Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Στα σπίτια θα «εισβάλουν» οι τράπεζες!

Οι τράπεζες θα μπορούν να «μπαίνουν» ελεύθερα στα σπίτια των φορολογουμένων και να κάνουν φύλλο και φτερό τα περιουσιακά και τα προσωπικά τους στοιχεία. Μια νέα γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προβλέπει ότι οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ υποχρεούνται να γνωστοποιούν στις τράπεζες ή σε άλλους πιστωτές απόρρητες πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα των δανειοληπτών φορολογουμένων, εφόσον οι τελευταίοι επιθυμούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, έτσι ώστε να μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από τραπεζικά δάνεια, θα πρέπει να αποδεχτούν ότι θα καταργηθεί το φορολογικό απόρρητο και οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τις εφορίες κάθε λεπτομέρεια που χρειάζονται για την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.

Με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους παρέχεται στον δανειστή (δηλαδή την τράπεζα) το δικαίωμα, έπειτα από αίτησή του, η οποία διαβιβάζεται στη φορολογική Αρχή μέσω του αρμόδιου εισαγγελέα, να λάβει «κάθε χρήσιμη πληροφορία» για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη. Ο οφειλέτης, αν δεν επιθυμεί τη χορήγηση απόρρητων φορολογικών στοιχείων στον πιστωτή του, οφείλει να παραιτηθεί από την αίτησή του για ρύθμιση των χρεών του.

Ο οικονομικός έφορος υποχρεούται να χορηγεί σε πιστωτή του οφειλέτη κάθε πληροφορία και στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη φορολογουμένου, ακόμη κι αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο.

Οπως αναφέρεται στη γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εφόσον ο δανειστής (σ.σ.: δηλαδή η τράπεζα) υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για χορήγηση στοιχείων οφειλέτη κατά τις ανωτέρω διατάξεις, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ οφείλει να χορηγήσει τα στοιχεία στον αιτούντα (σ.σ.: στην τράπεζα), όχι όμως να χορηγήσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι εκκρεμείς αιτήσεις που βρίσκονται στα Ειρηνοδικεία (για ένταξη στον νόμο Κατσέλη) έχουν ξεπεράσει πλέον τις 150.000. Στο τέλος του 2011 είχαν κατατεθεί περί τις 7.550 αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση χρεών, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των τραπεζών, και είχαν εκδικαστεί μόλις 400.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ