάιο του 2015) και άλλους οκτώ (τον Ιανουάριο του 2016) αντιστοίχως.

Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Χρήματα τα οποία εκταμιεύονται προκειμένου να πληρωθούν οι υποκατασκευαστές του προγράμματος (ανάμεσά τους και ο βρετανικός κολοσσός BAe που έχει την τεχνογνωσία των Super Vita) μπορεί να κατασχεθούν έναντι άλλων υποχρεώσεων, αν δεν ληφθεί εγκαίρως μέριμνα. Είτε δηλαδή τα ναυπηγεία να εξαιρεθούν προσωρινά των κατασχέσεων είτε να βρεθεί μια μεθόδευση να γίνουν οι πληρωμές απευθείας στους υποκατασκευαστές.
Στο μεταξύ, καθώς μέρα με τη μέρα διαπιστώνεται η επιτυχημένη και αποτελεσματική διαχείριση του προγράμματος των υποβρυχίων από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν μια ανάλογη διευθέτηση και για το πρόγραμμα των πυραυλακάτων. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ούτε για τον Σκαραμαγκά μια μακροπροθέσμως βιώσιμη λύση. Θα αντιμετωπίζονταν όμως τα προβλήματα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των πολεμικών πλοίων, τα οποία είναι αμέσως αναγκαία.

Σημειώνεται ότι διατηρούνται στην ενέργεια παλαιότερα σκάφη με εξαιρετικά υψηλό κόστος συντηρήσεως, μόνο και μόνο διότι τα καινούργια που έπρεπε να έχουν ενταχθεί στον Στόλο εδώ και χρόνια παραμένουν ακόμη δέσμια στις ναυπηγικές κλίνες.

Με αυτά τα δεδομένα ο σκεπτικισμός είναι εντονότατος όσον αφορά την επόμενη μεγάλη ναυπήγηση που πρέπει να προγραμματιστεί. Η νεότερη από τις 13 φρεγάτες του Ναυτικού μας είναι ήδη 18 ετών και θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει εκσυγχρονισμό μέσης ζωής. Οι παλαιότερες ανάγονται στα τέλη της δεκαετίας του ’70, είναι δηλαδή περίπου 35 ετών πλοία. Για πόσο ακόμη θα μπορούν να είναι επιχειρησιακά;

Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει τις προδιαγραφές του επόμενου πλοίου μεγέθους φρεγάτας που θα πρέπει να αποκτήσει. Η ολοκλήρωσή του όμως απαιτεί και τη διατήρηση σε λειτουργία μεγάλων ναυπηγείων, τα οποία θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβουν ένα τέτοιο μεγάλο πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, με τα σύννεφα να πυκνώνουν στην ανατολική Μεσόγειο, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων απαιτεί τη διάθεση όλο και περισσότερων μέσων. Καθημερινά εμφανίζονται κύματα λαθρομεταναστών…

Οι συνεργασίες με 18 χώρες προβάλλουν διεθνώς την Ελλάδα

Μεθοδικά, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ έχουν οικοδομήσει μια διεθνή εικόνα για τη χώρα, μέσα από μια σειρά προγραμμάτων στρατιωτικών συμφωνιών. Οι συνεργασίες αυτές, που εκτείνονται πέρα από τα στενά όρια της γεωγραφικής περιοχής μας, έχουν να κάνουν με συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγές προσωπικού, από κοινού ανάλυση πληροφοριών και άλλες στρατιωτικές δράσεις, με χώρες πέρα από τις υφιστάμενες συμμαχίες. Δηλαδή η Ελλάδα έχει συμφωνίες συνεργασίας με κράτη πέρα από τα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., με τις οποίες συνδέεται στο συμμαχικό πλαίσιο.

Διεθνή κέντρα εκπαιδεύσεως, όπως το ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής) στην Κρήτη και το ΠΚΕΕΥΕ (Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υποστηρίξεως Ειρήνης) στο Κιλκίς, έχουν αξιοποιηθεί ιδιαίτερα, καθώς αξιωματικοί από ολόκληρο τον κόσμο εκπαιδεύονται σε αυτά.

Παράλληλα, με πολλές από τις χώρες αυτές έχουν διεξαχθεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, που είτε περιλαμβάνουν στρατιωτικά αντικείμενα είτε άλλης μορφής επιχειρήσεις, όπως οι επιχειρήσεις ερεύνης και διασώσεως και παλαιότερα ανθρωπιστικές ενέργειες στο πλαίσιο ειρηνευτικών αποστολών.

Από τις πλέον σημαντικές είναι η στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα, όπου η σχετική συμφωνία ανανεώθηκε στις 8 Ιουλίου. Πέρα από τις ανταλλαγές επίσημων επισκέψεων, πολύ σύντομα αναμένεται ότι Κινέζοι αξιωματικοί, οι οποίοι ήδη μιλούν ή διδάσκονται ελληνικά, θα βρεθούν να εκπαιδεύονται σε αυτά ή σε άλλα κέντρα στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμφωνία με το Κατάρ, οι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις του οποίου εκπαιδεύονται ήδη επιχειρησιακά δίπλα στις αντίστοιχες ελληνικές.

Αλλες χώρες με τις οποίες οι στρατιωτικές συμφωνίες είναι σε ισχύ είναι η Ρωσία, η Αλβανία, η Αίγυπτος, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Γεωργία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Σερβία και η Τυνησία.

Συζητήσεις με ακόμη δύο χώρες, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, έχουν προχωρήσει σημαντικά, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται οι εξελίξεις στην περιοχή τους έχουν καταστήσει για την ώρα ανέφικτη την ολοκλήρωση συμφωνιών.

Ευθύμιος Πέτρου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...