Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Στην οικία Σημίτη ο Στουρνάρας

Απακάλυψη! Οργιώδες το παρασκήνιο για τη σύγκρουσή του με το Μέγαρο Μαξίμου
Το τετ ατετ το Σάββατο με τον ιδιαιτέρως αυστηρό Τσίπρα! Σαν… βρεγμένη γάτα βγήκε ο «κύριος διοικητής»
Ετρεξε στον μέντορά του αμέσως μετά την έφοδο στη διαφημιστική εταιρία της συζύγου του για τα 1.602.652€ από το ΚΕΕΛΠΝΟ 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Οι λίρες του Σώρρα και η αλήθεια

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Θρίαμβος για τον Ντογιάκο, «ναυάγιο» για την Τσατάνη

►«Καίγεται» η άδεια Καλογρίτσα!

►«Χέρι» και στο δώρο γάμου

►Κυριάκος: Να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και «όλα τα άλλα θα έλθουν»

►«Μνημονιακή» αύξηση 4%-5% στο ηλεκτρικό!

►Η συμφωνία αλήθειας για τη θεαματική μείωση των φόρων

►ΙΚΑ: Από Οκτώβριο η εισφορά 6% σε όλες τις κύριες συντάξεις

►Αρχίζει σήμερα η δίκη για τον εμπρησμό της Marfin στη Σταδίου!

►Η Ελλάδα γερνά (!) και αργοπεθαίνει

►Στα πεδία των μαχών με τον χρωστήρα

Σαν «βρεγμένη γάτα» ο Στουρνάρας

Το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα, το Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε για να… επιβεβαιώσει τον υπόγειο πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (που χρησιμοποιεί το θέμα του ελέγχου της συζύγου του για το ΚΕΕΛΠΝΟ). Μετά τη συνάντηση και οι δύο πλευρές δήλωναν ότι όλα είναι «μια χαρά» μεταξύ τους και ότι το ραντεβού αφορούσε την κατάσταση και την πορεία της οικονομίας ενώ ο κ. Τσίπρας φέρεται κάποια στιγμή να του είπε «να μιλούμε απευθείας. Να έχουμε κόκκινο τηλέφωνο, να μιλάμε, όπως έχω με τον Ερντογάν, αν και με αυτόν δεν μιλάω».

Στην ουσία, όμως, στη συνάντηση των δύο συζητήθηκαν τόσο οι εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής όσο και η προσπάθεια του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να εμφανιστεί ως «επίσημος διαπραγματευτής», μπαίνοντας σφήνα στην κυβερνητική ομάδα που έχει αναλάβει τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το «απαγορευτικό»

«Δεν είσαι πολιτικό πρόσωπο» φέρεται ότι του είπε σε αυστηρό ύφος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν έχει κανέναν λόγο να είναι ικανοποιημένος από τη συνεργασία του με το κ. Στουρνάρα, ειδικότερα μετά το «απαγορευτικό» της ΤτΕ στην αρχική κυβερνητική πρόταση για τη θέση του προέδρου και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Τράπεζα Αττικής. Ο επικεφαλής της ΤτΕ βγήκε κυριολεκτικά σαν βρεγμένη γάτα από το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να στρέψει (όπως συνηθίζει) αλλού την προσοχή για όσα πραγματικά ειπώθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ισχυρίστηκε στους δημοσιογράφους ότι το επίκεντρο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό ήταν αποκλειστικά η πορεία της οικονομίας, τα «κόκκινα» δάνεια και το τραπεζικό σύστημα, διαψεύδοντας τους ως άνω λόγους και κάθε σύνδεση με την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στα γραφεία της διαφημιστικής εταιρίας της συζύγου του. Εξέφρασε δε την αμέριστη στήριξή του προς τη σύζυγό του, κάνοντας ειδική μνεία στον πολυετή έγγαμο βίο τους. «Η σύζυγός μου, με την οποία ζω 40 χρόνια, αισίως φέτος συμπληρώσαμε 40 χρόνια, θα μπορούσα να σας διαβεβαιώσω ότι είναι το πιο έντιμο, ειλικρινές, δημιουργικό και στοργικό άτομο που υπάρχει στον πλανήτη αυτόν.

Εχει σπιλωθεί εδώ και πολύ καιρό με την ιστορία αυτή, υπερασπίζεται τον εαυτό της μονή της, με τον ικανό συνήγορό της, και θα συνεχίσει να το κάνει» δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Γιάννης Στουρνάρας προσήλθε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου προκειμένου να δει τον πρωθυπουργό, με τη συνάντηση να κρατά τελικά περίπου μιάμιση ώρα. Παρών ήταν και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Το πόρισμα της ΤτΕ για την Attica Bank

Στο συμπέρασμα ότι σχεδόν έξι στα 10 δάνεια που χορηγήθηκαν από την Attica Bank έχουν «κοκκινίσει», ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που φθάνει το 45%, και ότι δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων φαίνεται να διατέθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια (επαρκείς εξασφαλίσεις, εταιρικό και οικονομικό προφίλ δανειοληπτριών επιχειρήσεων κ.λπ.), καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για την Attica Bank.

Το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί εντός των ημερών στις εισαγγελικές Αρχές, λόγω της σοβαρότητας των ευρημάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες προηγούμενων διοικήσεων της τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΤτΕ, που κατάρτισε το πόρισμα από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM), διαπιστώνει ότι τα επίμαχα δάνεια, που χορηγήθηκαν με αμφιλεγόμενες διαδικασίες, δόθηκαν κυρίως σε κατασκευαστικές εταιρίες και αφορούν τη χρηματοδότηση πολλών έργων υποδομής, ενώ φέρεται ότι κάνει επίσης λόγο για ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές προς συγκεκριμένους ομίλους και για μη ενημέρωση της ΤτΕ σχετικά με χορηγήσεις δανείων άνω των 100.000 ευρώ, κατά παράβαση των οδηγιών της κεντρικής τράπεζας. Ο έλεγχος της ΤτΕ και του SSM εντόπισε επίσης προβλήματα στο επιχειρηματικό μοντέλο και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η κατάσταση περιεπλάκη στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν το Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), που είναι βασικός μέτοχος της τράπεζας, προχώρησε, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, στην ανακοίνωση ενός διοικητικού συμβουλίου χωρίς να ενημερώσει την κεντρική τράπεζα και παραβλέποντας το γεγονός ότι το προτεινόμενο ηγετικό δίδυμο της τράπεζας (Π. Ρουμελιώτης ως διευθύνων σύμβουλος και Γ. Σαπουντζόγλου ως πρόεδρος) δεν πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις του πρόσφατου νόμου για τις τραπεζικές διοικήσεις. Το διοικητικό συμβούλιο που αρχικά προτάθηκε απορρίφθηκε εν τέλει από την ΤτΕ και η κρίση αποσοβήθηκε με την ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, που πλέον περιλαμβάνει τον κ. Ρουμελιώτη ως πρόεδρο. Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται να καλύψει ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης και η νέα διοίκηση εκτιμάται ότι θα εγκριθεί αύριο, Τρίτη.

Διαβάστε επίσης :

Αρθρο του Μανώλη Κοττάκη: Γιατί ο κύριος διοικητής έτρεξε στον Κ. Σημίτη

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ