Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Στην Πειραιώς η Αγροτική

Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Στην Πειραιώς,με τίμημα που κατά πληροφορίες ανέρχεται σε 95.000.000 ευρώ, μεταβιβάζεται το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων και το σύνολο των καταθέσεων (περί τα 14,5 δισ. ευρώ) της ΑΤΕ, ενώ το Δημόσιο διατηρεί το λεγόμενο «κακό» τμήμα της τράπεζας και συγκεκριμένα τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, καθώς και κάποιες από τις θυγατρικές εταιρίες. Η διοίκηση της ΤτΕ υποστηρίζει ότι «διερευνήθηκε το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων τραπεζών για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας», χωρίς να ξεκαθαρίζει πόσοι και ποιοι ενδιαφέρθηκαν, πλην της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της εν γένει χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προχώρησε στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας, που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως ορίζει ο νόμος». Ειδικά για τα μη ενήμερα δάνεια, με ενέχυρο αγροτική γη, που παραμένουν στο Δημόσιο, πρόκειται να υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα.

Η τρόικα δεν πείστηκε από εισηγήσεις της διοίκησης του Θ. Πανταλάκη, σύμφωνα με τις οποίες η Αγροτική έχει λειτουργικά κέρδη και συνεπώς μπορεί να επιβιώσει αυτόνομα, αν ενταχθεί στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης όπως οι ιδιωτικές τράπεζες· ούτε δέχθηκαν σχέδιο, που μεταξύ άλλων είχε προτείνει και η ΟΤΟΕ, για την ένταξη της ΑΤΕ σε έναν κρατικό τραπεζικό πυλώνα υπό την Εθνική Τράπεζα. Η Αγροτική απασχολεί σήμερα περί τους 5.800 εργαζομένους και διαθέτει δίκτυο 468 καταστημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η διοίκηση της Πειραιώς ανακοίνωσε ότι η προσφορά που έγινε «διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της ΑΤΕ, πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της διοίκησης».

Για «μείζον έγκλημα» που επιχειρείται σε βάρος της Αγροτικής μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει να διερευνηθεί η ύπαρξη «σοβαρών ευθυνών» από την κυβέρνηση, επειδή θεωρεί ότι δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση και την ΤτΕ να απαντήσουν σχετικά με το πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας, και να κοινοποιήσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία η ΑΤΕ κρίθηκε μη βιώσιμη, αλλά και τα στοιχεία των υπολοίπων βιώσιμων τραπεζών. Δυσαρέσκεια εξέφρασε χθες το πρωί και η ΔΗΜ.ΑΡ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ