Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Στέλνουν επιστολές Σαμαράς και Παπανδρέου μετά τον χυδαίο εκβιασμό της αναβολής του Eurogroup

Με τη δικαιολογία ότι δεν εστάλησαν οι «πολιτικές δηλώσεις υποταγής» από τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέβαλε χθες την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της ευρωομάδας, η οποία αντικαθίσταται με τηλεδιάσκεψη. Ο ίδιος επικαλέστηκε ακόμα ως πρόσθετο λόγο αναβολής και τη μη εξεύρεση των τομέων από όπου θα κοπούν 325.000.000 ευρώ και παρέπεμψε τη συνεδρίαση της ευρωομάδας για την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ένα κύμα συμπάθειας για την Ελλάδα εξέπεμψαν οι επικεφαλής ομάδων της Ευρωβουλής αλλά και ο Γάλλος Φ. Ολάντ.

Ο Αυστριακός επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών Χάνες Σβόμποντα χαρακτήρισε τα μέλη της τρόικας «αρπακτικές ακρίδες» που εκβιάζουν στο όνομα της βοήθειας που προσφέρουν.

Επικριτικός ήταν για τις πρακτικές της τρόικας και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος δήλωσε ότι «η συμφωνία με την τρόικα δεν θα επιτρέψει να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα αληθινά προβλήματα, που είναι ο πελατειακός χαρακτήρας του κράτους, η διαφθορά και το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα».

Ο επικεφαλής των συντηρητικών ευρωβουλευτών Ζόζεφ Ντολ επέκρινε κι αυτός τις ακολουθούμενες πολιτικές και είπε: «Δεν μπορούμε να κόψουμε ακόμα 10% από τους ελληνικούς μισθούς, θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, αλλιώς πάμε κατευθείαν στον τοίχο».

Ο επικεφαλής του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος Φ. Ολάντ τόνισε ότι έχουν περάσει δύο χρόνια που οι Ευρωπαίοι «παριστάνουν ότι θέλουν να σώσουν την Ελλάδα και επιβάλλουν σχέδια λιτότητας που γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα».

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ τόνισε ότι «επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας που κανένας δεν μπορεί να αντέξει».

Στο μεταξύ, την πλέον ακραία έκφραση του ηθικολογικού προτεσταντισμού απέναντι στην Ελλάδα υιοθετούν οι Γερμανοί, που αφήνουν να έρπει η φήμη ότι η νέα δανειοδότηση της χώρας θα συνδυαστεί και με ρήτρα εξόδου από το ευρώ, αν διαφανεί ότι η χώρα μας δεν τηρεί τα συμπεφωνημένα.

Τις γερμανικές πιέσεις σιγοντάρουν και δύο διαχρονικοί ακόλουθοι της συγκεκριμένης χώρας, η Φινλανδία και η Ολλανδία, που προτρέπουν σε τήρηση σκληρής γραμμής απέναντι στην Ελλάδα.

Οι διαρκείς εκβιασμοί που εκτοξεύονται από θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε. κατά της Ελλάδας ανατρέπουν κάθε βάση συζήτησης. Ενίοτε υπάρχουν και «ευνοϊκές» δηλώσεις, ενταγμένες στο σκηνικό πιέσεων που εξασκούνται στη χώρα. Χθες ο επίτροπος Ολι Ρεν, φορώντας την καλή μάσκα, είπε ότι «σύντομα θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η «Wall Street Journal» υπονόησε ότι ο Σαμαράς ψήφισε τα μέτρα, αλλά δεν τα στήριξε. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις που δείχνουν κάθε άλλο παρά ολόθερμη στήριξη του προγράμματος».

Σημείο σφοδρής αντιδικίας φαίνεται να γίνεται ξανά το θέμα του «κουρέματος» του χρέους, το οποίο, κατά τα φαινόμενα, δεν συμβάλλει στο να πέσει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που έχει στα χέρια της η τρόικα φαίνεται να πιστοποιεί τα προαναφερόμενα, περί των οποίων μίλησε με κατηγορηματικό τρόπο την περασμένη εβδομάδα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το ΔΝΤ ζητά εμπλοκή στο «κούρεμα» και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ φάνηκε αρχικά να είναι ευνοϊκώς διακείμενη σε μια τέτοια προοπτική, αλλά παρενέβησαν οι Γερμανοί και οι συνεπίκουροί τους Φινλανδοί και Ολλανδοί, δηλώνοντας ότι μια τέτοια προοπτική δεν τους βρίσκει σύμφωνους.


Υφεση για ρεκόρ γκίνες (7%) που δείχνει ότι η συνταγή είναι θανατηφόρα

Ολοένα και πιο βαθιά στην άβυσσο της ύφεσης βουλιάζει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η βουτιά της οικονομίας έφτασε το 7%, ενώ συνολικά για όλο το έτος έκλεισε στο 6,8%, πολύ μακριά από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας. Λίγες ημέρες μετά την επεισοδιακή ψήφιση του νέου Μνημονίου, τα νούμερα τρομάζουν και οδηγούν αρκετούς στο συμπέρασμα ότι η οικονομία είναι πλέον κλινικά νεκρή και μόνο ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ (π.χ. αναπτυξιακή βοήθεια) μπορεί να την επαναφέρει. Το 2011 ήταν η τέταρτη συνεχή χρονιά ύφεσης, που κάθε χρόνο μάλιστα είναι και πιο βαθιά – άλλη μια απόδειξη της αποτυχίας του Μνημονίου. Πιο συγκεκριμένα, το 2008, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,15%, το 2009 κατά 3,3% και το 2010 κατά 3,4%.

Πολλοί προβλέπουν ότι το πάγωμα των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων, η δραστική υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης (απόρροια της μείωσης μισθών και της αλματώδους αύξησης της ανεργίας) θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση παρά τις υποσχέσεις.

Η αποτυχία των προβλέψεων της τρόικας και της κυβέρνησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε ύφεση 3%, ενώ ο τέως τσάρος της οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου πέρυσι τέτοια εποχή εκτιμούσε ότι η ύφεση θα κυμανθεί στα επίπεδα του 4,5%. Ο αντικαταστάτης του, ο νυν υπουργός Οικονομικών, μόλις το περασμένο φθινόπωρο υποστήριξε ότι η ύφεση θα φτάσει το 5% ή το πολύ το 5,5%. Η τρόικα στην τελευταία της πρόβλεψη τοποθέτησε την ύφεση στην περιοχή του 6%, για να έρθει η πραγματικότητα και να διαψεύσει τους πάντες, φτάνοντας την ετήσια ύφεση στο 6,8%. Η εκτίμηση που υπάρχει για το 2012 ήδη έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω και από το αρχικό 2,8% οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση κοντά στο 3,5%.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η ένταση της ύφεσης είναι πρωτόγνωρη και η έκτασή της πρωτοφανής. Είναι αναγκαία η εφαρμογή, άμεσα, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας. Διαφορετικά, ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η τοποθέτηση του ΣΕΒ, που επισημαίνει ότι «το μέλλον δεν εξασφαλίζεται με δανεικά. Η ανάπτυξη αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο στην κρίση».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ