Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Σπρώχνουν την Ελλάδα στον γκρεμό παίζοντας «καθυστερήσεις» με την εκταμίευση της δόσης!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στη χρεοκοπία σπρώχνουν την Ελλάδα οι διεθνείς δανειστές, παρά την ψήφιση των νέων επώδυνων μέτρων που πέρασαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη με την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Οπως αποκάλυψε χθες η οικονομική εφημερίδα «Financial Times» σε άρθρο της με τίτλο «Υψηλού κινδύνου διπλωματία για την Ελλάδα» εξαιτίας των διαφορών της τρόικας «για το πώς θα μειωθεί το ιλιγγιώδες χρέος της Αθήνας» η εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. δεν πρόκειται να αποφασιστεί ούτε στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα. Η νέα καθυστέρηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, «ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του ποσού των 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό της».

Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε θα απελευθερωνόταν για την Ελλάδα και η δόση των 31,3 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα όμως με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο σχετικά τόσο με τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη όσο και με τα ποσά που θα συγκεντρώσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, αλλά και με το ποσό που θα χρειασθεί τελικά για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αποτέλεσμα είναι μία διαφορά της τάξης των 5-10 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, αναφορικά με το ύψος που θα διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος το 2020. Ετσι οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πιο περίπλοκες, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να χαλαρώσει ο σχετικός στόχος και να διαμορφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το 2022. Αν οι διαπραγματευτές αναγκασθούν να αποδεχθούν τη θέση του ΔΝΤ, σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος, οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει πιθανόν να καταγράψουν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, ένα αποτέλεσμα που θεωρείται πολιτικά εκρηκτικό και έχει απορριφθεί από το Βερολίνο και άλλες βόρειες χώρες της ευρωζώνης, που φοβούνται αρνητικές αντιδράσεις στα εθνικά κοινοβούλιά τους.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι θα χρειασθούμε έναν ακόμη γύρο μετά την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν» δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη όμως ο χρόνος εξαντλείται και πιέζει. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΚΤ ανθίσταται στη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των 5 δισ. ευρώ, πιέζοντας όλες τις πλευρές να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία. Ενας άλλος διαπραγματευτής δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σταδιακά προς τη θέση του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της απ’ ό,τι σχεδίαζαν αρχικά.

Με βάση τα νέα δεδομένα, εύστοχο ήταν κι ένα άλλο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», το οποίο είχε τίτλο «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» και υπογράμμιζε ότι, ενώ η ελληνική Βουλή έκανε ό,τι μπορούσε την περασμένη Τετάρτη, τα πακέτα λιτότητας είναι πλέον μια δοκιμασμένη συνταγή που έχει αποτύχει παταγωδώς. «Κανείς υπεύθυνος Ελληνας βουλευτής δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις τρομακτικές συνέπειες ενός “όχι”, αλλά και κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή στην κοινωνική σταθερότητα που επιφέρουν αυτές οι περικοπές» γράφει η εφημερίδα και καταλήγει: «Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της εάν κατεβάσει ρολά στην οικονομία της. Ο κόσμος πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά του. Ο μόνος τρόπος είναι μέσω νέων διαγραφών χρέους και πιο χαμηλών επιτοκίων στα ευρωπαϊκά δάνεια, όπως επίσης και με το άνοιγμα κλειστών αγορών εργασίας» .

Μαρία Παναγιώτου


Moody’s : Υπαρκτός ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει υπαρκτός κίνδυνος για την ευρωζώνη και, εάν επιβεβαιωνόταν, θα δημιουργούσε ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός, εκτιμά ο Ιβ Λεμέ (φωτό), γενικός διευθυντής της Moody’s Investors Service. Οπως ανέφερε το Bloomberg, o Λεμέ επισημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δίνουν περισσότερο χρόνο στους πολιτικούς. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η οριστική επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης θα έλθει έπειτα από πολλά χρόνια, καθώς δεν υπάρχει καμία γρήγορη λύση. Γα την Ισπανία, ο Ιβ Λεμέ σημείωσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξής της θα αποτελέσουν το κλειδί για το μέλλον της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, ενώ προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τη Γαλλία.

«Η ανεργία θα φέρει εξέγερση»

Θλίψη και ανησυχία προκαλούν τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, γράφει σε άρθρο του σε blog του CNBC ο επικεφαλής της PIMCO Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο. Ο Ελ Εριάν προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς για τον κίνδυνο λαϊκής εξέγερσης, αντίστοιχης με αυτών στην Αίγυπτο και την Τυνησία! Ο ίδιος αναφέρεται στα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα των νέων, που αγγίζει το 58%. Οπως επισημαίνει, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι στο μέλλον τα στοιχεία θα είναι χειρότερα. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η λαϊκή οργή έχει φτάσει στα άκρα, σε σημεία που δεν έχουμε ξαναδεί στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Ιστορία. Κάποιοι πιστεύουν ότι βρισκόμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα χάσει τον έλεγχο της διαχείρισης της χώρας. «Οπως έδειξε η εμπειρία στην Αίγυπτο και την Τυνησία, δεν πρέπει κανείς να υποτιμά αυτό που μπορεί να κάνει ένα κίνημα νεολαίας» λέει ο ίδιος.

Economist: Μάταιη λύση τα δάνεια, μονόδρομος η μείωση χρέους

Από «συνταγές δημοσιονομικής προσαρμογής» η Ελλάδα έχει χορτάσει. Το μόνο που δεν συμβαίνε ούτε καθ’ υποψία τα τελευταία χρόνια είναι να δοθεί στη χώρα μας μία λύση σοβαρή και αξιόπιστη για την έξοδο από την κρίση που έχει γονατίσει τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, διαφορετικά δεν έχει ελπίδες να γλιτώσει από το μαρτύριο της σταγόνας, εκτιμά ο «Economist» στο τελευταίο τεύχος του, παροτρύνοντας ταυτόχρονα τους δανειστές μας να διδαχθούν από την Ιστορία των υπερχρεωμένων αναπτυσσόμενων χωρών. Για το βρετανικό έντυπο η επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει έντονα την εμπειρία των υπερχρεωμένων κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Κράτη που έβλεπαν την οικονομία τους να συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς, το χρέος να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και τις σκηνές βίας με πρωταγωνιστές τους εξαγριωμένους πολίτες να αποτελούν καθημερινό «πρώτο θέμα» των δελτίων ειδήσεων.

Για τον «Economist», λοιπόν, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια διάσωσης αποτελούν μάταιη λύση, καθώς μονόδρομο πια αποτελεί η ύπαρξη συμφωνίας για επιπρόσθετη ανακούφιση από το βάρος του χρέους. Και η ανακούφιση αυτή πρέπει να λάβει χώρα σε δύο στάδια: Σε πρώτη φάση να υπάρξει συμφωνία για μείωση του χρέους, εφόσον ικανοποιηθούν συγκεκριμένοι στόχοι, και στη συνέχεια το χρέος να κοπεί σταδιακά μέσα στην ερχόμενη δεκαετία. Ως ένα καλό παράδειγμα, μάλιστα, ο Economist έδωσε την πρωτοβουλία HIPC (Heavily Indebted Poor Countries) του 1996, κατά την οποία οι δανειστές συμφώνησαν να μειώσουν τα χρέη των πιο υπερχρεωμένων χωρών με τον όρο ότι θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της φτώχειας.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...

Προς νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη που έφερε η πανδημία

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2021. Παράταση και για τις τρέχουσες ρυθμίσεις, αρκεί να έχει πληρωθεί η δόση ΝοεμβρίουΓράφουν και σβήνουν στο υπουργείο...