Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

«Στη Siemens τελικά δόθηκε αμνηστία αντί πινακίου φακής»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Εξεταστικής για το μεγάλο σκάνδαλο Σ. Βαλυράκης μιλά στην «κυριακάτικη δημοκρατία » για τη συγκάλυψη και κάνει αποκαλύψεις για τον τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλν (που συνελήφθη πρόσφατα) και το ξέπλυμα χρήματος

Ενα «τεράστιο σκάνδαλο συγκάλυψης» είναι η υπόθεση Siemens, όπως καταγγέλλει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens της περιόδου 2010-2011 Σήφης Βαλυράκης. Το πόρισμα της επιτροπής, που εκδόθηκε στις αρχές του 2011, παρόλο που καταλόγιζε ευθύνες, δεν οδήγησε σε καμία περαιτέρω ενέργεια από το Δημόσιο, το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Βαλυράκης, «όχι μόνο δεν απαίτησε ανάλογη αποζημίωση, αλλά συμβιβάστηκε δίνοντας απαλλαγή και αμνηστία στη Siemens αντί πινακίου φακής». Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει επίσης ότι ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, που συνελήφθη προ ημερών, ήταν στενός συνεργάτης στο ξέπλυμα χρήματος του Πρόδρομου Μαυρίδη, που δωροδοκούσε Ελληνες αξιωματούχους μέσω των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρίας.

Διατελέσατε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens. Τι εμπόδια συναντήσατε;

Η Δικαιοσύνη είχε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens πέντε χρόνια πριν από τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας. Η Δικαιοσύνη θεωρούσε εξαρχής ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν ενομιμοποιείτο ούτε καν να έχει πρόσβαση στη δικογραφία και χρειάστηκε αναμέτρηση για το αυτονόητο. Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν αξιοποίησε την ευκαιρία του παραπεμπτικού πορίσματος της επιτροπής για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου, παρότι είχε συνεχή και πλήρη ενημέρωση. Η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση, δεν βοήθησε στο παραμικρό, ούτε και έλαβε υπόψη της μια σειρά ομόφωνες προτάσεις της επιτροπής. Η νομοθετική εξουσία, η Βουλή, δεν σεβάστηκε την ομοφωνία στην παραπεμπτική πρόταση της επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου Siemens. Οι βουλευτές δεν προσήλθαν ή αποχώρησαν ομαδικά από τη Βουλή ή ψήφισαν λευκό στην πρόταση για την πλήρη εκκαθάριση του σκανδάλου. Με αυτόν τον τρόπο το σκάνδαλο Siemens από πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς εξελίχθηκε και σε τεράστιο σκάνδαλο συγκάλυψης.

Η επιτροπή προσδιόρισε τη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί δεν έχει διεκδικήσει το Δημόσιο τα χρήματα αυτά;

Το Δημόσιο δεν αποτίμησε με ακρίβεια τη ζημιά, όπως όφειλε. Οχι μόνο δεν απαίτησε ανάλογη αποζημίωση, αλλά συμβιβάστηκε δίνοντας απαλλαγή και αμνηστία στη Siemens αντί πινακίου φακής. Η σχετική σύμβαση δεν τηρήθηκε από τη γερμανική εταιρία. Η Siemens απολάμβανε από την αρχή μια ιδιότυπη ασυλία από μέρους του Δημοσίου και των αξιωματούχων του, που μόνο από την τεράστια έκταση και την εμπλοκή μεγάλου αριθμού υπηρεσιακών παραγόντων και υπουργών στο σκάνδαλο χρηματισμού μπορεί να εξηγηθεί. Μετά τον χαρακτηρισμό της δράσης της Siemens από την Εξεταστική Επιτροπή ως εγκληματικής οργάνωσης, δεν επιβλήθηκε κανένα από τα προβλεπόμενα πρόστιμα ή κυρώσεις, και δεν έγινε προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα, σε βάρος της Siemens. Ούτε το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Δικαιοσύνης, η ανεξάρτητη Αρχή για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού κ.λπ. έκαναν οτιδήποτε.

Πρόσφατα συναντηθήκατε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τι της προτείνατε να πράξει για τη συνέχιση της διερεύνησης του σκανδάλου;

Η πρότασή μου είναι να ανασυρθεί από το αρχείο το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπή για τη Siemens ως κοινοβουλευτικό κεκτημένο και να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που περιέχει. Η Βουλή μπορεί να πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Τα αδικήματα των πρώην υπουργών λόγω του ξεπλύματος μαύρου χρήματος δεν έχουν παραγραφεί, η Δικαιοσύνη, λοιπόν, έχει εκεί λόγο και ρόλο. Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να ακυρώσει άμεσα την υπουργική απόφαση κύρωσης (27/8/2102) της συμφωνίας με τη Siemens και να καταγγείλει τη σχετική σύμβαση. Η Βουλή πρέπει να ακυρώσει με τροπολογία το άρθρο 324 του νόμου 4072/2012 (11.4.2012), που επικυρώνει τη σύμβαση συμβιβασμού Ελληνικού Δημοσίου και Siemens. Στις συνθήκες που σήμερα αντιμετωπίζουμε με την τεράστια κοινωνική κρίση, τα φαινόμενα διαφθοράς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προτεραιότητα. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία γι’ αυτό η συνέχιση της διερεύνησης και η πλήρης εκκαθάριση του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς της Siemens. Η Βουλή μπορεί να δώσει ευρύτερη κοινοβουλευτική και πολιτική συνεννόηση και συναίνεση σε αυτό το θέμα, ένα ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στη διαφθορά.

Η σύλληψη του τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο, εκτιμάτε ότι θα βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στον καταλογισμό ευθυνών;

Ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ ήταν στενός συνεργάτης στο ξέπλυμα χρήματος του Πρόδρομου Μαυρίδη, που διαδέχτηκε τον Χρήστο Καραβέλα ως χειριστής των μαύρων ταμείων της Siemens και μέσω αυτών δωροδοκούσε αξιωματούχους του Δημοσίου για να επιτύχει αμαρτωλές συμβάσεις. Είναι σημαντική επιτυχία η σύλληψή του Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, αλλά «δεν ξέρει και αυτός», όπως και οι άλλοι, «τίποτα». Ολοι ξέρουν ποιους υπουργούς δωροδοκούσαν, με πρώτη τη Siemens, που έχει δεσμεύσει τα στελέχη της με συμφωνίες εχεμύθειας.
Αν, επιτέλους, η Ελλάδα αποφασίσει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στη ίδια τη Siemens, από την πλευρά των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, με αποκλεισμό από τις προμήθειες του Δημοσίου και με την επιβολή των νομίμων καταγγελιών, προστίμων και κυρώσεων, ώστε η Siemens να αποδεσμεύσει τα στελέχη της και να παραδώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη τις πληροφορίες που η ίδια κατέχει.
Τα στελέχη της Siemens και τα παρένθετα πρόσωπα που βρίσκονται σήμερα υπόδικα έχουν ευθύνη για την συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση της Siemens. Είναι δυνατόν να βρεθούν αντιμέτωποι και με τις πρόσθετα επιβαρυντικές συνέπειες του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Αν η Δικαιοσύνη κάνει, επιτέλους, και αυτή το καθήκον της, είναι εξίσου βέβαιον ότι τα στελέχη της Siemens που έχουν αμνησία θα θυμηθούν ποιους υπουργούς δωροδοκούσαν, θα ομολογήσουν και θα αναζητήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, που φτάνουν μέχρι πλήρους αμνηστίας γι’ αυτούς που συνεργάζονται με τις ανακριτικές Αρχές.

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας για μεταρρυθμίσεις εξελίσσεται βραδείς ρυθμούς, την ώρα που η οικονομία μας έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας. Τι νομίζεται ότι θα γίνει τελικά;

Πιστεύω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά, το διακύβευμα -η σταθερότητα της ευρωζώνης- είναι τεράστιο. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι είναι ώριμες, πλέον, οι συνθήκες για την κατάρτιση, με τη μεθοδολογία που σας περιέγραψα παραπάνω, ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή μιας ευρύτερης εθνικής λίστας «εργαλείων» στρατηγικών, ριζοσπαστικών αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και ανατροπών ως απάντηση απέναντι στην εισπρακτική λίστα που μας επιβάλουν σήμερα οι πιστωτές μας.

«Να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση»

Στη Βουλή συστήνεται εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει πώς μπήκε η χώρα στο καθεστώς των Μνημονίων. Η δική σας γνώμη ποια είναι; Πώς οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο και στην επιτήρηση της τρόικας;

Συμφωνώ απολύτως στο να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση. Απαιτείται επίσης, πιστεύω, εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή της. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με όρους ευρύτερης συνεννόησης και όχι ακραίας αντιπαράθεσης. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε από τα «μνημόνια», τη λάθος συνταγή που επιδείνωσε τα πράγματα. Η Ελλάδα ήταν ήδη χρεοκοπημένη. Στη χώρα μας χρεοκόπησε ένα παρωχημένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, προσανατολισμένο στα δανεικά και στη ζήτηση και όχι στην παραγωγή και την προσφορά.
Η χώρα μας δεν αντέχει άλλο ύφεση και λιτότητα, χρειάζεται ανάπτυξη και απασχόληση. Χρειάζεται σχέδιο δράσης. Χρειάζεται τεκμηρίωση αναπτυξιακών προτάσεων από την ακαδημαϊκή ερευνητική κοινότητα και πολιτική διαβούλευση για την προώθηση πολιτικής συνεννόησης πάνω σε αυτές.

Είχατε εμπλακεί στις συζητήσεις για τη δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στη Δραπετσώνα. Πιστεύετε ότι αυτό το έργο μπορεί να προχωρήσει;

Νομίζω ότι το έργο αυτό αποτελεί μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα τον Δήμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου. Αποτελεί τη μόνη δυνατότητα απαλλαγής του από δραστηριότητες που επιβαρύνουν σήμερα με τοξικά το περιβάλλον. Υπάρχει ώριμη, ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπλαση της υποβαθμισμένης περιοχής και τη δημιουργία αγωνιστικής πίστας Φόρμουλα 1 στη Δραπετσώνα, που θα δώσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εκτεταμένους ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού.

Ο Μπέρνι Εκλεστον, το «αφεντικό» της FOM και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, εγκρίνει τον σχεδιασμό και κατοχυρώνει το Mediterranean Gran Prix, αλλά στην Ελλάδα η ιδιωτική επένδυση ενός δισ. ευρώ μπλοκάρεται χωρίς εμφανή λόγο. Η πρόταση δίνει άλλον τουριστικό χαρακτήρα στο λιμάνι του Πειραιά, τρομερές υπεραξίες στην ευρύτερη περιοχή και παρεμβαίνει δραστικά στην τρέχουσα διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, αυξάνοντας σημαντικά το τίμημά της.
Η νέα δημοτική Αρχή αρνείται ακόμα και να ενημερωθεί για το έργο, για τον λόγο ότι η προκάτοχός της το είχε υιοθετήσει. Αντιδρά σπασμωδικά, πότε δεντροφυτεύει και πότε προκηρύσσει διαγωνισμό ανάπλασης σε ξένες ιδιωτικές εκτάσεις. Γίνεται συζήτηση για τοπικό δημοψήφισμα. Αν το θελήσει η τοπική κοινωνία, το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte.

Κώστας Παπαχλιμίντζος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...