Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης οι δήμοι, που ετοιμάζονται για παύση πληρωμών!

Με στάση πληρωμών απειλούνται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αρκετοί οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης μεταξύ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και αντιπροσωπίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αρκετοί δήμοι της χώρας βρίσκονται ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τόνισε ότι οποιαδήποτε νέα περικοπή θα λείψει από τους πολίτες και όχι από τους αιρετούς, τη στιγμή που ήδη κάποιοι δήμοι έχουν υπερβεί κάθε όριο οικονομικής αντοχής.

Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων έχουν μειωθεί κατά 50% την τελευταία τριετία, ενώ από τα χρήματα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του 2012 έχουν παρακρατηθεί συνολικά 184.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθούν υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης του 2011. Ως εκ τούτου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επιφυλακή εν όψει των νέων κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα νέα οικονομικά μέτρα, με τον κ. Ασκούνη να ενημερώνει ότι οποιαδήποτε αντίδραση μπροστά στα νέα δεδομένα θα καθοριστεί στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο.

Επί τάπητος τέθηκε επίσης η λειτουργία των κοινωνικών δομών των δήμων, όπου σημειώθηκε η ανάγκη της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων, υπογραμμίστηκε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Παράλληλα η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε τη βοήθεια της ΚΕΔΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων στους δήμους, κυρίως το θέμα της απόδοσης του ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος καθώς της ευνοϊκής ρύθμισης των δανείων, με τον κ. Ασκούνη να δεσμεύεται ότι θα παρέμβει στον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Τέλος, να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ Γιάννης Μουράτογλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο πρόεδρος Θέμις Μπαλασόπουλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΟΤΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ