Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Στη «ζούγκλα» με τον Ταρζάν

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Κάθε λιμάνι και καημός, κάθε καημός και… Παπανδρέου. Τον καημό του για την κλιματική αλλαγή ήθελε να εκφράσει και πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η τύχη της χώρας μας, αλλά και της ευρωζώνης συνολικά, κρεμόταν κυριολεκτικά σε μια κλωστή.

Στο λιμάνι του Ντέρμπαν, στη Νότιο Αφρική, ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε επιτέλους το ακροατήριο που αναζητούσε για να αναλύσει τις απόψεις του για την κλιματική αλλαγή.

Οσο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούσαν στις Βρυξέλλες για τη Νομισματική Ενωση, ο Παπανδρέου (ως νέος… Ταρζάν) βρισκόταν λίγο νοτιότερα από τις ζούγκλες της Νοτίου Αφρικής, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ντέρμπαν, στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

«Είμαι επίσης εδώ ως Ελληνας» (πρωτύτερα είχε παρουσιαστεί ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) είπε ο Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, και χτύπησε το καμπανάκι του συναγερμού για την οικολογική κρίση, αφού, όπως είπε, η οικονομική κρίση έχει τραβήξει όλο το ενδιαφέρον. Κανείς, πάντως, από το ακροατήριο δεν τον ρώτησε αν σκοπεύει να αντιμετωπίσει την οικολογική κρίση με την ίδια επιτυχία με την οποία εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, ιδίως μάλιστα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, που είπαν ότι η ιδέα του για δημοψήφισμα παραλίγο να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα.

Μιλώντας μάλιστα στο γαλλικό πρακτορείο, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες λέγοντας ακριβώς αυτό που τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς εδώ και δύο χρόνια: «Η δημοσιονομική πειθαρχία από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε και μια στρατηγική ανάπτυξης».

Ο Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα από τα προσφιλή του θέματα, την πράσινη ανάπτυξη. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου, όπως είπε, γίνονται επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σκοπό να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

«Φοβάμαι ότι κάνουμε πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα» είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του, μιλώντας και για την κλιματική αλλαγή και για την οικονομική κρίση, αλλά αναφερόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες και όχι στον εαυτό του.

Στόχος των διαπραγματεύσεων για το κλίμα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών είναι η επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας όλων των χωρών για τη μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου θερμοκηπίου, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου και, αν είναι δυνατόν, ακόμα χαμηλότερα.

Τέλος ξεχωριστή συνάντηση είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Γιάκομπ Ζούμα.

Κώστα Παπαχλιμίντζος


Οι «διάδοχοι» τον περιμένουν έτοιμοι να τον… κατασπαράξουν

Πανικό έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τα ποσοστά του σε ιστορικό χαμηλό. Οι δελφίνοι αναζητούν βηματισμό και οι βουλευτές… έκφραση.

«Είμαστε σε μαύρο χάλι» υποστήριξε σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις ο Χρ. Πρωτόπαπας. Μίλησε για λάθη του ΠΑΣΟΚ παρά τη «φιλότιμη προσπάθειά» του επί διετία ως κυβέρνηση, για «χυλό» που παρουσιάζει σήμερα το κόμμα, χωρίς να διατυπώνει συγκεκριμένο λόγο, και για στελέχη που «σκίζουν τις σάρκες τους».

Ασκησε κριτική και για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου, που, αντί να είναι τύπου Μόντι, συνεχίζει με 49 υπουργούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι οι ίδιοι του προηγούμενου σχήματος. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, πρέπει να αλλάξουμε» είπε (Ράδιο 9), ζητώντας να συνεδριάσουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ με σκοπό, πρώτον, τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και τα πρόσωπα με τα οποία θα συνεχίσει το κόμμα, δεύτερον, τις νέες πολιτικές και, τρίτον, τις ανύπαρκτες σήμερα προγραμματικές συμμαχίες. Οσο για την ανάδειξη προέδρου, ήταν κάθετος. «Δεν είναι ώρα για “μπαλαμούτι”. Οι θεσμοί του κόμματος είναι σαφείς. Μιλάμε για εκλογή από τη βάση με την ελεύθερη έκφραση της κοινωνίας» είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο, οι εκλογές είναι κοντά, οι πολίτες αναζητούν απαντήσεις» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο Κ. Καρτάλης, ζητώντας επιτακτικά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τις διαδικασίες για την «επόμενη μέρα» την επόμενη εβδομάδα. Ερωτηθείς (ΑΝΤ1 Radio) αν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάποιος που έχει καταλληλότητα 5,3% για την πρωθυπουργία, ο βουλευτής Μαγνησίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ποσοστό προβληματίζει σοβαρά τον κ. Παπανδρέου και κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και επέμεινε στην καινούργια πολιτική ταυτότητα που χρειάζεται το κόμμα στις νέες συνθήκες.

Αντίθετα, ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο εκλεγμένος για τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός της Ελλάδας» επέμεινε ο Μ. Καρχιμάκης, υπονοώντας ότι δικαιούται τρόπον τινά να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Απαντώντας δε σε όσα λέγονται για τη συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ, υποστηρίζει ότι «στον πόλεμο δεν μπορείς να κάνεις διακρίσεις στο ποιοι θα πολεμήσουν».


Απειλεί με παραίτηση ο πράσινος Τάκης!

«Ή θα παραιτηθώ ή θα ανεξαρτητοποιηθώ» διεμήνυσε χθες ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος, εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης για την απόφασή της να ακυρώσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα στον νομό.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Πύργο, ζήτησε τη συγκρότηση μετώπου παραιτήσεων από βουλευτές, δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες, ενώ ξεκαθάρισε ότι για όσο διάστημα βρίσκεται στη Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο Ηλείος βουλευτής ήδη δεν ψήφισε τον Προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, γιατί δεν περιείχε ειδικό κωδικό για τη διάθεση των δωρεών υπέρ των πυροπλήκτων της Ηλείας.

«Το ποτήρι ξεχείλισε» είπε στη συνέντευξή του, μετά τις εξελίξεις για το Αεροδρόμιο Ανδραβίδας και την Ολυμπία Οδό. Το αεροδρόμιο ουσιαστικά ακυρώνεται και ο δρόμος σταματά στην Πάτρα. «Αν δεν υπάρξει μέτωπο, θα συνεχίσω μόνος μου, ήδη δεν ψηφίζω στη Βουλή, υπάρχει ο δρόμος της ανεξαρτητοποίησης και της παραίτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κληθείς να σχολιάσει για το ποιος φέρει την ευθύνη για τις δυσάρεστες εξελίξεις ως προς την αναπτυξιακή προοπτική του νομού, υπογράμμισε ότι αυτές είναι αναλογικές. «Οσοι συμμετείχαν σε κυβερνήσεις ή ανώτερα κομματικά όργανα σαφώς έχουν περισσότερες ευθύνες. Εγώ αναλαμβάνω ό,τι μου αναλογεί» υπογράμμισε.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλια Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει: Φορολογία Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα της Μπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...