Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Στην… πρίζα για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ!

Στο «τραπέζι» του Μαξίμου βρέθηκε χθες η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και το φάσμα του ενεργειακού ζητήματος, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, του υφυπουργού ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου και του γ.γ. Του υπουργείου Κ. Μαθιουδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της ΔΕΗ η κυβερνητική πρόταση προβλέπει το Δημόσιο να κρατήσει το 34% και να ιδιωτικοποιηθεί το 66%, και αυτό είναι που θα τεθεί υπ’ όψιν του Ευρωπαίου επιτρόπου.
Στη σύσκεψη έγινε, επίσης, επισκόπηση της πορείας των αποκρατικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας και του προβλήματος ρευστότητας στην αγορά ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τιμή του φυσικού αερίου και στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά που έχει φτάσει σε επίπεδο Σαμαρά – Πούτιν.

Οπως είναι γνωστό, έχει ζητηθεί από τη ρωσική Gazprom η μείωση της τιμής εισαγωγής του καυσίμου σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών. Από πλευράς ΔΕΠΑ, τονίζεται ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ωστόσο δεν αποκλείεται και η εναλλακτική της προσφυγής στη διαιτησία (όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις), αν κριθεί σκόπιμο.

Παράλληλα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, με στόχο τη διάσωση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι δυνατότητες συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους στα επόμενα στάδια μετά την εισαγωγή, θέμα που σχετίζεται ωστόσο και με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου μετά την πρόταση της τρόικας να καταργηθεί το μονοπωλιακό καθεστώς διανομής που ισχύει τώρα. Από πλευράς ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η όποια αλλαγή θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και σε μεταβατικά στάδια.

Τέλος, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρουσίασε τις εξελίξεις σε σχέση με την υπογραφή των συμβάσεων για παραχώρηση των περιοχών Πατραϊκού κόλπου και Ιωαννίνων για έρευνες πετρελαίου. Στόχος είναι η υπογραφή να γίνει έως το τέλος του χρόνου, εφόσον συμφωνηθεί το φορολογικό καθεστώς στο μεταξύ.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ