Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Στην τελική ευθεία οι υποθέσεις του Επαναστατικού Αγώνα και των Πυρήνων της Φωτιάς

Στη τελική ευθεία μπήκαν οι δίκες για τις υποθέσεις του Επαναστατικού Αγώνα και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Λίγο πριν ή λίγο μετά την ολοκλήρωσή τους, στις 8 Οκτώβρη 2012, θα αρχίσει και η εκδίκαση τριών ακόμα υποθέσεων που αποδίδονται στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, με 18 κατηγορουμένους να βρίσκονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Στη σκιά ωστόσο των ακροαματικών διαδικασιών, η φυγή των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα έστρεψε ξανά τα βλέμματα της δημοσιότητας σε όσα γίνονται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Ολες οι δίκες διεξάγονται σε μόνο μία δικαστική αίθουσα, η οποία λειτουργούσε την περίοδο της εκδίκασης της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη ως κέντρο Τύπου και, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, δεν επαρκεί για να καλύψει τις σχετικές ανάγκες. Γι’ αυτό και πρόσφατα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες είχε ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης τη δημιουργία και δεύτερης αίθουσας. Να σημειωθεί ότι και οι δύο δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στις Φυλακές Κορυδαλλού έχουν αρχίσει από το 2011! Ειδικά η δίκη για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα έχει αρχίσει από τις αρχές Οκτωβρίου 2011 και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έχει καταφέρει να συνεδριάσει μόνο 30 φορές!

Φινάλε στο Εφετείο υπό τη σκιά της εξαφάνισης των Μαζιώτη, Ρούπα

Υπό τη βαριά σκιά της «απόδρασης» του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν ελεύθεροι λόγω της λήξης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης, εξαφανίστηκαν, η δίκη των συνολικά οκτώ κατηγορουμένων για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα βρίσκεται πλέον στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης και αναμένεται εντός των ερχόμενων εβδομάδων -εκτός απροόπτου- να ολοκληρωθεί.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι απολογίες των -πλέον- έξι κατηγορουμένων, οι οποίοι παρίστανται στο ακροατήριο, οι αγορεύσεις του εισαγγελέα της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης και, φυσικά, η απόφαση του δικαστηρίου. Η δίκη των Νίκου Μαζιώτη, Πόλας Ρούπα, Κωνσταντίνου Γουρνά, Χριστόφορου Κορτέση, Σαράντου Νικητόπουλου, Ευάγγελου Σταθόπουλου, Μαρί Μπεραχά και Κώστα Κάτσενου, ξεκίνησε στις αρχές Οκτώβρη 2011. Λίγες ημέρες μετά την έναρξή της, οι τρεις, κατά την κατηγορία, διευθύνοντες την οργάνωση αποφυλακίστηκαν λόγω παρέλευσης του 18μηνου. Από τους τρεις, πλέον μόνον ο Κώστας Γουρνάς θα ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η οποία αναμένεται με τη συμπλήρωση ενός έτους ακροαματικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των μηνών από την έναρξη της δίκης έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά μόλις πάνω από 30 συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Το γεγονός όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν, τελικά, εκτός δικαστικής αίθουσας, όταν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2012 έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του έχουν παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί και η Αστυνομία τους καταζητεί. Ηταν τότε που τέθηκαν τεράστια ερωτήματα από νομικούς κύκλους για τους αργούς ρυθμούς που ακολούθησαν η δικαστική έρευνα και η ακροαματική διαδικασία. Πάντως, ήδη από την πρώτη ημέρα της δίκης, στις 5 Οκτωβρίου 2011, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης, οι Μαζιώτης, Ρούπα και Γουρνάς, είχαν δώσει το στίγμα τους, δηλώνοντας αμετανόητοι, με γραπτή ανακοίνωση που είχε αναγνώσει η Ρούπα, πίσω από τα κάγκελα, στα ΜΜΕ. «Εμείς ενάμιση χρόνο μετά τις συλλήψεις μας είμαστε εδώ όρθιοι, αμετανόητοι, υπερήφανοι για την οργάνωση και τις πολιτικές επιλογές αγώνα που έχουμε κάνει. Ο Επαναστατικός Αγώνας είναι ζωντανός και αποτελεί οργανικό κομμάτι όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Δεν κατάφεραν να μας λυγίσουν, δεν θα καταφέρουν να μας λυγίσουν ποτέ. Στο τέλος οι νικητές θα είμαστε εμείς» κατέληγαν στην ανακοίνωσή τους. Πλέον μένει η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, εν απουσία ωστόσο των δύο βασικών κατηγορουμένων.

 

Μέσα στο μήνα η απόφαση για «τέσσερα μωρά»

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δικάζει τους Μιχάλη και Γιώργο Νικολόπουλο, Χρήστο Τσάκαλο και Δαμιανό Μπολάνο για την υπόθεση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που αφορά τις επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα σε κατσαρόλες σε βάρος της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη, του πρώην υφυπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη και στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι από την πρώτη ημέρα της δίκης, τον Δεκέμβριο του 2011, δεν αρνήθηκαν ότι είναι μέλη της οργάνωσης.

Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται εντός των ερχόμενων ημερών μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των εναπομεινάντων συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Ακόμα ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

Ο εισαγγελέας της έδρας Ιωάννης Λιακόπουλος έχει ζητήσει την ενοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο, κατά μετατροπή ωστόσο της αρχικής κατηγορίας από συναυτουργία σε απλή συνέργεια για τις υποθέσεις των τριών εκρήξεων. Σε μία γενικότερη τοποθέτησή του για το φαινόμενο της τρομοκρατίας, ο εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε: «Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία οι πολίτες οφείλουν να υπακούν στους νόμους. Αλλωστε υφίστανται τις κυρώσεις και τις συνέπειες που οι ίδιοι οι νόμοι ορίζουν και προβλέπουν σε περίπτωση παραβιάσεώς τους. Οι νόμοι δεν είναι ποτέ τέλειοι. Γι’ αυτό ο δημοκρατικός κανόνας προβλέπει διαδικασίες αλλαγής τους διά του Κοινοβουλίου, δηλαδή τη δημιουργία νέας πλειοψηφίας, ή δια των δικαστηρίων». Αντίθετα, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να απολογηθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Επισημαίνεται ότι για τις ίδιες υποθέσεις τον Ιούλιο του 2011 εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε σε πολυετείς ποινές κάθειρξης έξι συνολικά κατηγορουμένους. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι που δικάζονται τώρα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού δεν είχαν συλληφθεί όταν άρχισε η πρώτη δίκη, με αποτέλεσμα η δικογραφία γι’ αυτούς να χωριστεί.

Στο σκαμνί (8 Οκτωβρίου) 18 μέλη της οργάνωσης

 

Στις 8 Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει πάλι στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού και η «μεγάλη» δίκη για την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί 18 κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συνεκδικαστούν τρεις διαφορετικές δικογραφίες. Η πρώτη δικογραφία αφορά την αποστολή 14 παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από μέλη της οργάνωσης, στα τέλη του 2010, ενώ οι άλλες δύο δικογραφίες αφορούν συλλήψεις που είχαν γίνει σε Πειραιά και Βόλο έπειτα από εντοπισμό σπιτιών -που θεωρούνταν γιάφκες της οργάνωσης- με παράνομο οπλισμό. Οι κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν οι κατηγορούμενοι αφορούν συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και ανά περίπτωση κατοχή εκρηκτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τους εμπλεκομένους που έχουν παραπεμφθεί παραμένουν έως σήμερα ασύλληπτοι.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα καθίσουν στο εδώλιο βρίσκονται οι Μιχάλης και Γιώργος Νικολόπουλος, Χρήστος Τσάκαλος και Δαμιανός Μπολάνο, οι οποίοι δικάζονται στην υπό εξέλιξη δίκη, όπως και οι Χάρης Χατζημιχελάκης και Παναγιώτης Αργυρού, οι οποίοι καταδικάστηκαν για τις τρεις εκρήξεις σε πολυετείς καθείρξεις. Με την κατηγορία της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης παραπέμπονται οι τρεις κατηγορούμενοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και Γιώργος Νικολόπουλος.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ