Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Στην εφορία για τα λάθη στο χαράτσι

Στις εφορίες και όχι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα πρέπει να απευθυνθούν οι φορολογούμενοι σε περίπτωση που τους έχει καταλογιστεί λανθασμένα το ειδικό τέλος ακινήτων, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου ακινήτου ώστε να τους διαγραφεί το ληξιπρόθεσμο χρέος.

Πολλοί φορολογούμενοι, που λανθασμένα υπήχθησαν στον φόρο (του 2011), προσήλθαν στη ΓΓΠΣ ζητώντας τη διαγραφή του χρέους, το οποίο πρέπει να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη.

Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο διευκρίνισε ότι, στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί ποσό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων σε πρόσωπο μη υπόχρεο, θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσέρχεται στην αρμόδια εφορία και όχι στη ΓΓΠΣ και να προσκομίζει οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στον φόρο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το χαράτσι να βεβαιωθεί σε αυτόν που πραγματικά πρέπει να βεβαιωθεί.

Αν ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της εφορίας με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Εφορία μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων θα πρέπει να διαγράφει το τέλος από τον συγκεκριμένο πολίτη. Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε στη βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ειδικού τέλους ακίνητων του έτους 2011 λαμβάνοντας υπόψη τους καταλόγους που της είχαν διαβιβάσει η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ηλεκτροδότησης με τα στοιχεία όσων πελατών τους που δεν πλήρωσαν το συγκεκριμένο τέλος.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πολιτών που δεν έχει πληρώσει το χαράτσι φτάνει τους 500.000. Το σύνολο των ποσών που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται σε 220.000.000 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ