Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Στα 6,3 δισ. οι καταθέσεις Ελλήνων, που περιλαμβάνονται της νέας λίστας

Αρχείο με 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς έφτασε από τη Γερμανία 

Ο δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε ξανά σαν…. αναριθμητισμός! Εκ παραδρομής γράφτηκε στο χθεσινό φύλλο της «δημοκρατίας» ότι οι 10.588 τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα, η οποία έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών, περιέχουν καταθέσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ, όταν το σωστό ποσό των καταθέσεων είναι… 6,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από ελεγκτικό «κόσκινο» θα περάσουν 10.588 τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα, η οποία έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Τα δεδομένα

Το αρχείο περιλαμβάνει τα δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα για τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,7 δισ. ευρώ) το 2008.

Σε πρώτη φάση τα στοιχεία αυτά θα ταυτοποιηθούν με τις υπόλοιπες λίστες που επεξεργάζονται οι εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Βέβαια, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στους καταθέτες αυτούς «θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, τον επόμενο μήνα η Ελλάδα και η Γερμανία θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χέρια των εισαγγελικών και ελεγκτικών Αρχών βρίσκονται επίσης:

  • Λίστα με 54.246 εμβάσματα εξωτερικού.
  • «Λίστα Λαγκάρντ». Η λίστα περιλαμβάνει 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα κατόχων τραπεζικών λογαριασμών στην HSBC.
  • Λίστα Λιχτενστάιν. Η λίστα αφορά τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν.
  • Λίστα Λουξεμβούργου.
  • Λίστα ακινήτων στο Λονδίνο.

Αλεξιάδης: Δεν υπάρχει προσωπικό για ελέγχους

Σε «καραμέλα» τείνει να εξελιχθεί η έλλειψη προσωπικού για τους απαραίτητους ελέγχους! Αυτό επιβεβαίωσε και χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι, από τις 6.000 εξωχώριες εταιρίες, έχουν ελεγχθεί μόλις οι 384! Οπως ισχυρίστηκε, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρη Καμμένου, το «προσωπικό που υπάρχει είναι σχετικά λίγο», ωστόσο πρόσθεσε ότι θα «προσπαθήσουμε να ελέγχουμε όσο γίνεται περισσότερες περιπτώσεις». Ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί 129.500.000 ευρώ, και συγκεκριμένα για το 2014-2015 έχουν ελεγχθεί 321 εταιρείες και έχουν βεβαιωθεί 94.500.000 ευρώ.

«Οπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό» παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε: «Και το πρόβλημα μεγαλώνει πολύ περισσότερο, διότι έχουμε, δυστυχώς, μια λάθος στόχευση στο ποιες εταιρίες ελέγχουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ελέγχονται offshore εταιρίες και αποδίδουν πάρα πολύ λίγα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, όταν άλλες μεγάλες offshore εταιρίες ή μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής παραμένουν ελεγκτικά αδρανείς ή, τέλος πάντων, δεν έχουν γίνει οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν».

Τέλος, προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων. «Δεν θα μείνουν αυτές οι υποθέσεις στην τύχη τους. Θα παρακολουθούνται μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο» κατέληξε.

Αλ. Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ