Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Στα 25 δισ. το πρώτο σοκ για τις τράπεζες

Στα 25 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ζημιές που καταγράφουν πέντε ελληνικές τράπεζες, οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Attica, λόγω της συμμετοχής τους στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες. Tο ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα εξαρτηθεί και από την έκθεση της BlackRock, η οποία θα αποτυπώνει τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών. Η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε χθες ζημιές 11,2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 3,8 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 5,9 δισ. ευρώ, οι ζημιές της Eurobank άγγιξαν τα 4,6 δισ. ευρώ, ενώ η Attica Bank ανακοίνωσε ζημιές ύψους 127.600.000 ευρώ. Πάντως, οι τράπεζες ίσως κληθούν να εγγράψουν πρόσθετες προβλέψεις, εφόσον αυτές που εμφανίζουν στα αποτελέσματα του 2011 κριθούν ανεπαρκείς.

Και ενώ οι τελικοί όροι για την ανακεφαλαιοποίηση δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί πλήρως, δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παράσχει βεβαίωση ή και να προκαταβάλει κεφάλαια στις τράπεζες. Η βεβαίωση χορηγείται μόνο σε όσες κριθούν βιώσιμες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εάν το Ταμείο χορηγήσει τη βεβαίωση μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, θα βάλει και δύο εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο του πιστωτικού ιδρύματος που θα ενισχύσει. Για τη στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων το ΤΧΣ θα μπορεί να διαθέσει μέχρι και 50 δισ. ευρώ με τη μορφή ομολόγων.

Εκκληση προς τα πιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινητοποιήσουν πόρους προκειμένου να κινηθεί η οικονομία απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, από το βήμα ημερίδας με θέμα την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες οφείλουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κινηθούν με ταχύτητα, να κινητοποιήσουν διαθέσιμους πόρους και να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. Και σε όλο αυτό καθοριστική προϋπόθεση είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ