Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Στα… άδυτα της Βουλής με ραντεβού!

Η βόλτα ξεκινά από την επιβλητική σκάλα που οδηγεί στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, την άλλοτε Αίθουσα των Τροπαίων, στον πρώτο όροφο. Μόνον αυτά διασώζονται από τα χρόνια των πρώτων βασιλέων, του Οθωνα και της Αμαλίας. Ακολουθούν η Αίθουσα των Ηρώων, το Περιστύλιο και η Αίθουσα της Ολομέλειας. Οι συγκεκριμένοι πέντε χώροι του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων ανοίγουν για τους μεμονωμένους επισκέπτες από την ερχόμενη Κυριακή 21 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα ξεναγήσεων, αντίστοιχο με αυτό που ήδη «τρέχει» το Ιδρυμα της Βουλής για τα σχολεία, αφορά πλέον μεμονωμένους πολίτες που θέλουν να γνωρίσουν το κτίριο, να περπατήσουν σε ιστορικούς διαδρόμους και σκάλες και να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά ξεναγοί, που καθοδηγούν τους επισκέπτες (γκρουπ των 35 ατόμων). Αρκεί ένα τηλεφώνημα στους αριθμούς 2103692429 και 2103692106 από Δευτέρα ως Πέμπτη (09.00- 16.00). Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα είναι… sold out για τις προσεχείς τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή ως και τις 11 Νοεμβρίου 2012!

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» προχωρά σε φωτογραφική ξενάγηση στο εσωτερικό του ιστορικού κτιρίου, που μετατράπηκε από ανάκτορο (αρχικά) του Οθωνα και (έπειτα) του Γεωργίου σε κτίριο της Γερουσίας και σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, σύμβολο της δημοκρατίας.

Η σκάλα των βασιλέων

Στην επιβλητική σκάλα του ισογείου αρχίζει η ξενάγηση. Φέρει την υπογραφή του Βαβαρού Φρίντριχ φον Γκέρτνερ, αρχιτέκτονα του ανακτόρου των πρώτων βασιλέων, του Οθωνα και της Αμαλίας. Οι βασιλείς εγκαταστάθηκαν στο ανάκτορό τους στις 25 Ιουλίου του 1843. Η σκάλα όπως και η Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου διασώζονται από τα χρόνια του Οθωνα και φανερώνουν την αρχιτεκτονική και διακοσμητική άποψη του Γκέρτνερ.

Οπως λένε οι ξεναγοί που αναλαμβάνουν τις εκπαιδευτικές περιηγήσεις σχολείων, «οι μαθητές εντυπωσιάζονται μόλις αντιλαμβάνονται ότι σε αυτά τα σκαλιά έχουν πατήσει βασιλείς τόσα χρόνια πριν». Η μεγάλη σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο, όπου υπάρχουν οι Αίθουσες Ελευθερίου Βενιζέλου και Ηρώων. Τα χρόνια που το σημερινό Κοινοβούλιο ήταν η κατοικία των βασιλέων, στον πρώτο όροφο ήταν οι Αίθουσες του Θρόνου, των Υπασπιστών, του Χορού, των Παιγνίων, η Τραπεζαρία και τα Βασιλικά Διαμερίσματα.

Η μάχη της Πίνδου

Στο Περιστύλιο της Βουλής ξεχωρίζει το μνημείο της μάχης της Πίνδου του Χρήστου Καπράλου. Πρόκειται για ανάγλυφη ζωφόρο, μήκους 40 μ. και ύψους 1,10 μ., που αναπαριστά τη μάχη της Πίνδου (28 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου 1940), δηλαδή μία από τις πιο σημαντικές ένοπλες συμπλοκές στις πρώτες ημέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Η εν λόγω σύνθεση όμως έχει αναφορές και στον Εμφύλιο, στην Κατοχή και τη συμφιλίωση των λαών.

Στο χώρον υπάρχουν παλιά αντικείμενα των ανακτόρων, όπως θησαυροφυλάκιο, γραφομηχανές κ.ά. Στο Περιστύλιο, όπως και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλή, έχουν γίνει πρόσφατα εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της ζωγραφικής διακόσμησης.

Τα έδρανα με τα μελανοδοχεία

Ηταν Δεκέμβριος του 1930, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή του παλαιού ανακτόρου σε κοινοβούλιο, με σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή. Καλοκαίρι του 1935, επί πρωθυπουργίας Παναγή Τσαλδάρη, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής.

Εδώ και 77 χρόνια παραμένουν ίδια τα έδρανα των βουλευτών (κατασκευασμένα από σπουδαστές της Σιβιτανίδειου Σχολής). Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα έχουν ακόμα πάνω τους το «σημάδι» από τα μελανοδοχεία! Η αίθουσα της Ολομέλειας απλώνεται σε ύψος από το ισόγειο (όπου ήταν οι αποθήκες, τα μαγειρεία, το ανακτορικό ταμείο, το καθολικό παρεκκλήσιο του βασιλιά κ.ά.) ως τις αρχές του δεύτερου ορόφου του κτιρίου (όπου ήταν διάφορα διαμερίσματα). Ξεχωρίζουν το βασιλικό θεωρείο, ψηλότερα από τη θέση του προέδρου της Βουλής. Η οροφή είναι γυάλινη και συνολικά στην αίθουσα η μοναδική σύγχρονη παρέμβαση είναι η τοποθέτηση μικροφώνων για τους βουλευτές.

Το γραφείο με τα αντικείμενα του Τρικούπη

Η Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου διασώζεται από τα χρόνια του Οθωνα (τότε ήταν η Αίθουσα των Τροπαίων) και σήμερα φιλοξενεί έκθεση με κειμήλια, όπως επιστολές και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Τρικούπη.

Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν το ξύλινο γραφείο του Σπυρίδωνος Τρικούπη, προσωπικά αντικείμενα της συζύγου του Αικατερίνης Μαυροκορδάτου και διάφορα κειμήλια από την εποχή του γιου τους, Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας από το 1875 έως το 1895, παίρνοντας τη θέση του πρωθυπουργού επτά φορές. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μεγάλο πορτρέτο του Χαρίλαου Τρικούπη, σχέδια όλων των μεγάλων υποδομών (Ισθμός Κορίνθου, σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου κ.ά.), που έγιναν στα χρόνια του, δημοσιεύματα της εποχής, γελοιογραφίες, ιδιόχειρα σημειώματα κ.ά.

Οσον αφορά την αρχιτεκτονική της αίθουσας, ξεχωρίζει η ζωφόρος που ξεκινά με αναπαραστάσεις του όρκου των Ελλήνων αγωνιστών στη Βοστίτσα και καταλήγει με τον Οθωνα.

Η αίθουσα των Ηρώων

Την Αίθουσα των Ηρώων κοσμεί μια ζωφόρος με τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Σε αυτόν τον χώρο φυλάσσονται φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφες επιστολές και δημοσιεύματα όλων των πρωθυπουργών και των προέδρων της Βουλής μετά τη Μεταπολίτευση.

Στο κέντρο της αίθουσας ξεχωρίζει η εικόνα του Ελευθερίου Βενιζέλου και μία βιτρίνα με προσωπικά του αντικείμενα, όπως ο χαρακτηριστικός σκούφος του, το χρυσό στεφάνι αγριελιάς που του πρόσφεραν οι δημοτικοί άρχοντες της χώρας μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών το 1920 κ.ά. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν φωτογραφίες και αντικείμενα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ παρουσιάζονται επίσης κειμήλια των Ράλλη, Τσαλδάρη, Αλευρά, Παπασπύρου και Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι το κτίριο «υπέφερε» από δύο μεγάλες πυρκαγιές. Το 1884, όταν κάηκε ο δεύτερος όροφος της βορινής πτέρυγας, και το 1909, όταν καταστράφηκε ολοσχερώς η κεντρική πτέρυγα και η βασιλική οικογένεια μετακινήθηκε στο θερινό ανάκτορο του Τατοΐου. Οι βασιλείς επέστρεψαν το 1912.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ