Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Σπάνια νόσος = ακριβή θεραπεία

SOS από ασθενείς και βιομηχανίες για τις επιβαρύνσεις και τα clawbackΑπό τη
Ρίτα Μελά

Ασθενείς και βιομηχανίες ζητούν την εξαίρεση του νοσοκομειακού clawback για τα φάρμακα σπάνιων παθήσεων και παράλληλα επιθυμούν την απρόσκοπτη πρόσβαση στα «ορφανά» φάρμακα και τα παράγωγα αίματος, που είναι η μοναδική θεραπεία τους. Τα παραπάνω ήταν ορισμένα από τα πολλά θέματα που συζητήθηκαν στο εργαστήριο (workshop), το οποίο διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα το Health Daily με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρηματιών (EUCOPE), του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Πανελλήνιας Ενωσης Σπάνιων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), καθηγητών από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και πολλών άλλων οργανισμών.

Οι σπάνιες ασθένειες είναι πάνω από 8.000 και μπορεί να φτάσουν τις 12.000, εκ των οποίων μόνο το 1% διαθέτει εγκεκριμένα φάρμακα από την Ε.Ε. O αντιπρόεδρος της Vianex Κωνσταντίνος Παναγούλιας στην ομιλία του εστίασε στην πληθώρα αλλαγών και επιβαρύνσεων που έχουν προκύψει για τη βιομηχανία από την αρχή του έτους, ειδικότερα στον νοσοκομειακό τομέα. «Από τον περασμένο Μάιο έχουμε συνεχείς αλλαγές στη φαρμακευτική αγορά, οι οποίες επηρεάζουν όλα τα φάρμακα – και τα ορφανά και τα παράγωγα αίματος. Οι επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία, όπως τα clawback και τα rebates, θα ξεπεράσουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ το 2017.

Επιπλέον, είχαμε ένα πρόσφατο νοσοκομειακό rebate, που με τον νέο υπολογισμό του και την αναδρομικότητά του επιβαρύνει τέσσερις πέντε φορές περισσότερο τη φαρμακοβιομηχανία, σε σχέση με τα αρχικώς υπολογισθέντα. Το 2016 επεβλήθη νοσοκομειακό clawback, στέλνοντας ένα αρνητικό μήνυμα στις διοικήσεις των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η δαπάνη από τα 730.000.000 ευρώ στα 790.000.000 ευρώ» σημείωσε ο κ. Παναγούλιας. Η πρόεδρος της Εταιρείας Οζώδους Σκληρύνσεως, τέως πρόεδρος ΠΕΣΠΑ Μαριάννα Λάμπρου, δήλωσε:

«Σε εμάς τους ασθενείς δημιουργείται μεγάλη ανασφάλεια για την επάρκεια των φαρμάκων, αλλά και για την αποζημίωση των θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, οι φαρμακευτικές εταιρίες δέχονται πιέσεις με νέα μέτρα, που δυσκολεύουν την αποζημίωση και την κυκλοφορία νέων φαρμάκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο μέτρο για το επιπλέον 25% τέλος εισόδου για τα νέα φάρμακα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ