Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Στα 450 ευρώ τον κατώτατο θέλει η τρόικα

Η τρόικα απαιτεί νέα μείωση του κατώτατου μισθού από τα 580 ευρώ (μεικτές αποδοχές) που είναι σήμερα στα 450 ευρώ. Δύο εικοσιτετράωρα προτού ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εργασίας, διαρροές από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ανοίγουν ξανά θέμα αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού.

Πρόκειται για μία ακόμα επίθεση που εξαπολύεται στα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, την ώρα που η νέα κυβέρνηση, με βάση το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, έχει δεσμευτεί να μην υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών, αλλά και να αποκατασταθούν αδικίες, όπως οι μειώσεις στις κατώτερες συντάξεις.

Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί διά των αρχηγών τους να μην υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχουν υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα με το Μνημόνιο, όπως η προαναφερόμενη, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος μήνα.

Ειρήσθω εν παρόδω, οι τρεις αρχηγοί έχουν δεσμευτεί πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, για τους οποίους η τρόικα πιέζει εδώ και καιρό.

Κατά της κατάργηση των δύο αυτών μισθών έχει ταχθεί στο παρελθών και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τη θέση του επικεφαλής του ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας ότι από μια τέτοια μείωση δεν ωφελείται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι από το 2009 ως τις ημέρες μας έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους. Ειδικά οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί πραγματική κατάρρευση, καθώς μόνο στους πρώτους πέντε μήνες του 2012 δείχνουν να έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 23,5%.

Αναφορικά με τη δέσμευση που υπάρχει από το δεύτερο Μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία το μοναδιαίο κόστος εργασίας πρέπει να υποχωρήσει κατά 15% έως το 2015, έως σήμερα αυτό έχει υποχωρήσει κατά 8%, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα και νομοτελειακά η τρόικα θα απαιτήσει νέα μείωση των μισθών. Να σημειωθεί ότι στις μειώσεις των εισοδημάτων συμβάλλουν τόσο οι επιχειρησιακές όσο και οι ατομικές συμβάσεις που έχουν κατακλύσει την αγορά κατά τη διάρκεια του 2012.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Απάντηση με πρόγραμμα τετραετίας που θα συμφωνεί με το (τροποποιημένο) Μνημόνιο

Διετή παράταση του Μνημονίου, δυνατότητα για ενισχύσεις στις ευπαθείς ομάδες που πλήττονται από την κρίση και φορολογικά μέτρα που θα δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία είναι μερικά από τα βασικά αιτήματα που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ξεκινούν αύριο.

Υψηλόβαθμες πήγες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν στη «δημοκρατία» ότι θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα τετραετίας (2013-2016) που θα είναι από τη μία σύμφωνο με τους στόχους του Μνημονίου, προτείνοντας από την άλλη ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Στις συζητήσεις, που ξεκινούν αύριο, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με τα εξής:

1. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, που θέτει επί τάπητος η τρόικα, πρέπει να γίνει καταρχήν με συγχώνευση ή κατάργηση 60 οργανισμών που είναι ουσιαστικά ανενεργοί.

2. Στις αποκρατικοποιήσεις έμφαση θα δοθεί αρχικά στον ΟΣΕ και στην πώληση των θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛ.ΠΕ.

3. Αντί των απολύσεων θα προταθούν σχέδια μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων (που χάνουν τη θέση τους) σε άλλες υπηρεσίες, όπου υπάρχει ανάγκη προσωπικού. Στο τραπέζι μπορεί να πέσουν και προτάσεις για μείωση του ηλικιακού ορίου για προσυνταξιοδότηση υπαλλήλων και για επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας

4. Η μείωση των δαπανών θα επικεντρωθεί στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.

5. Επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις συλλογικές συμβάσεις.

6. Ανάγκη να δοθούν «αποζημιώσεις» σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι άνεργοι.

7. Αναμόρφωση του φορολογικού με μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και σταδιακή αποκλιμάκωση των φόρων που έχουν επιβληθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

8. Η διετής παράταση του Μνημονίου θα συνοδευτεί και με αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση 20 δισ. ευρώ (τη διετία 2014-2016). Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από πόρους της ΕΚΤ, τα κεφάλαια θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και από πρόσθετες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

9. Ενταξη της Ελλάδας στον νέο μηχανισμό για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Στόχος της ελληνικής πλευράς θα είναι να υπάρξει μια σύγκλιση απόψεων με την τρόικα πάνω στο πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων, ενώ οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ