Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Στην αναμονή χιλιάδες συνταξιούχοι

Κόλλησαν τα γρανάζια των μηχανισμών απονομής, αφού τα Ταμεία δεν έχουν ακόμα τις (απαραίτητες) υπουργικές αποφάσεις 

Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας αλλά και η προεκλογική περίοδος έχουν εμποδίσει το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις, για να θέσει ουσιαστικά σε εφαρμογή τις διατάξεις του νέου Μνημονίου. Εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις που αφορούν σημαντικά ζητήματα, όπως είναι ο υπολογισμός και η απονομή των συντάξεων από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και μετά, καθώς επίσης συνδέονται και με τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Περιμένουν υπογραφές

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν στην έκδοση των παραπάνω εγκυκλίων, ώστε να απομένει η υπογραφή τους από τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Δημήτρη Μουστάκα.

Πιο συγκεκριμένα, οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν αφορούν τα εξής θέματα:
* Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης: Πρόκειται για μία από τις πιο κρίσιμες εγκυκλίους, μια και θα διασαφηνίζει τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 2022 για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως την ψήφιση του νόμου (ν.4336/2015), δηλαδή έως τις 13 Αυγούστου. Επίσης, θα υπάρχει ειδική αναφορά στον τρόπο εφαρμογής της επιπλέον ποινής (πέναλτι) κατά 10% για όσους επιμείνουν να λάβουν πρόωρη σύνταξη. Θα καθοριστούν οι κατηγορίες των εξαιρέσεων από τις αυξήσεις ορίων ηλικίας, οι οποίες μπορεί να φτάσουν έως και τα 17 έτη. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να εξαιρεθούν όσοι εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, και οι γονείς με τέκνα που είναι ΑμεΑ.

* ΕΤΕΑ – ένταξη 11 Ταμείων: Πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για το ύψος των εισφορών, που θα καταβάλλουν στο εξής οι ασφαλισμένοι των Ταμείων αυτών, το οποίο θα πρέπει να εξισορροπηθεί με αυτό που ήδη ισχύει για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή υπουργική απόφαση για να ρυθμιστεί ο τρόπος διάθεσης στο ΕΤΕΑ του προσωπικού από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ήδη υπηρετεί στο Ταμείο Πρόνοιας Ασφαλισμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), ένα Ταμείο που πρέπει να ενσωματωθεί στο «υπερ-επικουρικό».

* Κατώτατη σύνταξη: Χρειάζεται η έκδοση δύο εγκυκλίων. Η πρώτη αφορά τον τρόπο χορήγησης του οργανικού ποσού της σύνταξης, δηλαδή εκείνου που προκύπτει από τις ασφαλιστικές εισφορές του δικαιούχου στη διάρκεια του εργασιακού βίου του έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Υπενθυμίζεται ότι στο νέο Μνημόνιο ψηφίστηκε διάταξη που τονίζει ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά θα λάβουν μόνο το οργανικό ποσό της σύνταξης και όχι την κατώτατη, μέχρι να γίνουν 67 ετών. Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά τα κατώτατα όρια σύνταξης που πρέπει να μείνουν «παγωμένα» έως το τέλος του 2021 στα επίπεδα που ήταν στις 31 Ιουλίου 2015.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ