Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Στην Πειραιώς η Γενική

Υπεγράφη χθες η συμφωνία μεταξύ της Societe Generale και της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών (99,08%) που κατείχε ο γαλλικός όμιλος στη Γενική Τράπεζα. Ετσι μέσα σε μία εβδομάδα επισημοποιήθηκε η αποχώρηση και των δύο γαλλικών ομίλων που είχαν επενδύσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς δύο ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία Credit Agricole – Alpha Bank για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Το τίμημα για την εξαγορά του 100% των μετοχών που κατέχει η Societe Generale και των απαιτήσεων της Societe Generale που αντιστοιχούν σε προκαταβολές έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συμφωνήθηκε στο 1.000.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η συνολική καθαρή θέση της Γενικής Τράπεζας ήταν 100.000.000 ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2012, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Ο γαλλικός όμιλος συμφώνησε να δαπανήσει 444.000.000 ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Γενικής και την κάλυψη ομολογιών έκδοσης της Τράπεζας Πειραιώς.

Η διοίκηση της τελευταίας υποστηρίζει ότι με την εξαγορά το σύνολο ενεργητικού του ομίλου Πειραιώς θα φθάσει τα 77 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις, έπειτα από προβλέψεις, τα 46 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών τα 37 δισ. ευρώ. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένων της Γενικής Τράπεζας και της ATEbank, θα απασχολεί συνολικά περίπου 18.000 εργαζομένους, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και θα εξυπηρετεί 6.000.000 πελάτες.

Η διοίκηση της Πειραιώς υποστηρίζει ότι η συμφωνία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες κάλυψης του ποσού που θα απαιτηθεί να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της. Επιπλέον, ενισχύει την ηγετική της θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά, διαμορφώνοντας μερίδιο αγοράς 20% στις καταθέσεις και 17% στις χορηγήσεις.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής εγκρίθηκαν χθες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2012.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ