Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Στη φυλακή (και) η Βίκυ του Ακη

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Προφυλακιστέα κρίθηκε έπειτα από ολιγόωρη απολογία (ξεκίνησε στις 17.00 και ολοκληρώθηκε στις 18.45) η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι τη διαχείριση των οικονομικών είχε ο σύζυγός της (τον οποίο χαρακτήρισε «έναν σοφό άνδρα που διαχειριζόταν τα πάντα») και ανέφερε ότι το δάνειο των 800.000 ευρώ για την αγορά του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου το έλαβε η ίδια και όχι ο σύζυγός της, καθώς εκείνος δεν μπορούσε λόγω του ορίου ηλικίας. Τελικά, δεν έπεισε με τους ισχυρισμούς της τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και τον εισαγγελέα Γιώργο Βούλγαρη, οι οποίοι αποφάσισαν να κριθεί προσωρινά κρατούμενη και αναμένεται (πιθανότατα σήμερα το πρωί λόγω παρέλευσης χθες βράδυ του ωραρίου των φυλακών) να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό. Λίγο μετά τις 20.00 έφυγε από την Ευελπίδων συνοδευόμενη από αστυνομικούς, χωρίς ωστόσο να φορά χειροπέδες.

Συγκεκριμένα, στην απολογία της η κυρία Σταμάτη είπε: «Δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκουν οι εταιρίες αυτές και ουδέποτε περιήλθε στη γνώση μου κάποιο στοιχείο που να εγείρει υπόνοια για οτιδήποτε επιλήψιμο».

Σε άλλο σημείο της απολογίας της, μάλιστα, συνέχισε τονίζοντας: «Πιστεύω πως αποτελεί κοινό τόπο και δίδαγμα της κοινής πείρας το ότι μία γυναίκα όπως εγώ, με την όποια παιδεία και αγωγή μου, γνωρίζοντας έναν άνδρα σαν τον σύζυγό μου στη θέση όπου βρισκόταν και με τη διαδρομή που είχε, στη γοητεία που ασκούσε στη δική μου σκέψη και ψυχή, το τελευταίο που θα με ενδιέφερε να πληροφορηθώ θα ήταν οι λεπτομέρειες των πολιτικών δράσεων και αποφάσεων ή οτιδήποτε άλλο θα σχετιζόταν με την επαγγελματική πολιτική του δράση». Συνεχίζοντας την απολογία της, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Σταμάτη είπε απευθυνόμενη στον ανακριτή: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε ανακριτά, ότι δεν είμαι το πρόσωπο αυτό, αλλά αντίθετα υπήρξα και παραμένω ένας πιστός και αφοσιωμένος μέχρι αναλώσεως άνθρωπος στον σύντροφο της ζωής μου και στο παιδί μας, ανεξαρτήτως οιουδήποτε κόστους και τιμήματος».

Νωρίτερα, ωστόσο, χθες το πρωί η Βίκυ Σταμάτη είχε επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο. Συνοδευόμενη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Βασίλη Χειρδάρη, έφτασε στις 9.30 π.μ. στο κτίριο 6 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Ωστόσο, στην πανάκριβη τσάντα της επιφύλασσε μία έκπληξη στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Αντί να παραδώσει το απολογητικό υπόμνημά της και να αρχίσει την απολογία της, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αίτημα εξαίρεσης του ανακριτή Γ. Μαλλή, κατηγορώντας τον για μεροληψία.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που σχολίαζαν στη «δημοκρατία» την ενέργεια της συζύγου του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, απώτερος σκοπός ήταν να κερδίσει χρόνο, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό, καθώς το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημά της.

Σε αυτό, σύμφωνα με τους συνηγόρους της, υποστήριζε ότι ο ανακριτής είχε διαμορφώσει ήδη άποψη υπέρ της ενοχής της, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτό το βασίζουν στο γεγονός ότι στη διάταξη που είχε εκδώσει πριν από λίγα 24ωρα για τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων διατύπωνε ευθεία θέση για την ενοχή της, χωρίς εκείνη να έχει δώσει τις δικές της απαντήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Βασίλης Χειρδάρης ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία υποστηρίζεται ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητάς της και ζητά την καταδίκη της Ελλάδος.

Η αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή, που κατέθεσε η κυρία Σταμάτη, εισήχθη αυθημερόν στο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να κριθεί. Τελικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αποφάσισε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος εξαίρεσης του ανακριτή, καθώς έκρινε ότι δεν μερολήπτησε σε βάρος της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, αφού η διάταξη δέσμευσης των περιουσιακών της στοιχείων αφορούσε μόνο τα ακίνητα και όχι την κατηγορία για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ετσι, η κυρία Σταμάτη απολογήθηκε απλά με αρκετή καθυστέρηση.

Η κυρία Σταμάτη είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή για την αγορά του νεοκλασικού της στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου το 2010, η οποία έγινε από την υπεράκτια εταιρία Νοbilis. Παράλληλα, στο εισαγγελικό πόρισμα των κ. Ε. Κυβέλου και Ε. Σίσκου αναφέρεται ότι από το 1997 υπάρχουν «ύποπτες» καταβολές σε τραπεζικούς της λογαριασμούς από τον ξάδελφο του συζύγου της Ν. Ζήγρα.

Πάντως και αυτή τη φορά η παρουσία της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου, με παρόμοια αμφίεση, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους παρευρισκομένους στα δικαστήρια. Οταν μάλιστα η κυρία Σταμάτη κατέβηκε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου 6 στο ισόγειο για να πάει στις τουαλέτες, μία ηλικιωμένη κυρία τής φώναξε: «Ντροπή σου, θα έπρεπε να είσαι πιο σεμνή». Η κυρία Σταμάτη αυτή τη φορά δεν παρέμεινε αδρανής στη φραστική επίθεση της γυναίκας και ζήτησε από έναν αστυνομικό των δικαστηρίων να πάρει τα στοιχεία της 75χρονης, προκειμένου να κρίνει εάν θα προσφύγει νομικά εναντίον της.

Βάσω Παλαιού


Ελεύθερη (χωρίς περιοριστικούς όρους) η Τσεκούρα της Nobilis

Ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά την απολογία της ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή η δικηγόρος Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρίας Nobilis, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Βούλγαρη. Η κυρία Τσεκούρα, όπως και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι του Ακη Τσοχατζόπουλου, κατηγορείται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ειδικότερα, της αποδίδεται, όπως και στους υπολοίπους, ότι βοήθησε στο ξέπλυμα του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Τσεκούρα αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι δεν συμμετείχε καθόλου στην εμπορική ή την εν γένει οικονομική λειτουργία της Nobilis. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι μέχρι το 2010 οι εργασίες που παρείχε ήταν η επιμέλεια της ετήσιας ανανέωσης της εταιρίας ενώπιον των Αρχών των ΗΠΑ. Μέχρι το 2004 υποστηρίζει ότι δεν πληρωνόταν καθόλου, ενώ στη συνέχεια και μέχρι το 2010 έλαβε συνολικά αμοιβή ύψους 16.500 ευρώ.

Απαγόρευση εξόδου για τον Παν. Σταμάτη

Ελεύθερος μετά την απολογία του, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε ο Παναγιώτης Σταμάτης, αδελφός της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου Βίκυς Σταμάτη.

Ο Π. Σταμάτης αρνήθηκε την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο κατηγορούμενος εμπλέκεται στην υπόθεση διότι είχε αναλάβει τις επισκευές στο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου από το 2006 μέχρι το 2009, εκ μέρους της εταιρίας Nobilis, και είχε προβεί σε καταβολές χρηματικών ποσών σε εργολάβους, προμηθευτές κ.λπ., ύψους πάνω από 700.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Νίκο Ρουσσόπουλο, ο κ. Σταμάτης είχε αναλάβει τις κατασκευές εκ μέρους της Nobilis και ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή του οποιαδήποτε σχέση του Ακη Τσοχατζόπουλου με την εν λόγω εταιρία.

Οσον αφορά αυτό που του αποδίδεται στο εισαγγελικό πόρισμα, ότι κάποιες από τις καταβολές τις έκανε με το ψευδώνυμο «Παναγιώτης Παπαλιάκος», σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο Π. Σταμάτης το αρνείται κατηγορηματικά και υποστηρίζει ότι πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο, κουνιάδο του, o οποίος, επίσης, είχε επιμεληθεί της ανακατασκευής του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο Π. Παπαλιάκος μάλιστα ήρθε χθες και κατέθεσε στο δικαστήριο, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Μετά την απολογία του, ο Παναγιώτης Σταμάτης, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την αδελφή του Βίκυ Σταμάτη, η οποία περίμενε τη σειρά της για να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Γ. Μαλλή.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...