Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Στα τάρταρα το ΑΕΠ λόγω της ύφεσης!

Στα 215,1 δισ. ευρώ κατρακύλησε το ΑΕΠ της χώρας το 2011, από 217,7 δισ. ευρώ που εκτιμούσε αρχικά η κυβέρνηση. Η νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ, δηλαδή ο συνολικός πλούτος των αγαθών και των υπηρεσιών της χώρας, είναι απότοκη της ύφεσης, η οποία ήταν δριμύτερη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011.

Στην εμβάθυνση της ύφεσης συνέβαλαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επώδυνα μέτρα της τρόικας, που έχουν τσακίσει τα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολουμένων, περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση.

Κατά τις πληροφορίες, η ύφεση για το 2011 διαμορφώνεται στο 5,7% – 5,8%, από 5,5% που ήταν ο τελευταίος αναθεωρημένος στόχος της κυβέρνησης. Μεγαλύτερη από 2,5% θα είναι η επιβράδυνση που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία και το 2012, με τις νεότερες εκτιμήσεις να την τοποθετούν κοντά στο 3,5%. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος θα συνεχιστεί και το 2013, με το ελληνικό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα σημειώσει περαιτέρω συρρίκνωση κατά 0,5%.

Πρόκειται για δεδομένα τα οποία απομακρύνουν τον Προϋπολογισμό από τον φετινό στόχο για έλλειμμα στα 18,5 δισ. ευρώ, από τα 21,7 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκε το 2011. Τα στοιχεία με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν επίσης ότι η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία έφτασε πέρυσι το 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του Μεσοπρόθεσμου. Σε σύγκριση όμως με τον αρχικό στόχο του Μνημονίου, η «τρύπα» στα έσοδα είναι πολύ μεγαλύτερη και φτάνει τα 5,6 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 49,99 δισ. ευρώ, από 50,8 δισ. ευρώ που είχαν εισρεύσει συνολικά το 2010. Ο αναθεωρημένος στόχος του Μνημονίου προέβλεπε για φέτος εισπράξεις 51,3 δισ. ευρώ και το Μεσοπρόθεσμο 54 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις πρωτογενείς δαπάνες, διαμορφώθηκαν στα 51,5 δισ. ευρώ, από 51,8 δισ. που ήταν ο φετινός στόχος.

Μεγάλη στήριξη στον Προϋπολογισμό… προσέφερε το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, το οποίο τσεκουρώθηκε για ακόμα μια φορά. Οι επενδυτικές δαπάνες έφτασαν στα 6,6 δισ. ευρώ, έναντι 6,89 δισ. ευρώ της τελευταίας πρόβλεψης (σ.σ.: σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2012) και αρχικού στόχου 8,5 δισ. ευρώ, περιορίζοντας ισόποσα τη διάθεση πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.

Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 21,7 δισ. ευρώ, ενώ «αλμυρά» έχει πληρώσει ο Προϋπολογισμός τη χρηματοδότηση από την τρόικα, αφού το 2011 πληρώσαμε 3 δισ. ευρώ παραπάνω σε τόκους σε σχέση με αυτούς του 2010.

Μάριος Χριστοδούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ