Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Σπίτια από πηλό για τους αστέγους με επιδέξια χέρια!

Η λύση στο πρόβλημα των αστέγων «κρύβεται» στα… άχυρα, στη λάσπη, στο χώμα και στα ξύλα. Η ομάδα cob, ένα δίκτυο με σκοπό την προώθηση της φυσικής δόμησης, προτείνει τη μαζική κατασκευή φτηνών κατοικιών χωρίς βιομηχανικά υλικά, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι οποίοι έχασαν το σπίτι και τη δουλειά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, φτωχές οικογένειες και άλλες ευπαθείς ομάδες.

«Το τελευταίο διάστημα δουλεύουμε πάνω σε μια ιδέα για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων. Με τη μέθοδο της φυσικής δόμησης μπορούμε να δημιουργήσουμε φτηνές κατοικίες, με υλικά κατασκευής το νερό, τις πέτρες και τα άχυρα και, αντί εργαλείων και μηχανημάτων, τα ανθρώπινα χέρια» λέει ο υπεύθυνος του δικτύου, οικονομολόγος Κώστας Κοντομάνος.

Εδώ και λίγο καιρό η ελληνική ομάδα cob, σε συνεργασία με γαλλική ΜΚΟ, επεξεργάζεται ένα αντίστοιχο project για τη δημιουργία οικολογικού οικισμού στην Αφρική, για τη στέγαση των κατοίκων αρκετών περιοχών της μαύρης ηπείρου. «Οι οικισμοί cob κατασκευάζονται με ελάχιστα χρήματα και είναι ενεργειακά αυτόνομοι. Ζεσταίνονται τον χειμώνα και δροσίζονται το καλοκαίρι, με τη βοήθεια παθητικών ηλιακών συστημάτων, που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα κάθε οικίας στο ένα τέταρτο της ενέργειας ενός συμβατικού σπιτιού».

Τα παθητικά ηλιακά συστήματα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και μπορούν να την αποθηκεύουν, ώστε ακόμα και σε ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, να διατηρούν την οικία cob ζεστή. «Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι κρυφές ή μυστικές. Θα μπορούσαμε λοιπόν να τις εφαρμόσουμε για να ανακουφίσουμε τους αστέγους» αναφέρει ο κ. Κοντομάνος.

Σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας cob, στην κατασκευή των οικισμών θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι ίδιοι οι άστεγοι – μελλοντικοί κάτοικοι. «Μια μικρή εκπαίδευση χρειάζεται μόνο. Επιπλέον αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να συνδυαστεί με την καλλιέργεια της γης, με σκοπό την παραγωγή και διαχείριση φρέσκων προϊόντων. Το συγκεκριμένο πλάνο είναι εφαρμόσιμο και εκτός από στέγη θα μπορούσε ως έναν βαθμό να εξασφαλίσει στους αστέγους και τροφή».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ