Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Στην Τρίπολη το μεγαλύτερο ανεύρυσμα στον κόσμο

Τα δύο μεγαλύτερα ανευρύσματα παγκοσμίως αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη επιτυχία στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης από την ομάδα χειρουργών του θεραπευτηρίου και με τη συμμετοχή διακεκριμένου αγγειοχειρουργού από ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Το ανεύρυσμα δημιουργείται στις αρτηρίες του οργανισμού. Η ύπαρξή του σημαίνει ότι σε κάποιο αδύνατο σημείο του τοιχώματος μιας αρτηρίας παρατηρείται μια λέπτυνση που οδηγεί στη δημιουργία ενός «σάκου», σαν μπαλόνι, πολύ επικίνδυνου να σπάσει, με μοιραία αποτελέσματα για τον ασθενή.

Τα εν λόγω ανευρύσματα ήταν στις έσω λαγόνιες αρτηρίες (στην κοιλιά) ενός 86χρονου. Το ένα είχε διάμετρο που ξεπερνούσε τα 13 εκατοστά και το άλλο ήταν 10 εκατοστά. Σημειώνεται ότι στην παγκόσμια βιβλιογραφία τα ανευρύσματα είναι κάτω από 1 εκατοστό (0,50 έως 0,60 εκ.).
Ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο με κοιλιακό άλγος και αιματουρία, και μετά τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις προγραμματίστηκε το χειρουργείο.

Η ομάδα του διευθυντή της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρίπολης Γεωργίου Παπασταματάκη μαζί με τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές του χειρουργείου και με την ενεργό συμμετοχή του διευθυντή της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών Γεωργίου Κούστα, MD, PhD, και της ομάδας του, πραγματοποίησε παρέμβαση, με την οποία αποκλείστηκε η αιμάτωση των ανευρυσμάτων και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την περασμένη Δευτέρα.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ