Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

«Σπάρτακος»: Στην τελική ευθεία η πέμπτη μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Εντός του επόμενου διμήνου θα υπογραφεί η σύμβαση, ύψους περί το 1,3 δισ. ευρώ, για την κατασκευή της πέμπτης μονάδας της Πτολεμαΐδας, υποστηρίζει η διοίκηση του σωματείου «Σπάρτακος», που συναντήθηκε προχθές με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβό. Η Μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας, για την κατασκευή της οποίας έχει μειοδοτήσει εδώ και μήνες η ΤΕΡΝΑ, καθυστερεί επειδή η ΔΕΗ δυσκολεύεται να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια, εξαιτίας της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Τώρα η διοίκηση του «Σπάρτακου» υποστηρίζει ότι, «σύμφωνα με τις πλέον έγκυρες εκτιμήσεις», εντός του διμήνου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Η ΔΕΗ βρισκόταν σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του έργου με τη γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, οι οποίες είχαν σταματήσει εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που είχε ξεσπάσει πέρυσι στην Ελλάδα και οδήγησε στην πρωθυπουργία τον Λ. Παπαδήμο.

Κρίσιμο για τη ρευστότητα της επιχείρησης είναι και το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που επίσης καθυστερεί. Πρόκειται για το δάνειο που είχε έρθει στην επικαιρότητα όταν διαπιστώθηκε ότι η ΕΤΕπ έβαζε αυστηρούς όρους (όπως η περίφημη «ρήτρα δραχμής») και καλύπτονταν πίσω από το βρετανικό δίκαιο.

Ο «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζομένους στις μονάδες της Βορείου Ελλάδας, επιτίθεται στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που θεωρούν ότι η νέα μονάδα θα επιβαρύνει το περιβάλλον. Οι παραγωγοί λιγνίτη υποστηρίζουν ότι η νέα μονάδα θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τουλάχιστον 150%, ενώ παράλληλα πρόκειται να αντικαταστήσει παλιούς, ρυπογόνους λιγνιτικούς σταθμούς, για τη συντήρηση και λειτουργία των οποίων η χώρα θα ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει υπερβολικά δικαιώματα ρύπων.

Χθες ανακοινώθηκε ότι, εξαιτίας της αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής δύο φωτοβολταϊκών σταθμών ονομαστικής ισχύος 39MW και 11MW αντιστοίχως στη Μεγαλόπολη. Μειοδότης είχε αναδειχθεί η J&P ΑΒΑΞ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ