Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Στην πείνα ένα στα πέντε νοικοκυριά!

Ενώ μας επισκέπτεται ο Σόιμπλε, ενώ η ανάπτυξη παραμένει αόρατη, ενώ το ΠΑΣΟΚ διορίζει τους κατ’ επάγγελμα «παπανδρεϊκούς» σε θέσεις-φιλέτα (βλέπε Χρ. Παπουτσής), ένα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Οι νεόπτωχοι αυξάνονται με ρυθμούς ραγδαίους και η πάλαι ποτέ ευημερούσα γηραιά ήπειρος σε λίγο καιρό, αν δεν αλλάξει κάτι, θα καταστεί «απέραντο πτωχοκομείο», με τους Βόρειους να εκπονούν «σχέδια για τη φτώχεια και την ανεργία», χωρίς όμως αποτελέσματα, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής.

Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Κροατία είναι οι «πρωταθλήτριες» της Ε.Ε. στη φτώχεια, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν.

Στις ως άνω χώρες το ένα στα πέντε νοικοκυριά (20%), συμπεριλαμβανομένης και της κοινωνικής πρόνοιας, δεν καταφέρνει να έχει διαθέσιμο εισόδημα ίσο ή ανώτερο του 60% του μέσου εισοδήματος στη χώρα του!

Τα εφιαλτικά αυτά στοιχεία, σχετικά με την κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε., ανακοινώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες. Οπως επισημαίνεται, το 16% των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζει κάτω από το όριο της φτώχειας! Αν το σκεφθεί κανείς το νούμερο είναι εφιαλτικό για μια «Ενωση» που, υποτίθεται, στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της ισότητας στις ευκαιρίες και την ευημερία.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι τα μικρότερα ποσοστά σχετικώς φτωχών νοικοκυριών εμφανίζονται στην Τσεχία και την Ολλανδία, όπου κινούνται λίγο χαμηλότερα του 10%. Περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας είναι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι πολίτες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα οι φτωχοί αποτελούν το 29,6% των ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 24,2%), το 19,7% των ατόμων μέσης εκπαίδευσης (έναντι 14%) και το 7,3% των ατόμων ανώτερης εκπαίδευσης (έναντι 7,1%). Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπου ο αριθμός των ανδρών που φοιτούν στην ανώτερη εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των γυναικών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ