Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

«Στέρεψε» πλέον και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Οι δικαιούχοι εισέπραξαν το 50% τού μερίσματος!

Το 50% του μερίσματος που αναλογεί στους δικαιούχους αποφάσισε να καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ., προκύπτει πρόβλημα στην καταβολή των μερισμάτων, κυρίως λόγω της κατάργησης του 3% επί των δημοσίων δαπανών από 1/1/2015 και μετά, καθώς θεωρήθηκε κοινωνικός πόρος.

Η ΑΔΕΔΥ με χθεσινή ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή νομοθετεί «ουσιαστικά τη μείωση του μερίσματος του ΜΤΠΥ». Ας σημειωθεί ότι έως τώρα οι περίπου 284.000 μερισματούχοι έχουν υποστεί μειώσεις έως 35% από τις συνεχόμενες περικοπές. Ο μέσος όρος του μερίσματος που χορηγεί το ΜΤΠΥ στους μερισματούχους δικαιούχους ανέρχεται στα 138,45 ευρώ.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε αποφασίσει να στηρίξει το Ταμείο μέσω του ΑΚΑΓΕ. Η διάταξη νόμου, όμως, που ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο, αποτρέπει στο εξής να συμβεί κάτι τέτοιο, οδηγώντας πρακτικά το Ταμείο σε «ασφυξία».
Το ΜΤΠΥ, λόγω κατάργησης του κοινωνικού πόρου, χάνει κάθε μήνα έσοδα 8.000.000 ευρώ. Οι ανάγκες του Ταμείου για τη μηνιαία καταβολή μερίσματος ανέρχονται σε 39.000.000 ευρώ. Τα έσοδά του, όμως, από ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται μόλις σε 23.000.000 ευρώ. Το κενό αυτό καλυπτόταν την τελευταία τριετία μέσω της άντλησης ρευστού από τα αποθεματικά του Ταμείου, τα οποία όμως εξαντλήθηκαν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ