Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Σώζουν τους (πράσινους) διευθυντές με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τον Παπούλια

Νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου 30 και πλέον σελίδων, με την οποία ρυθμίζεται μια σειρά από «καυτά» ζητήματα της οικονομίας, όπως είναι η εργασιακή εφεδρεία, η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κ.λπ., ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στην ουσία πρόκειται για μια πράξη- μωσαϊκό, η οποία, όπως και η προηγούμενη, παρακάμπτει τον θεσμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου απλώς υπογράφεται από το υπουργικό συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως προς την εφεδρεία, με τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση θα απαλλάσσει από το μέτρο τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν τώρα ότι η αναγκαστική έξοδος των ανώτερων στελεχών θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε τομείς που έχουν να κάνουν με τη δομή και τη λειτουργία του κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υποχρεώσεις που ήταν συνδεδεμένες με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βρεθούν τον Ιανουάριο στο «μικροσκόπιο» της τρόικας κινδύνευαν να μείνουν στη μέση εξαιτίας της υπαγωγής διευθυντών στο μέτρο της εφεδρείας.

Με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση θα «διασώζει» τους διευθυντές, κάτι που δεν θα γίνει για τους υπόλοιπους 150.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα οδηγούνται νωρίτερα προς την έξοδο και για έναν χρόνο θα παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού.

Στην ίδια πράξη η κυβέρνηση θα «περάσει» και τη νέα -χαριστική- ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τα χρέη ανέρχονται σήμερα στα 42 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την είσπραξη των δημόσιων εσόδων, θα δίνει τη δυνατότητα στους 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις, έναντι 30 δόσεων της υφιστάμενης ρύθμισης. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα είναι ύψους 300 ευρώ.

Τη ρύθμιση θα συνοδεύσει διάταξη με την οποία θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ. Σήμερα τα χρέη πάνω από αυτό το όριο αποτελούν πλημμέλημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών. Στην πράξη αυτές οι ποινές έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Συνεπώς οι φοροφυγάδες αφήνονται ελεύθεροι.

Στην ίδια πράξη η κυβέρνηση ενσωματώνει και δύο ρυθμίσεις για τις τράπεζες: Η πρώτη έχει να κάνει με τη λογιστική ελάφρυνση των ζημιών που θα εγγράψουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI+). Το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από το «κούρεμα» σε 10 έτη από 5 που είναι σήμερα. Το θέμα έχουν κινήσει οι ίδιες οι τράπεζες καταθέτοντας σχετική επιτολή στο υπουργείο Οικονομικών.

Με άλλη διάταξη ρυθμίζεται το θέμα της χρηματοδότησης μιας τράπεζας της οποίας υγιές «κομμάτι» έχει αποσχιστεί από τις προβληματικές της δραστηριότητες. Συγκεκριμένα θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα ποσοστά χρηματοδότησης και ο φορέας, Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), από το οποίο θα δίνονται τα νέα ποσά. Η τρόικα έχει ισχυρή άποψη για το ΤΧΣ, αφού το χρηματοδοτεί με δικά της λεφτά.

Μ. Χριστοδούλου


Νέα βόμβα του Διοικητικού Εφετείου για την διάτρητη εφεδρεία

Δεν αντέχουν τη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την εφεδρεία!

Και αυτό διότι μετά την απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του Συμβουλίου της Επικρατείας να εξαιρέσει από την εφεδρεία τους 5.600 δικαστικούς υπαλλήλους και την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, με την οποία τάσσονται κατά της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δικαστικό υπάλληλο, ήρθε άλλο ένα δικαστικό ράπισμα στο μέτρο αυτό.

Αυτή τη φορά το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, με προσωρινή διαταγή του, «παγώνει» έως την εκδίκαση της κύριας αγωγής την υπαγωγή σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα εργαζομένου του Δημοσίου (υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών), γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για δεκάδες ανάλογους εργαζομένους να διεκδικήσουν δικαστικά την εξαίρεσή τους από το μέτρο.

Τα νομικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών σε υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης που τον έθετε σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την επίκληση της παραβίασης του δικαιώματός του να εξελιχθεί μισθολογικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του έως τη νόμιμη συνταξιοδότησή του, το 2013.

Την ίδια ώρα, έκανε εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι δεν διασφαλίστηκε η ίση μεταχείρισή του σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της υπηρεσίας, αφού δεν υπήρξε προηγούμενη συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων τους με αντικειμενικά κριτήρια.

Επιπλέον, έθεσε και τον οικονομικό παράγοντα, υποστηρίζοντας ότι η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης ανέτρεψε τον οικογενειακό του προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να μη δύναται πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας έκανε ένα πρώτο -έστω προσωρινό- βήμα για την ανατροπή του μέτρου, χορηγώντας προσωρινή διαταγή στον υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών και αναστέλλοντας την ισχύ της απόφασης να τεθεί σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Οπως εκτιμούν δικαστικοί και νομικοί κύκλοι, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ακολουθήσει κύμα προσφυγών και από άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά του μέτρου της εφεδρείας, έπειτα από τη δεύτερη δικαίωση εργαζομένου.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν στη «δημοκρατία» ότι υπάρχει μεγάλη περίπτωση από τη μια να βγαίνουν αποφάσεις από τη διοίκηση που θα θέτουν τους υπαλλήλους σε εφεδρεία και από την άλλη σε λίγες ημέρες να ακυρώνονται από τα δικαστήρια, καθιστώντας ουσιαστικά ανεφάρμοστο το μέτρο.

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για την εφεδρεία, γνώστες της πάγιας νομολογίας των δικαστηρίων, όπως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γιάννης Αδαμόπουλος, είχαν επισημάνει τον «παραλογισμό» του εν λόγω μέτρου, κάνοντας λόγο για «νομοθετήματα αποσπασματικά, κοινωνικά άδικα και ανάλγητα, που καταδικάζουν πολίτες μας σε μια φάση οιονεί ανεργίας, αποστερώντας τον κρατικό μηχανισμό από σημαντικό μέρος του δυναμικού του».

Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει να εξαιρεθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από την εφεδρεία, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά τα ιδρύματα. Μάλιστα ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι τις ερχόμενες ημέρες θα αποστείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.

Βάσω Παλαιού


Δικαιοσύνη: Στον αέρα το πολυνομοσχέδιο

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προωθεί αλλαγές στη λειτουργία όλων των δικαστηρίων της χώρας.

Μία από τις πιο σοβαρές διαφωνίες που εκφράζουν αφορά την αύξηση των ποσών για τον χαρακτηρισμό των πράξεων ως κακουργημάτων (από 15.000 σε 60.000 ευρώ, από 73.000 σε 300.000 ευρώ κ.λπ.), καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής εκκρεμών υποθέσεων, γιατί, σύμφωνα με νεότερες υπερνομοθετικές διατάξεις (χάρτης Ε.Ε. για ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ.), πρέπει -πάντα- να εφαρμόζονται οι ευνοϊκότεροι νόμοι για έναν κατηγορούμενο.

Ακόμα, οι δύο ολομέλειες, μεταξύ πολλών άλλων, διαφωνούν με τις ασφυκτικές προθεσμίες που θέτει το νομοσχέδιο, που προβλέπουν σε περίπτωση αποχής δικηγόρων την αναβολή υποθέσεων και εκδίκασή τους εντός 90 ημερών, όπως και διατάξεις που προβλέπουν την ειδική διαδικασία έκδοσης αποφάσεων εντός διμήνου.

Ανεφάρμοστη θεωρούν οι ολομέλειες ότι είναι και η ρύθμιση για υποβολή αιτημάτων αναβολής και σχετική απόφαση από ειδική σύνθεση πριν από τη δίκη, όπως και αυτή που αφορά την αυθημερόν απόφαση του Συμβουλίου, σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα, για την προφυλάκιση, αφού πολλές φορές, όπως τονίζουν, τίθενται σοβαρά νομικά ζητήματα σε ογκώδεις δικογραφίες που χρειάζονται μελέτη.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ