Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Στη Θεσσαλονίκη (με τα σκληρά ρεύματα) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι cool

To ανέκδοτο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα πολιτικά στέκια της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη φετινή εκλογική αναμέτρηση και όταν πια οριστικοποιήθηκε η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη και τη δεύτερη περιφέρεια του νομού. «Πόσοι βουλευτές είναι κοντά στον Τσίπρα;» ρωτούσαν με νόημα οι διαβασμένοι και ικανοποιητική απάντηση δεν μπορούσαν να λάβουν.

Πράγματι, η μεγάλη αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ και τη Β΄ Θεσσαλονίκης (από 5,77% το 2009 σε 26,95% το 2012 και από 4,1% σε 23,4% αντίστοιχα) εκτόξευσε προς τα επάνω και τον αριθμό των βουλευτών του. Ετσι, από τους δύο βουλευτές στον νομό, που το 2009 ήταν ο Τάσος Κουράκης και η Λίτσα Αμανατίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ξαφνικά πέντε. Δίπλα στον Τάσο Κουράκη εκλέχτηκαν στην Α΄ και οι Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Ιωάννα Γαϊτάνη, ενώ η Λίτσα Αμανατίδου επανεκλέχτηκε στη Β΄.

Οσον κι αν φαίνεται απίστευτο, από τους πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόνον ο Τάσος Κουράκης θεωρείται ότι κινείται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος. Αν και γι’ αυτόν υπήρξαν το τελευταίο διάστημα κάποιες επιφυλάξεις, ύστερα από τις υψηλών τόνων ανακοινώσεις που εξέδωσε ο γνωστός και για τις ποιητικές του συλλογές βουλευτής με αφορμή τη συνάντηση Τσίπρα – Πέρες. Οι φίλοι του πάντως λένε ότι δεν υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις των δύο ανδρών και ότι η αντίδραση του κ. Κουράκη, που στο παρελθόν έχει συμμετάσχει ενεργά σε εκστρατείες για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας και έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους Ισραηλινούς αστυνομικούς, ήταν αναμενόμενη.

Πλην του Κουράκη πάντως, όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές δεν θεωρούνται του κλίματος Τσίπρα. Η κυρία Αμανατίδου, η κυρία Χαραλαμπίδου (συνδικαλίστρια, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΘ) και ο κ. Αμανατίδης (επίσης συνδικαλιστής στην Ε.Ε. της ΕΔΟΘ) κινούνται στο κλίμα του Αριστερού Ρεύματος, ενώ η Ιωάννα Γαϊτάνη είναι πρώην τροτσκίστρια και ανήκει στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΕΑ).

Το γεγονός δεν είναι τυχαίο και αντικατοπτρίζει αυτό που είναι γνωστό τοις πάσι στη Θεσσαλονίκη: ότι εδώ κουμάντο κάνει το Ρεύμα και ότι στη Θεσσαλονίκη το Ρεύμα είναι… σκληρό. Μάλιστα κάποιοι θεωρούν ενδεικτικό αυτού του εσωκομματικού κλίματος και το γεγονός ότι η περιβόητη προσέγγιση με τους παλιούς πασοκογενείς στη Θεσσαλονίκη ακόμη δεν προχώρησε, καθώς -όπως λέγεται χαρακτηριστικά- η αντίληψη στη Θεσσαλονίκη για τις συνεργασίες είναι πιο στενή.

Παρ’ όλα αυτά, στο κόμμα ο ισχυρός παίκτης προέρχεται από την Αριστερή Ανανέωση και τους προεδρικούς και ονομάζεται Νίκος Σαμανίδης. Στο παρελθόν ανήκε στο Κοκκινοπράσινο Δίκτυο, που σε συνεργασία με το ισχυρό στη Θεσσαλονίκη Αριστερό Ρεύμα έχουν την πλειοψηφία στην Πολιτική Επιτροπή της πόλης. Ισχυρός παίκτης στα κομματικά πράγματα είναι ο Νίκος Παυλίδης, που ήταν ο προηγούμενος γραμματέας του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια επικεφαλής του Ρεύματος εκεί. Εσχάτως πάντως κινείται πιο ανεξάρτητα και έχει πλησιάσει τον Τσίπρα. Στο Αριστερό Ρεύμα, εκτός από τους τρεις βουλευτές, κινείται και η Χριστίνα Σουλτανίδου, ενώ άλλα τέσσερα στελέχη έχουν ρόλους στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μίλτος Οικονόμου της ΑΚΟΑ και οι παλιοί της Παρέμβασης, που είναι τα πρόσωπα που προέρχονται από το ΚΚΕ Εσωτερικού και κινούνταν παλιά κοντά στον αείμνηστο Λευτέρη Παπαγιαννάκη και σήμερα στον βουλευτή Α΄ Αθήνας Δημήτρη Παπαδημούλη: ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και παλιός αντιστασιακός Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Μήτσος Δημητριάδης και ο εκπαιδευτικός Γιάννης Βερβέρης. Προσθέστε σε αυτούς και τον περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΟΕ Γιώργο Θεοδωρόπουλο, τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και παλιό ρηγά, τον Μανόλη Λαμτζίδη, και τον πολιτικό μηχανικό και παλιό κνίτη Γιώργο Αντωνόπουλο, που έπαιξε ρόλο στις συζητήσεις περί συνεργασίας της Αριστεράς στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου θεωρείται από πολλούς το πολιτικό στέλεχος της Θεσσαλονίκης που είναι πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Πτυχιούχος της γαλλικής φιλολογίας, εργάστηκε ως ωρομίσθια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ διετέλεσε και γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ προτού εκλεγεί μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

Γκρίνια για το μακρύ καλοκαίρι

Παραμονές της ανόδου του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη το εσωκομματικό κλίμα ήταν αρκετά καλό. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι οι περιορισμένες περιοδείες που έκαναν στη ΔΕΘ και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν την αμηχανία τους εν όψει των νέων περικοπών, ενώ προσδοκούσαν πολλά πολιτικά οφέλη από την άνοδο του προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και την τριήμερη περιοδεία του στην πόλη. Μια άνοδος που ξεκίνησε χτες με συναντήσεις με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο («Σαφές δείγμα στήριξης προς την πρυτανεία η επίσκεψη Τσίπρα» έλεγαν τα κομματικά στελέχη, όταν ερωτούνταν για την επίσκεψη στον πρύτανη των σκανδάλων…) και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κινημάτων. Χτες το πρωί ήταν προγραμματισμένη να γίνει η επίσκεψη του Τσίπρα στη ΔΕΘ και μια συνάντηση με τους φορείς της πόλης, ενώ το βράδυ η κεντρική του ομιλία προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της χώρας.

Οσο για τις γκρίνιες αυτές, δεν έλειψαν και αφορούσαν δύο θέματα. Ενα παλιό κι ένα καινούργιο πρόβλημα. Το παλιό είναι η πολυγλωσσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μια πολυγλωσσία που κάποιοι φαίνεται να την έχουν πλέον συνηθίσει και την ξεπερνούν με τη ρήση: «Αυτοί ήμασταν πάντοτε». Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την καλοκαιρινή ραστώνη του κόμματος, που, σύμφωνα με κάποια στελέχη, ήταν παρατεταμένη και αδικαιολόγητη.

«Π. Μελάς»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ