Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Στα χέρια του Σαμαρά η (τελική) λίστα με τα μέτρα των 11,5 δισ.

Ο κύβος ερρίφθη! Σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει στα χέρια του το περίγραμμα του νέου πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει «αιματηρές» περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ, αλλά και μεγάλο «ψαλίδισμα» στους μισθούς των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις. Σ’ αυτό το εκρηκτικό «κοκτέιλ» προστίθενται το «τσεκούρωμα» των δαπανών για την Υγεία, την Αμυνα και την Παιδεία, μαζί και τα «εφιαλτικά» σχέδια για απολύσεις στο Δημόσιο, εάν η τρόικα δεν αποδεχθεί τελικά τη λύση της εργασιακής εφεδρείας.

Το νέο πακέτο μέτρων θα αποτελέσει το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να τεθεί για πρώτη φορά το ελληνικό αίτημα για διετή επιμήκυνση του Μνημονίου. Για τον λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο έκανε αγώνα δρόμου όλο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να οριστικοποιήσει τις κατευθύνσεις για μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που θα ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης 2013-2015. Πολλά από τα μέτρα αυτά, μαζί με τις εναλλακτικές προτάσεις τους, κλείδωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ κάποια άλλα απορρίφθηκαν. Αργά το βράδυ τις Παρασκευής και έπειτα από πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, είχαν «κλειδώσει» μέτρα 10,8 δισ. ευρώ και μέσα στο Σαββατοκύριακο οριστικοποιήθηκε η συνταγή για την εξεύρεση των άλλων 700.000.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απορρίφθηκε η ιδέα να επιβληθεί πλαφόν 1.400 ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες και νοσήλια που θα αναγνωρίζονται ετησίως ανά ασφαλισμένο, όπως επίσης και τα σχέδια για περικοπές στο επίδομα ανεργίας. Για τις περικοπές στις συντάξεις το οικονομικό επιτελείο κατέληξε σε δύο βασικά σενάρια. Εναλλακτικά σχέδια βρέθηκαν και για τα όρια συνταξιοδότησης, αν και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξει γενικευμένα το θέμα του ασφαλιστικού. Μεταξύ των μέτρων που έκλεισαν είναι η επέκταση του ειδικού μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και η περικοπή του εφάπαξ.

Επιδόματα: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται ότι καταλήγει σε ένα σχέδιο περικοπών στα προνοιακά επιδόματα ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει ότι:

-Οι δικαιούχοι με οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά ολόκληρο το επίδομα.

-Οι δικαιούχοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο τα 2/3 από το επίδομα που έπαιρναν.

-Οι δικαιούχοι με εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο το 1/3 του επιδόματος που δικαιούνται.

Αυστηρότερα θα γίνουν και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί και το ηλικιακό όριο για τη χορήγησή του. Οσον αφορά στο επίδομα ανεργίας, φαίνεται ότι εγκαταλείπονται τα αρχικά σχέδια για επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στη χορήγησή του.

Συντάξεις: Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προτείνουν περικοπές ακόμη και στις χαμηλές συντάξεις των 700 ευρώ και συγκεκριμένα:

-Για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ προβλέπεται μείωση 2% (ή 5% στο εναλλακτικό σενάριο)

-Για συντάξεις από 1.001 έως 1.300 ευρώ μείωση 3% (ή 8% στο εναλλακτικό σενάριο)

-Για συντάξεις από 1.301 έως 1.600 ευρώ μείωση 5% (ή 10% στο εναλλακτικό σενάριο)

-Για συντάξεις από 1.601 έως 2.000 ευρώ μείωση 10% (ή 12% στο εναλλακτικό σενάριο)

-Για συντάξεις από 2.000 ευρώ και πάνω μείωση 15%.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι διπλές συντάξεις, με το βασικό σενάριο να κάνει λόγο για περικοπή του 35% της δεύτερης σύνταξης που λαμβάνουν 380.000 συνταξιούχοι.

Για τα όρια συνταξιοδότησης τα σενάρια που μελετώνται είναι δύο:

-Να αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη και να ανασταλεί ως το 2015 η απονομή πρόωρων συντάξεων.

-Να μην αυξηθεί το όριο ηλικίας πάνω από τα 65 έτη, αλλά να καταργηθούν διά νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλες οι εξαιρέσεις και δυνατότητες συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.

Εφάπαξ: Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η περικοπή του εφάπαξ έως και 40% (ανάλογα με το Ταμείο) σε όσους περιμένουν να το λάβουν. Το υπουργείο Εργασίας, όμως, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να ζητήσει επιστροφές ποσών από όσους έχουν ήδη πάρει το εφάπαξ από Ταμεία τα οποία θεωρούνται ότι χορηγούν μεγάλα ποσά.

Απολύσεις – Εφεδρεία: Η τρόικα επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αν και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τελικά θα περάσει από τις «συμπληγάδες» των δανειστών μας το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Εφόσον δώσει το πράσινο φως η τρόικα τότε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 40.000 με 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας Οι διαδικασίες αξιολόγησης των προσόντων των υπαλλήλων θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός του Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που θα επιλεγούν θα παραμείνουν σε καθεστώς εφεδρείας για τρία χρόνια έναντι ενός έτους που ισχύει σήμερα. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους, ποσό το οποίο θα μειώνεται κλιμακωτά.

«Μαχαίρι» στο Δημόσιο: Στον κατάλογο των περικοπών συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για μειώσεις έως 35% στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ μέσω της εφαρμογής του νέου Μισθολογίου. Στο νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται προτάσεις για μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια (πλην των στρατιωτικών), κατάργηση 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο και περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα συμμετέχει στο πακέτο με 1 δισ. ευρώ που θα εξοικονομήσει από περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το υπουργείο Παιδείας προτείνει σχέδιο συγχώνευσης 100 ανώτερων και ανώτατων σχολών της περιφέρειας και αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (μειώνοντας τον αριθμό των ωρομίσθιων) με αναμενόμενη εξοικονόμηση περίπου 350.000.000 ευρώ.

Στο τέλος Αυγούστου το πακέτο των μέτρων θα βρίσκεται στα χέρια της τρόικας, η οποία θα συντάξει την έκθεσή της στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το σχέδιο περικοπών θα παρουσιαστεί στις 14 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί στο άτυπο Ecofin κι αν το κλίμα είναι θετικό τα μέτρα θα προωθηθούν προς έγκριση στη Βουλή. Στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου θα κλειδώσουν όλα όσα ενδιαφέρουν την Ελλάδα, δηλαδή η επόμενη δόση και το εάν θα γίνει η επιμήκυνση του προγράμματος.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ