Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Στέρεψαν πάλι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους!

Στο κόκκινο βρίσκονται ήδη τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, αφού η κυβέρνηση ξόδεψε κάθε ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου που πήρε από την τρόικα. Και αυτό δεν ήταν δύσκολο αφού μόλις τα 1,6 δισ ευρώ πήγαν για πληρωμή μισθών και συντάξεων και η μερίδα του λέοντος πήγε για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.

Το στέγνωμα του δημόσιου ταμείου προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού η αυγή του 2012 τον βρίσκει με ένα τεράστιο πρόγραμμα ταμειακών υποχρεώσεων και, το κυριότερο, με τα κρατικά ταμεία στεγνά από ρευστό. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει από τώρα «να ξύνουν τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου να βρουν λεφτά που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες του Ιανουαρίου αλλά και των μηνών που ακολουθούν.

Τον Γενάρη του 2012 μεγάλη πίεση θα δεχτεί ο Προϋπολογισμός και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο φτάνει το 1,63 δισ. ευρώ, από το οποίο 1,1 δισ. ευρώ απαιτείται για την καταβολή της μισθοδοσίας στο Δημόσιο και 530.000.000 ευρώ για τις συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι μεγάλος μέρος της μισθοδοσίας στο Δημόσιο κάλυπτε το υπουργείο Οικονομικών με εκδόσεις έντοκων γραμματίων στην εσωτερική αγορά που απορροφούσαν κυρίως οι τράπεζες.

Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και τώρα η κυβέρνηση εκδίδοντας από πολύ νωρίς τίτλους τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, που θα καλυφθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα – εφόσον διαθέτουν ακόμη ρευστότητα.

Για το 2012 πάντως έχει προγραμματιστεί να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια αξίας 17 δισ. ευρώ.

Εκτός από τα έντοκα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν και τα λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα τον Ιανουάριο και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου – μέχρις ότου η Αθήνα πάρει τη μεγάλη δόση των 90 δισ. ευρώ. Στον λογαριασμό του Ταμείου βρίσκονται 3 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα κατευθυνθούν για οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες εκτός από αυτές για τις οποίες έχουν εγκριθεί.

Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση έρχεται πολύ κοντά στο να βάλει χέρι σε αυτά τα λεφτά.

Προηγήθηκε η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε με την καταβολή της 6ης δόσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών έζησαν ένα θρίλερ με τα 8 δισ. ευρώ της τρόικας, η οποία εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα «έπαιζε» συνεχώς με τις ημερομηνίες εκταμίευσης αυτού του ποσού.

Η τρίμηνη καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα προτού ακόμη προλάβει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της αυτό το ποσό να εξαφανιστεί αμέσως.

Σε αυτό, όπως αποκάλυψε η Κυριακάτικη Δημοκρατία, συνέβαλε και το γεγονός ότι εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που έγιναν στο Μνημόνιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχασε μία δόση από το πρόγραμμα.

Ετσι αντί για 15 δισ. ευρώ που έπρεπε να πάρει η Ελλάδα το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου βάσει των δράσεων που είχε αναλάβει έβαλε στα ταμεία της μόλις 8 δισ. ευρώ.

Η απώλεια μιας δόσης γιγάντωσε το πρόγραμμα των υποχρεώσεων μέσα στον Δεκέμβριο.

Κατά τον μήνα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έπρεπε να πληρωθούν, εκτός από τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, και 135.000.000 ευρώ σε δώρα και επιδόματα, 720.000.000 ευρώ σε μισθολογικές διαφορές που προέρχονται από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, 200.000.000 ευρώ σε άλλα επιδόματα (κίνητρο απόδοσης, θέσης ευθύνης, οικογενειακό κ.λπ.) και 125.000.000 ευρώ σε ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Μάριος ΧριστοδούλουΑυξάνονται κατά τρία χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης από 1ης Ιανουαρίου

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως και τρία έτη περιμένει τους εργαζομένους από 1ης Ιανουαρίου 2012. Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου που ισχύει εδώ και ενάμιση χρόνο (ν.3863/2010), ισχύουν αυξημένα όρια ηλικίας για όλους τους εργαζομένους, εκτός από αυτούς που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983. Στόχος είναι έως το 2013 για τους ασφαλισμένους του δημόσιου τομέα και έως το 2015 για εκείνους του ιδιωτικού να βγαίνουν στη σύνταξη στο 65ο έτος της ηλικίας τους ή έπειτα από 40 χρόνια εργασίας. Την ίδια ώρα, βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν το νέο έτος περίπου 560.000 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, λόγω μετάταξής τους σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, που συνεπάγεται αυξημένες εισφορές.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, στον δημόσιο τομέα για πλήρη σύνταξη, για άνδρες και γυναίκες, από 1/1/12 θα απαιτείται ένας χρόνος παραπάνω, δηλαδή 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 59 ετών. Αν υπάρχει ανήλικο τέκνο, τότε ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 έτη ασφάλισης και 55 ετών, από 52 ετών που ήταν έως τώρα. Για πρόωρη συνταξιοδότηση το όριο ηλικίας αυξάνεται από τα 56 στα 58 έτη. Ειδικά για τις γυναίκες, για σύνταξη με 15ετία απαιτείται η συμπλήρωση του 63ου έτους ηλικίας.

Αναφορικά με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:

-Αυξάνεται ο χρόνος ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση από 10.800 ημέρες σε 11.100 ημέρες. Για να βγει ο ασφαλισμένος στη σύνταξη πρέπει να έχει συμπληρώσει το 59ο έτος της ηλικίας του.

-Εάν υπάρχουν 10.500 μέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 είναι σε βαρέα και ανθυγιεινά, απαιτούνται 56,5 έτη για πλήρη και 54,5 έτη για μειωμένη σύνταξη.

-Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 2012 τα 62 έτη, ενώ για μειωμένη τα 57 έτη.

-Για γυναίκες, το 2012 πρέπει να έχουν συμπληρώσει 10.800 ημέρες ασφάλισης, το 59ο έτος ηλικίας για πλήρη και το 57ο για μειωμένη σύνταξη. Για άνδρες, το αντίστοιχο όριο είναι 63,5 ετών.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, η αύξηση των ετήσιων εισφορών, λόγω μετάταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, κυμαίνεται από 19,6% έως 22,91% ή από 122,88 ευρώ έως 179,16 ευρώ ετησίως. Την ίδια στιγμή θα υπάρχει αύξηση εισφορών και για μηχανικούς, γιατρούς και νομικούς του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Η αύξηση αφορά τόσο παλιούς ασφαλισμένους (πριν από 1/1/1992) και θα είναι με τη μορφή πρόσθετης εισφοράς όσο και νέους ασφαλισμένους (μετά την 1/1/1993), που θα γίνει μέσω της μετάταξής τους σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ