Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

ΣτΕ: Νόμιμα τα πτυχία Νομικής από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Ενα βήμα πιο κοντά στην εύκολη αναγνώριση του πτυχίου Νομικής από το εξωτερικό και ειδικά από την Κύπρο φέρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας κάθε ενδιαφερόμενο.

Το ΣτΕ σύντομα αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο θέμα που απασχολεί εκατοντάδες νέους και νέες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναγνώριση των πτυχίων Νομικής που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό, καθώς το ανώτατο δικαστήριο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, έχει ήδη αναθέσει την υπόθεση στην επταμελή σύνθεση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ.

Ωστόσο, το ίδιο τμήμα του ΣτΕ με άλλη απόφασή του (1755/2017) έκανε δεκτή την προσφυγή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο είχε προσβάλει δικαστικά την απόφαση (πράξη) του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), με την οποία ο εν λόγω οργανισμός είχε ταχθεί κατά της αναγνώρισης των πτυχίων Νομικής από προπτυχιακά προγράμματα χωρών εκτός Ελλάδας με αντικείμενο το «ελληνικό δίκαιο» ή παρεμφερή προγράμματα. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την προσφυγή για τυπικούς λόγους, χωρίς όμως να μπουν στην ουσία του ζητήματος των προϋποθέσεων της αναγνώρισης των πτυχίων Νομικής.

Ζημία

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση μη αναγνώρισης που είχε ληφθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ είχε προκαλέσει ζημία στο κυπριακό πανεπιστήμιο και είχε βασιστεί σε μία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υποστήριζε ότι δεν μπορούσε να υπάρξει αναγνώριση, ως πτυχίων Νομικής, τίτλων σπουδών που είχαν ληφθεί από πανεπιστήμια με προγράμματα «ελληνικό δίκαιο». Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή ο ΔΟΑΤΑΠ είχε εκδώσει την επίμαχη απόφαση-πράξη μη αναγνώρισης για την οποία έγινε και η δίκη στο ΣτΕ.

Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε το κυπριακό πανεπιστήμιο αποφασίζοντας ότι ο ΔΟΑΤΑΠ δεν είχε δυνατότητα να πάρει αυτή την απόφαση, διότι δεν έχει κανονιστικές αρμοδιότητες. Ομως δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και δεν έκρινε σε αυτή τη δίκη τι πρέπει να ισχύει για τις αναγνωρίσεις πτυχίων Νομικής ή ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για να μπορούν οι νέοι και οι νέες που έχουν τέτοιους τίτλους σπουδών να εγγραφούν στους δικηγορικούς συλλόγους και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα. Η ουσία του θέματος έχει συζητηθεί ήδη από το ΣτΕ σε άλλη δίκη (επταμελής σύνθεση του Γ’ Τμήματος) και αναμένεται απόφαση.

Ενοχλημένα από την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ τα πανεπιστήμια

«Πόλεμος» ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχει ξεσπάσει, με «μήλον της Εριδος» τη διάκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες ανώτατων ιδρυμάτων.

Από τη μια πλευρά έχουν παραταχθεί τα πανεπιστήμια, που εμφανίζονται ενοχλημένα από την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τον διακριτό ρόλο του πανεπιστημίου από αυτόν του ΤΕΙ, αλλά και από τη μεθόδευση, όπως τη χαρακτηρίζουν οι πρυτάνεις, ίδρυσης πανεπιστημίων μέσα από τη συγχώνευση δύο ΤΕΙ. Εξάλλου, μια τέτοια διαδικασία ήδη δρομολογείται με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Χθες, η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ απάντησε στις αιτιάσεις των πρυτάνεων, υποστηρίζοντας ότι «στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την Παιδεία ευρύτερα δεν είναι η διατήρηση των στεγανών που θα δώσει λύσεις, αλλά οι ανοιχτές διαδικασίες και η λυδία λίθος της αξιολόγησης».

Οι διοικήσεις των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σημειώνουν ότι τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν παρά μόνο αυτό που με συστηματική δουλειά και ακαδημαϊκά κριτήρια έχτισαν στα 17 χρόνια που απονέμουν στους φοιτητές τους το βασικό πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (διεθνώς, bachelor).

Μάλιστα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ εκφράζουν τη στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, «που αναγνωρίζει την αξία των ιδρυμάτων μας και την προσφορά τους στην ανάπτυξη της χώρας».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ