Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Στα 432 ευρώ (για όλους) η βασική σύνταξη

Το νέο σύστημα που σχεδιάζουν υπ. Εργασίας και κουαρτέτο

Πρόταση για νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο, στο οποίο η βασική σύνταξη θα κυμαίνεται στα επίπεδα του ορίου της φτώχειας, εξετάζουν το υπουργείο Εργασίας και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, ανοίγοντας έτσι κερκόπορτα για να μειωθεί η βασική σύνταξη του ΙΚΑ, η οποία ανέρχεται σήμερα στα 486 ευρώ (μεικτά), κατά 10% και να προσγειωθεί ακόμα χαμηλότερα, στα 432 ευρώ.

Σύμφωνα με την επίμαχη πρόταση, η βασική σύνταξη θα καλύπτεται μέσω εσόδων του κράτους από τη φορολογία. Το σκέλος της αναλογικής σύνταξης θα μείνει ως έχει και θα είναι αποτέλεσμα των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλει κάθε ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό όμως, για να κατατεθούν ως επίσημες προτάσεις έως τον Οκτώβριο, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, θα πρέπει πρώτα να κωδικοποιηθούν με ακρίβεια, μέσα από αναλογιστικές μελέτες που πρόκειται να ετοιμαστούν άμεσα.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει περικοπές για ποσά συντάξεων έως 1.000 ευρώ. Στόχος είναι, εάν προκύψουν μειώσεις, αυτές να επιβαρύνουν συντάξεις μεγαλύτερες των 1.000 ευρώ, και μάλιστα ακόμα περισσότερο συντάξεις που υπερβαίνουν και τα 2.000 ευρώ.

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν καθολική εφαρμογή του ΕΕΕ. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά θα προτιμούσε να εφαρμοστεί ένα μείγμα πολιτικών, που θα περιλαμβάνει το ΕΕΕ, αλλά ταυτόχρονα θα στηρίζει και την επιδότηση σίτισης, την επιδότηση ενοικίου και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

«Υπάρχει πρόοδος» αναφέρει η Κομισιόν

Τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EFC) σήμερα, προκειμένου να αποτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, προανήγγειλε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.
Η κ. Αντρέεβα χαρακτήρισε για άλλη μια φορά ικανοποιητική την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, κληθείσα να σχολιάσει γερμανικά δημοσιεύματα που αμφισβητούν την προοπτική επίτευξης συμφωνίας εντός του τρέχοντος μηνός, είπε ότι δεν γνωρίζει να είναι κάποιος άλλος επιτόπου και να είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα από τα κλιμάκια του «κουαρτέτου» των δανειστών, τα οποία έχουν διαπιστώσει πρόοδο στις διαβουλεύσεις.

Forbes: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει (τελικά) το Grexit

Η στιγμή που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει -και ως εκ τούτου θα αναγκαστεί να εξέλθει από τη νομισματική ένωση- δεν αργεί, σημείωνε χθες σε άρθρο του στο «Forbes» ο αρθρογράφος του περιοδικού Τιμ Γουόρσταλ, κάνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι δύσκολα θα βρεθεί βιώσιμη και μόνιμη λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «αν και όλοι νόμιζαν ότι η ελληνική κρίση χρέους είχε λάβει τέλος, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι αυτό δεν έχει συμβεί κατ’ ελάχιστον». Πάντα κατά τον Γουόρσταλ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαφορετικές διαδικασίες, που και οι δύο οδηγούν στην πιθανότητα ότι δεν πρόκειται να εξευρεθεί λύση και ότι θα ακολουθήσουν το Grexit και η χρεοκοπία. Η μία διαδικασία είναι η στάση του ΔΝΤ, που δεν φαίνεται διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει μία μη βιώσιμη συμφωνία. Η άλλη διαδικασία αφορά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς και το ποσό για την αναγκαία ελάφρυνση χρέους είναι πια ακόμη υψηλότερο. Για τους λόγους αυτούς, ο Γουόρσταλ δεν «βλέπει» συμφωνία, αλλά χρεοκοπία και, τελικά, Grexit.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ