Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Στην Τσιμισκή φυσάει πάλι αέρας αισιοδοξίας

«Κι όμως, γυρίζει». Το γνωστό διαφημιστικό σποτ θα μπορούσε να ταιριάξει γάντι στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με ναυαρχίδα την οδό Τσιμισκή. Τον τελευταίο καιρό είναι αισθητή η ανάκαμψη στις εμπορικές μισθώσεις, γεγονός που παραπέμπει σε αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς. Επειτα από ένα πολύ κακό 2012, οι έμποροι δείχνουν να ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και τοποθετούνται στην αγορά, για να κεφαλαιοποιήσουν μια δυνητικά καλύτερη πορεία της οικονομίας και της κίνησης στο επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικό της αναστροφής του κλίματος είναι ότι εδώ και λίγο καιρό τα ενοίκια τόσο στην Τσιμισκή όσο και σε παράπλευρους δρόμους, όπως η Μητροπόλεως, έχουν αρχίσει και «τσιμπάνε», αφήνοντας πίσω τα αρκετά χαμηλότερα μισθώματα των προηγούμενων ετών. Ετσι στην Τσιμισκή, όπου η τιμή ανά τ.μ. είχε πέσει στην κορύφωση της κρίσης ακόμα και στα 75 ευρώ, με τη ζώνη διακύμανσης να φτάνει μέχρι τα 90 ευρώ, πλέον οι τιμές κινούνται ανάμεσα στα 100 και τα 130 ευρώ το τ.μ., όχι πολύ μακριά δηλαδή από τα 150 ευρώ που δίνονταν στις καλές εποχές. Την ίδια στιγμή, έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται το φαινόμενο του «αέρα», που στο παρελθόν είχε ταλανίσει την αγορά με εξωφρενικά νούμερα, φτάνοντας τα 10.000 ευρώ το τ.μ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα καταστήματος ρούχων που το 2002 είχε δώσει «αέρα» 764.000 ευρώ, χωρίς να ανήκει σε κάποια μεγάλη ξένη αλυσίδα. Πλέον ο «αέρας» είναι βέβαια πιο… ήπιος, η μέση ταρίφα είναι 50.000 ευρώ, ενώ συνήθως παίρνει τη μορφή προκαταβολής μισθωμάτων ενός χρόνου ή και μεγαλύτερου διαστήματος.

Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες άρχισαν να ξεθαρρεύουν και να ζητούν «αέρα», τον οποίο κάποιοι, όπως φαίνεται, είναι διατεθειμένοι να δώσουν. Μισθωτής καταστήματος στην Τσιμισκή έδωσε 250.000 ευρώ «αέρα» το 2013, αποδεικνύοντας ότι… λεφτά υπάρχουν ή, τουλάχιστον, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν ξανά.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα ιδιοκτήτη γωνιακού μαγαζιού στην Τσιμισκή με επιφάνεια λίγο πιο πάνω από τα 100 τ.μ. και αντίστοιχο υπόγειο, που ζητά 25.000 ευρώ μίσθωμα και «αέρα» 200.000 ευρώ. Ενώ μέχρι στιγμής έχει δεχτεί προτάσεις για 16.000-17.000 ευρώ και μισό «αέρα», δεν κάμπτεται και επιμένει, αφού θεωρεί ότι μπορεί να έχει καλύτερες προσφορές.

Ψηλά κρατιέται και η οδός Μητροπόλεως, ο δεύτερος πιο εμπορικός δρόμος του κέντρου, με ενοίκια από 60 έως 80 ευρώ το τ.μ.

Πέρα από τα σημάδια αυτά, τα αιτήματα των μισθωτών προς τους ιδιοκτήτες για μειώσεις των μισθωμάτων έχουν αρχίσει και προσκρούουν σε τοίχο, αφού οι ιδιοκτήτες, βλέποντας ότι το κλίμα έχει αρχίσει να αναστρέφεται, επιμένουν σε υψηλά ενοίκια, πιστεύοντας ότι θα βρεθεί κάποιος που θα τα δώσει. Ετσι η τάση μείωσης των ενοικίων, που έφτασε να παρασύρει ακόμα και εμπόρους που δεν είχαν πρόβλημα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έχει φρενάρει και πλέον όποιος καταφέρνει να πετύχει μείωση ενοικίου το κάνει μόνο μέσω της δικαστικής οδού και σε περιορισμένα ποσοστά.

Στην οδό Τσιμισκή αυτή την περίοδο κάτω από το 1% των καταστημάτων που βρίσκονται στο «φιλέτο» από τη Δημητρίου Γούναρη μέχρι τη Βενιζέλου είναι ξενοίκιαστα, όταν μέχρι πρόσφατα το ποσοστό αυτό έφτανε το 5%, ενώ στη Μητροπόλεως μόλις το 3% δεν έχει βρει ενοικιαστή από το 5% πριν από λίγο καιρό. Στη λεωφόρο Νίκης, όπου άρχισαν και πάλι να ξεπηδούν νέα καφέ, το ποσοστό των άδειων μαγαζιών έχει μειωθεί στο 5% από το 8%.

Ενα χαρακτηριστικό της τελευταίας περιόδου είναι επίσης το ότι εμπορικές επιχειρήσεις κυρίως με φθηνά ρούχα και αξεσουάρ κάνουν την εμφάνισή τους στην οδό Τσιμισκή, που κάποτε ήταν άπιαστο όνειρο, αφού πλέον τα μισθώματα, αν και υψηλά, είναι πιο λελογισμένα. Την ίδια στιγμή, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως μικρά καφέ, κόρνερς γρήγορου φαγητού, wine bars, έχουν κατακλύσει το κέντρο και είναι αυτά που εκδηλώνουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση, με αποτέλεσμα να δίνουν και τα υψηλότερα μισθώματα σε σχέση με την επιφάνειά τους, αλλά και «αέρα». Οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι τα καφέ έγιναν μόδα λόγω της ανεργίας και όσοι στρέφονται σε αυτά θεωρούν ότι θα εξασφαλίσουν ένα εύκολο και σίγουρο εισόδημα.

Ανοδικά κινείται και η Καρόλου Ντηλ, όπου οι τιμές έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Πρόσφατα ένα μικρό καφέ νοικιάστηκε αντί 3.300 ευρώ, αφού έδωσε και το κατιτίς του, ενώ στον εν λόγω δρόμο τα ενοίκια για μεγαλύτερα μαγαζιά φτάνουν και τα 10.000 ευρώ.

Πτώση στην Αγίας Σοφίας

Πτωτική πορεία στις μισθώσεις έχει η Αγίας Σοφίας, μετά την προσωρινή πεζοδρόμηση. Ο δρόμος που κάποτε ανταγωνιζόταν με αξιώσεις την Τσιμισκή πλέον έχει «πέσει». Ετσι, ένα κατάστημα 200 τ.μ., που νοικιαζόταν τις καλές εποχές 24.000 ευρώ, πλέον έχει ενοίκιο 10.000 ευρώ. Παρά ταύτα, δεν υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα ούτε στην Αγίας Σοφίας.

Ουρές για ένα κατάστημα

«Ενδεικτικό της ανάκαμψης που διαπιστώνουμε στο κέντρο και της κινητικότητας στις εμπορικές μισθώσεις είναι ότι πλέον, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, στις καλές εποχές, υπάρχουν συνέχεια πέντε έξι εμπορικές επιχειρήσεις που ζητούν να μπουν στην Τσιμισκή μόλις αδειάσει κάποιο καλό κατάστημα. Δεν προλαβαίνουν να μείνουν πια για πολύ ξενοίκιαστα» σημειώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο μεσίτης Παναγιώτης Λιάγγας της Liaggas Real Estate, ένας από τους πλέον δραστήριους μεσίτες στις επαγγελματικές μισθώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τις αισιόδοξες προβλέψεις διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία, που, σύμφωνα με τον κ. Λιάγγα, έχουν αρχίσει και επηρεάζουν την ψυχολογία των εμπορικών επιχειρήσεων, σημαντική συμβολή στην ανάκαμψη του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης έχει και η αυξημένη τουριστική κίνηση στην πόλη, που τροφοδοτείται από Ρώσους και Βαλκάνιους, οι περισσότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, μαζί με τις διανυκτερεύσεις και γενικότερα το τουριστικό ρεύμα που καταγράφεται τελευταία.

«Αν περάσει και ο Οκτώβριος με τις γερμανικές εκλογές και ξεπεράσουμε αισίως και αυτόν τον σκόπελο, θα δούμε και άλλη κινητικότητα στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων του κέντρου» τονίζει ο κ. Λιάγγας.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ