Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Στα χέρια του Μητσοτάκη η ΕΥΠ και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάγονται πλέον η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (που περιλαμβάνει την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων). Με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε επί της νέας κυβέρνησης τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε γνωστή η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ προβλέπεται και η μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα, «με την επιφύλαξη της υποπερίπτωσης (δ) της περίπτωσης 2.1 της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος σχετικά με την υπαγωγή του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του παρόντος σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρωθυπουργό μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως αυτή οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του π.δ. 82/2017 και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων όπως οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ίδιου π.δ».

Την ίδια ώρα, χθες το βράδυ ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Γιάννη Δρόσου, όπως και του προέδρου του ΑΠΕ Μιχάλη Ψύλου, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών με τον υφυπουργό Τύπου Στέλιο Πέτσα.

Σε άλλο σημείο το Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει ότι «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με τον ν. 1645/1986 και τον ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό».

Για τις φυλακές

Οσον αφορά τις φυλακές, στο Προεδρικό Διάταγμα σημειώνεται: «Στο νέο Υπουργείο (Προστασίας του Πολίτη) μεταφέρονται επίσης, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού που τις κατέχει, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος, οι ακόλουθες υπηρεσίες: 5.1. από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του άρθρου 17 του π.δ. 96/2017 (Α’ 136) όπως ισχύει, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των υπαγομένων σε αυτή οργανικών μονάδων, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, όπως ισχύει».

Σχολιάζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αντιλαμβάνεται τη δημόσια ενημέρωση και την εθνική ασφάλεια ως κομματικά λάφυρα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ