Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

«Στα άκρα» έμποροι-ιδιοκτήτες

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Στα πρόθυρα πολέμου έχουν φέρει η κυβέρνηση και οι δανειστές τους ιδιοκτήτες και τους εμπόρους με το ζήτημα της απελευθέρωσης των επαγγελματικών μισθώσεων. Με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ανακοινώσεις, οι μεν έμποροι ζητούν το θέμα να παγώσει λόγω της οικονομικής δυστοκίας που υπάρχει, οι δε ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να προχωρήσει η απελευθέρωση άμεσα.

Επιστρέφοντας στον «ανένδοτο κατά της τρόικας», λίγες ημέρες μετά την εισήγηση για μείωση των μισθών των εμποροϋπαλλήλων κατά 13%, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασ. Κορκίδης δήλωσε ότι «άκαιρα εισάγονται τώρα οι όποιες ανατρεπτικές αλλαγές, σε αυτήν τη ρευστή περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί σε όλη την αγορά».

Από την πλευρά των ιδιοκτητών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στις προτάσεις της προς την Επιτροπή Εμπορικών Μισθώσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για το καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων υποστηρίζει την άμεση απελευθέρωση των νέων και τη σταδιακή απελευθέρωση των ισχυουσών μισθώσεων. Ειδικά για τις νέες εμπορικές μισθώσεις ζητεί να διέπονται από τις περί μισθώσεων διατάξεις του Αστικού Κώδικα, δηλαδή η διάρκεια και όλοι οι εν γένει όροι τους να καθορίζονται ελεύθερα από τους συμβαλλομένους.

Αναφορικά με τις υπάρχουσες μισθώσεις προτείνεται η σταδιακή κατάργηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, χωρίς οι μισθωτές που σύναψαν συμβάσεις κατά το παρελθόν έχοντας έναν επιχειρηματικό σχεδιασμό που απέβλεπε στη 12ετία να υποστούν οποιαδήποτε βλάβη από την ξαφνική κατάργησή της.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ομοσπονδία, επιβάλλεται η άμεση κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης 24 μισθωμάτων για δήθεν αποκατάσταση της «άυλης εμπορική αξίας».

Εκλογίκευση

Στο αντίθετο άκρο, οι έμποροι ξεκαθαρίζουν ότι το ζήτημα αυτό είναι για το εμπόριο ανάλογης κρισιμότητας με αυτό των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και η ΕΣΕΕ ζητά «να φύγει από το τραπέζι η πλήρης απελευθέρωση και να συζητηθεί η επικαιροποίηση και η εκλογίκευση του πλαισίου της εμπορικής μίσθωσης αλλά σε μελλοντικό, πιο εύθετο χρόνο» και συγκεκριμένα μετά το α΄ εξάμηνο του 2014, όταν «σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα έχει δρομολογηθεί η σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει η συνομοσπονδία, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα απλό και συστηματικό νομοθέτημα λίγων άρθρων, στο οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται:

-Παραμονή της ελάχιστης διάρκειας της μισθωτικής σύμβασης με δικαίωμα των μερών να συμφωνούν το χρονικό διάστημα.

-Διατήρηση της 12ετίας στις υφιστάμενες μισθώσεις και μεταβατικές ρυθμίσεις για σταδιακή μείωση του χρόνου για τις νέες μισθώσεις.

-Κατάργηση του αυτόματου τρόπου αύξησης του μισθώματος, όταν δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής.

-Διατήρηση της «ρήτρας εξόδου» από τη μίσθωση, όταν δεν αποδίδει η επιχείρηση, χωρίς παγίδευση και οικονομική εξόντωση του μισθωτή.

-Πρόβλεψη μίας νόμιμης «άυλης εμπορικής αξίας» και κατάργηση του γνωστού «αέρα» σε περίπτωση υπεραξίας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγεία και ευεξία του ατόμου και η σημασία τους αυξάνεται...

Μας σέρνουν σε διάλογο υποταγής, με όλα πάνω στο τραπέζι!

Ανακοινώθηκε άρον άρον η πρώτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη Σε εκτός έδρας διάλογο οδηγείται η χώρα, καθώς οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, που ανακοινώθηκαν χθες,...

Αλαλούμ με φόρο αναδρομικών στις συντάξεις

Όπως καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ, στην Α' ΔΟΥ Αθηνών δεν εφαρμόζουν νόμους τους που ψηφίζει το ΥΠΟΙΚ. Aντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο ταλαιπωρίας βρίσκονται οι συνταξιούχοι...

Έως τέλος Οκτωβρίου οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Παράταση θα δώσει το υπ. Οικονομικών, καθώς τα φετινά ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Τ η δυνατότητα καταβολής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ...

Παραίτηση-χαστούκι στην κυβέρνηση

Αποχώρησε μία εβδομάδα μετά την εκλογή του από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ο Π. Λυμπερόπουλος. Από τη Μαρία Παναγιώτου Εξελέγη την περασμένη εβδομάδα μέλος του...