Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Στα «όπλα» οι γιατροί για τα φτηνά φάρμακα

Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζουν οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, η οποία υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν τα φάρμακα που γράφουν οι γιατροί με φθηνότερα γενόσημα, που έχουν την ίδια δραστική ουσία – ακόμα κι όταν αυτά παράγονται σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα και Ινδία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις», που έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη το βράδυ, «οι ιατροί που συνταγογραφούν συνταγές φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) υποχρεούνται να αναγράφουν στη συνταγή το όνομα της χημικής ουσίας του φαρμάκου (δραστική ουσία). Οι φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των ΦΚΑ υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν που αντιστοιχεί στη δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και τη φαρμακοτεχνική μορφή που έχει αναγράψει ο ιατρός».

Μάλιστα για να χρυσώσουν το χάπι στους ασφαλισμένους (όπως ήδη έγραψε η «δημοκρατία» στο φύλλο της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου), «ορίζεται μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους, όταν χορηγείται το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν, όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό».

Οι αντιδράσεις από την πλευρά των γιατρών αναμένεται να είναι θυελλώδεις καθώς, όπως καταγγέλλουν, τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Ενδεικτική είναι η επισήμανση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. «Ας μας υποδείξει ο υπουργός ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, όταν αντικατασταθεί ένα π.χ. ψυχιατρικό φάρμακο, από τον φαρμακοποιό ή τον εργαζόμενο στο φαρμακείο, και η θεραπεία έχει αστοχία λόγω της αλλαγής. Το ίδιο και για ένα αντιυπερτασικό ή ένα αντιθρομβωτικό φάρμακο» αναφέρει σε ανακοίνωση η πρόεδρος του ΙΣΠ Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Επιπλέον στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται το νέο ωράριο των φαρμακείων, σύμφωνα με το οποίο όσοι επαγγελματίες του κλάδου το επιθυμούν μπορούν να λειτουργούν τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και το Σάββατο. Οι φαρμακοποιοί αυτοί υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους έως την 20ή Μαΐου και την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να λειτουργούν κατά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους αντίστοιχα.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ