Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Σπρώχνει ζεστό χρήμα η ΕΚΤ με επιτόκιο 1%

Κεφάλαια ύψους 489,19 δισ. ευρώ άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω των τριετών δανείων με επιτόκιο 1% που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ξεπερνώντας ακόμη και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η πρώτη πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης αποτελεί ρεκόρ δανεισμού. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια των τριών ετών δόθηκαν σε 523 τράπεζες. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούσαν ότι οι τράπεζες θα ζητούσαν 293 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, ενώ δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσε το νούμερο κοντά στα 310 δισ. ευρώ.

Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση, δικαιολογημένα έχει ανοίξει μια νέα συζήτηση για το εάν τελικά η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον ρόλο του μπαζούκας, αλλά χωρίς να φαίνεται. Η ΕΚΤ, αντί να δανείζει απευθείας τα κράτη ή να αγοράζει «απεριόριστες» ποσότητες κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, δανείζει τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο 1%, ώστε αυτές με τη σειρά τους να αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Οι τράπεζες όμως μειώνουν την έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο απ’ αυτό που ήδη έχουν. Οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και βραχυπρόθεσμα το σημαντικότερο όφελος αυτού του δανεισμού είναι ότι θα απομακρύνει τον κίνδυνο κραχ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο το 2012. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε στην τελευταία συνάντηση νομισματικής πολιτικής στις 8 Δεκεμβρίου ότι θα διενεργήσει δύο πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, διάρκειας 36 μηνών, και με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής έπειτα από ένα έτος. Η επόμενη πράξη είναι προγραμματισμένη για τις 29 Φεβρουαρίου του 2012. Η ΕΚΤ προσπαθεί να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης πράξης, από τα 489,19 δισ. ευρώ, τα 45,721 μεταφέρθηκαν από τα 12μηνα δάνεια που χορηγήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. 123 τράπεζες στράφηκαν στα 3ετή δάνεια, ενώ 58 τράπεζες παρέμειναν στα 12μηνα. Το υπόλοιπο των 12μηνων δανείων διαμορφώνεται πλέον στα 11,213 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα ποσά ζήτησαν οι μεγάλες τράπεζες της ευρωπεριφέρειας. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται ότι κάποιες συμμετείχαν στη σημερινή δημοπρασία, ωστόσο οι ανάγκες σε ρευστότητα καλύπτονται από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος. Η ΕΚΤ έχει «χαλαρώσει» τα κριτήρια για τις αποδεκτές εγγυήσεις, ώστε οι τράπεζες να έχουν περισσότερα μέσα στη διάθεσή τους για να δανειστούν. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, το 2012 οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν χρέη ύψους 600 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 35% σε σχέση με φέτος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ