Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Σπίτια «στο σφυρί» λόγω των δανείων

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια διπλασιάστηκαν μέσα σε 20 μήνες, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τα μεγάλα αδιέξοδα που βιώνουν σήμερα στην Ελλάδα πολλά νοικοκυριά, στη σκιά του PSI και των κυβερνητικών πανηγυρισμών για τη σωτηρία της χώρας.

Ετσι, οι τράπεζες έχουν φτάσει σήμερα να λειτουργούν αποκλειστικά ως υποδοχείς αιτήσεων για ρυθμίσεις δανείων, έχοντας ξεχάσει κάθε άλλη εργασία.

Ο κλάδος της στεγαστικής πίστης, το καμάρι μέχρι πρότινος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καταρρέει υπό το βάρος της ύφεσης, με αποτέλεσμα το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων να έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις δύο χρόνια, φτάνοντας το 14% (γ’ τρίμηνο 2011) από 7,4% που ήταν το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι το ποσό των σχεδόν 11 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια (το συνολικό υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων φτάνει τα 78,1 δισ. ευρώ) θα αυξηθεί σημαντικά. Διότι, παρά τη σπουδή, κατ’ αρχάς των τραπεζών και δευτερευόντως της κυβέρνησης να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες αναχρηματοδοτήσεις, άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου εργασιακού νόμου στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την ΤτΕ τον Ιούνιο του 2011 το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων διαμορφώθηκε στο 11,9% από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2010, 7,4% το 2009 και 5,3% το 2008. Για την ιστορία να αναφερθεί πως ο αριθμός των δανειοληπτών που καθυστερούν να πληρώσουν άρχισε να αυξάνεται το 2007, όταν δηλαδή οι τιμές στην αγορά ακίνητης περιουσίας βρισκόταν στο απόγειό τους.

Παρότι από τις τράπεζες γίνεται λόγος για ρυθμίσεις με οποιονδήποτε τρόπο περισσοτέρων από 1.000 στεγαστικών δανείων την ημέρα, ώστε να ενισχυθεί η προοπτική να εξυπηρετηθούν κανονικά, μεσίτες κάνουν λόγο για έκρηξη προσφοράς σπιτιών έως 12 ετών, τα οποία έχουν αγοραστεί με δανεικά και οι κάτοχοί τους αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση, λόγω δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους. Οι εν λόγω δανειολήπτες βγάζουν μια ώρα αρχύτερα οι ίδιοι το σπίτι τους στο σφυρί πριν φτάσει να τους βγάλει η τράπεζα ή το Δημόσιο λόγω των απανωτών χαρατσιών.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ