Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Στην εφεδρεία 30.000 έως το τέλος του χρόνου

Με ταχύτατες διαδικασίες, κάτω από την πίεση της τρόικας, προχωράει η κυβέρνηση την εργασιακή εφεδρεία, στην οποία έως το τέλος του χρόνου θα ενταχθούν περίπου 30.000 υπάλληλοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα βρεθούν στην ανεργία, καθώς επίσης και την έναρξη από σήμερα του νέου μισθολογίου – βαθμολογίου.

Ειδικότερα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ενώ παράλληλα απέστειλε και στις υπηρεσίες του Δημοσίου, την εγκύκλιο για την εφεδρεία και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς που θα εφαρμοστεί σε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 23.000 με 25.000 μόνιμοι υπάλληλοι σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι σε χρονικό διάστημα 12-24 μηνών θα μπουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, λαμβάνοντας το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Από εκείνους, όσοι διανύουν σήμερα το 53ο έτος της ηλικίας τους και έχουν κατ’ ελάχιστον 33 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας οδηγούνται σε προσυνταξιοδότηση, και μάλιστα από 1ης Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι οργανικές θέσεις που κατέχουν οι 23.000 έως 25.000 υπάλληλοι καταργούνται.

Από την προσυνταξιοδότηση εξαιρούνται εκπαιδευτικοί, ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων, διπλωμάτες, διοικητικοί υπάλληλοι υπουργείου Εξωτερικών, καλλιτέχνες, ιερείς, φύλακες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πυροσβέστες, υπάλληλοι ΕΥΠ, γενικοί διευθυντές, πολύτεκνοι και ένας από τους δύο συζύγους, αν και οι δύο υπάγονται σε προσυνταξιοδότηση ή εφεδρεία.

Από τον Δεκέμβριο, αν όλα έχουν ολοκληρωθεί στην ώρα τους, θα βγουν στην εφεδρεία, κατά πρώτον, εκατοντάδες συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σήμερα σε 15 μικρούς οργανισμούς, οι οποίοι είχαν καταργηθεί ή συγχωνευθεί με νόμο το καλοκαίρι, παρότι τότε οριζόταν ότι θα μεταταγούν σε άλλους οργανισμούς.

Επίσης, από τις αρχές του χρόνου θα υπαχθούν στην εφεδρεία περίπου 3.000-4.000 που υπηρετούν σε 11 μεγάλους οργανισμούς και είναι κυρίως Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας.

Ολοι τους θα αμείβονται για έναν χρόνο με το 60% του βασικού τους μισθού, ενώ ελάχιστοι από αυτούς θα μεταταγούν σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου, έπειτα από αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ. Για όσους δικαιούνται αποζημίωση, αυτή θα είναι χαμηλή, καθώς θα υπολογιστεί με το νέο καθεστώς, ενώ θα αφαιρεθεί ακόμα κι ο ένας χρόνος εφεδρείας, αλλά και τυχόν χρόνος που θα εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, ριζικές ανατροπές στην καθημερινότητα των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται με την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου – βαθμολογίου από 1ης Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από 7% έως και 60% επιφέρει το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο.

Επιπλέον, προχωράει άμεσα η μείωση του κράτους κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, που, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η «δημοκρατία», θα οδηγήσει, αρχής γενομένης από το 2012, χιλιάδες επιπλέον δημοσίους υπαλλήλους στην ανεργία.

Ποιοι βγαίνουν σε υποχρεωτική σύνταξη

Με την ίδια εγκύκλιο, όσοι υπάλληλοι έχουν συγκεντρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και είναι άνω των 55 ετών οδηγούνται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση και καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις. Από αυτές τις καταργήσεις εξαιρούνται οι κενές οργανικές θέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου έγκριση πρόσληψης προσωπικού, αυτές για την πλήρωση των οποίων έχει εκδοθεί πράξη προκήρυξης (διορισμού ή μετάταξης) μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθώς και αυτές που αφορούν νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ