Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2020

Σταυρόλεξο για «δυνατούς» η λίστα (γάμου) με Ντόρα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Με τα «κουφέτα» του γάμου της Κεντροδεξιάς ταξιδεύει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εντός των τειχών ετοιμάζεται το σύμφωνο συμβίωσης της Νέας Δημοκρατίας σε πρώτη φάση με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και με στελέχη του ΛΑΟΣ, που ήδη δηλώνουν έτοιμα να γυρίσουν. Οι «διαπραγματευτές» κοιτούν τις λεπτομέρειες, καθώς το θέμα που δημιουργεί πονοκεφάλους είναι η ένταξη στα ψηφοδέλτια των στελεχών που η κυρία Μπακογιάννη θέλει να διασώσει. Οι ανατροπές που μπορεί να δημιουργήσουν στη λίστα της Ν.Δ. έχουν ήδη δημιουργήσει μουρμούρες και αντιδράσεις, και γι’ αυτό τα στόματα παραμένουν κλειστά μέχρι να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες.

Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση στην περιφέρεια της Ηλείας. Αρχικά δημοσιεύτηκε σε τοπικές ιστοσελίδες η είδηση ότι ο τέως βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία και είχε προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία, επανέρχεται στις λίστες και μάλιστα στη δεύτερη θέση πίσω από τον Κώστα Τζαβάρα, με την Διονυσία Αυγερινοπούλου να χαρακτηρίζει όμως μυθεύματα τις πληροφορίες.

Το ίδιο σκηνικό έχει στηθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, όπως για παράδειγμα στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στη Β’ Αθηνών. Στο Ηράκλειο υπάρχει η περίπτωση του Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ στα Χανιά του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Τέλος, στην Αθήνα, η κυρία Μπακογιάννη πιέζει για τους δικούς της ανθρώπους, Δημήτρη Ζαφειριάδη και Γιάννη Οικονόμου. Κι αυτό όμως θεωρείται δύσκολο, καθώς, ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία εκλεγεί πρώτο κόμμα, οι τελευταίοι που έχουν εκλεγεί και άρα θα πρέπει να μείνουν «εκτός» είναι στη Β’ Αθηνών ο Γιάννης Παπαθανασίου και η Κατερίνα Παπακώστα και στην Α’ Αθηνών ο Ανδρέας Ψυχάρης και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το έτερο πρωτοπαλίκαρο της κυρίας Μπακογιάννη και πολλαπλά ωφελημένος από τη Ν.Δ. ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης δήλωσε στη ΝΕΤ ότι δεν γυρίζει στη Ν.Δ., αν και πληροφορίες από τη Συγγρού έλεγαν ότι αυτός ήταν κομμένος από την αρχή.

Το παζλ είναι δύσκολο και οι ισορροπίες λεπτές, αλλά στη Συγγρού πιστεύουν ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Δυσκολίες

Το συνοικέσιο με τον ΛΑΟΣ τουλάχιστον επιφανειακά έχει περισσότερες δυσκολίες, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι απλώς το «παζάρι» συνεχίζεται. Οπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», ήδη ο Αθανάσιος Πλεύρης φαίνεται ότι θα επιστρέψει στη Ν.Δ., ανεξάρτητα από την κεντρική απόφαση του κόμματος, ενώ στην ίδια λογική είναι και άλλα στελέχη, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Σήμερα το μεσημέρι, πάντως, συνεδριάζει η πρώην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ και το Εκτελεστικό Γραφείο, με θέμα το μέλλον του κόμματος. Χθες πάντως ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι δεν μπορεί να προδώσει τους ψηφοφόρους του και ότι από τη Δευτέρα ξεκινάει τη μάχη που θα είναι σκληρή και αμείλικτη μια και είναι «από γενιά αετών».

Την πρόθεσή του να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής του στη Ν.Δ., αν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε ο πρώην βουλευτής Αθανάσιος Πλεύρης μιλώντας στον Real FM. «Οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει από τις προηγούμενες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κεντρικό ρόλο. Δεν είναι μόνον τα οικονομικά θέματα με τα οποία διαφωνώ πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αδήριτη αναγκαιότητα να γίνει ανάχωμα σε μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει ο ΛΑΟΣ να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Πλεύρης.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κύρτσος υποστήριξε ότι «εάν εμφανιστεί μια πολιτική πρόταση η οποία να είναι ελκυστική, να δημιουργεί δυναμική, να αφήνει το παρελθόν πίσω της και όλα αυτά, προφανώς θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψη». Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι θα υπάρξουν διαρροές στελεχών του ΛΑΟΣ προς τη Ν.Δ., ο κ. Κύρτσος δεν το απέκλεισε. «Εμείς θα κατέβουμε στις εκλογές αυτόνομα. Εχουμε 200.000 ανθρώπους πίσω μας που μας ψήφισαν» ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Κ. Αϊβαλιώτης.

Σημαντικές επαφές στη Σύνοδο του ΕΛΚ

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει βγει στη γύρα για να συναντήσει κάποιον Ευρωπαίο ηγέτη σε Παρίσι και Βερολίνο, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, θα έχει την ευκαιρία για συνομιλίες με τους ηγέτες της Κεντροδεξιάς. Εκεί θα τους μιλήσει για το διακύβευμα των επαναληπτικών εκλογών και την κρισιμότητα της κάλπης της 17ης Ιουνίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Νίκος Ελευθερόγλου


Αλλαγή στρατηγικής στο debate!

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από το κόμμα και τις λίστες, αλλάζει τώρα και τη στρατηγική του στον δρόμο για τις επαναληπτικές εκλογές. Τώρα, έχοντας ξεκάθαρο το διακύβευμα της κάλπης και θεωρώντας ότι μπορεί να αποδομήσει καλύτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, σκοπεύει να ζητήσει να γίνουν αυτή τη φορά τα περιβόητα ντιμπέιτ.

Αυτό που υποχρέωσε τη Ν.Δ. να αλλάξει στρατηγική είναι ακριβώς αυτό το δίπολο με το οποίο πορευόμαστε προς τις εκλογές: Ευρώπη – ευρώ ή μονομερής πράξεις και έξοδος από την ευρωζώνη. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι, αν γίνει σαφές αυτό στο εκλογικό σώμα, θα ενισχυθούν τα ποσοστά της Κεντροδεξιάς.

Παράλληλα, σχεδιάζονται περισσότερες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να ενισχυθεί το προφίλ του, να δοθούν απαντήσεις και να στοχευτεί τηλεοπτικό κοινό που στις εκλογές του Μαΐου δεν είχε ενημερωθεί για τις θέσεις της Ν.Δ.

Οι πληροφορίες από τη Συγγρού αναφέρουν ότι το τοπίο μετά τις πρόσφατες εκλογές για το ποια κόμματα θα μετέχουν σε ένα ντιμπέιτ έχει ξεκαθαρίσει, είναι λιγότερα, ενώ παραμένει ερωτηματικό τι θα γίνει με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, μια και τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται να βγουν μαζί της σε τηλεμαχίες.

Αλλαγές θα υπάρχουν και στη διαφημιστική καμπάνια της Ν.Δ., καθώς εκτός των άλλων άλλαξαν και ο αντίπαλος (πλέον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ) και το διακύβευμα και οι στόχοι του κ. Σαμαρά.

Στόχος θα είναι να αναδειχθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να έχει η χώρα, όπως και η παραμονή της στην ευρωζώνη. Επίσης θα τονίζεται επίμονα ότι η ΝΔ ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε με σταθερότητα την αλλαγή του Μνημονίου και των όρων του.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...