Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Στέλεχος HIV προκαλεί ΑΙDS και σε ένα χρόνο!

Ενα νέο, επιθετικό, υβριδικό στέλεχος του HIV, που εντοπίστηκε σε ασθενείς στην Κούβα, επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να εκδηλώσει AIDS μέσα σε ένα έως τρία χρόνια και να πεθαίνει. Οι ερευνητές στην Κούβα, που ανακάλυψαν το στέλεχος CRF19, όπως το ονόμασαν, έχουν σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα και προειδοποιούν ότι η εξέλιξη της λοίμωξης είναι τόσο ραγδαία ώστε η διάγνωση και η θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Σημειώνεται ότι χωρίς φαρμακευτική θεραπεία η λοίμωξη HIV χρειάζεται κατά μέσο όρο πέντε με δέκα χρόνια προτού εξελιχθεί σε AIDS. Το νέο στέλεχος του AIDS είναι διαφορετικό και δείχνει να έχει προκύψει από τον συνδυασμό διαφορετικών υποτύπων του ιού. Η μελέτη για το νέο στέλεχος ξεκίνησε όταν γιατροί στην Κούβα ενημέρωσαν ερευνητές στο Βέλγιο ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς εκδήλωναν AIDS σε ασυνήθιστα μικρό χρονικό διάστημα.

Η ομάδα της Αν Μίκε Βαντάμ, καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο της Λέουβεν, εξέτασε δείγματα αίματος από 73 ασθενείς στην Κούβα που είχαν προσβληθεί πρόσφατα από HIV και από αυτούς οι 52 είχαν ήδη εκδηλώσει AIDS. Στο αίμα τους ανιχνεύθηκε το υβριδικό στέλεχος CRF19 του HIV, το οποίο φέρει γενετικό υλικό από τρεις διαφορετικούς υπότυπους (A, D και G). Οι υπότυποι αυτοί πιθανότατα είχαν την ευκαιρία να ανασυνδυαστούν στον οργανισμό κάποιου ασθενή που είχε την ατυχία να μολυνθεί από πολλά διαφορετικά στελέχη του HIV ταυτόχρονα.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τη δρ Βαντάμ, είναι ότι τα άτομα που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό πρέπει να ελέγχονται συχνά για HIV.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ