Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

«Στήνει» στον τοίχο Στουρνάρα!

Υφεση, ανεργία αλλά και πρωτόγνωρη φτώχεια για τη μεταπολεμική Ελλάδα θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του 2013, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της για την οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Αναφέρει μάλιστα ότι φρενάρουν την ανάκαμψη οι μειώσεις μισθών, η υψηλή φορολογία αλλά και οι επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα μιλά για ανάπτυξη από το 2014, σε αντίθεση με τον «αισιόδοξο» Γιάννη Στουρνάρα, που προέβλεψε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Από την έκθεση προκύπτει ότι τα πρόσθετα μέτρα της περιόδου 2015-2016 ενδέχεται να αγγίξουν τα 6 δισ., αντί των 4,6 δισ. ευρώ, όπως λέει η κυβέρνηση.

Η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει ότι το 2010 το ποσοστό φτώχειας (σε όρους αγοραστικής δύναμης και με έτος βάσης το 2005) από 16% που ήταν έφτασε στο 22,9% το 2011.

Εκτιμά ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η μείωση του κόστους εργασίας την τριετία 2012-2014 θα είναι 17,6%, τη στιγμή που η μνημονιακή δέσμευση ήταν να περιοριστεί κατά 15%.

Η ΤτΕ καλεί εμμέσως την κυβέρνηση να περιορίσει την υψηλή φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων, «η οποία οδηγεί σε μεγάλη διαφορά μεταξύ των καθαρών αμοιβών του εργαζομένου και του κόστους για την επιχείρηση και αποτελεί τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως Πόντιος Πιλάτος, προβλέπει ότι, αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα εξέλθει από την ύφεση και θα καταστεί ανταγωνιστική, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία που παρατίθενται για την ανεργία, τη ραγδαία μείωση των μισθών, την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου και εν κατακλείδι την φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού συνθέτουν με τα πιο μελανά χρώματα την εφιαλτική εικόνα που βιώνει η Ελλάδα τρία χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί να ληφθούν επειγόντως μέτρα προκειμένου να δημιουργηθεί δίχτυ προστασίας για τα παιδιά, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ευαίσθητη αυτή ομάδα αποτελεί τη χειρότερη συνέπεια της κρίσης. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει, ότι το Δημόσιο Βρεφοκομείο Αθηνών έχει αναλάβει τη σίτιση περίπου 8.000 παιδιών των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Αθηναίων.

Το 2013 η ανεργία, όπως προβλέπει η έκθεση, θα βρεθεί στο 27%, καθώς, όπως αναφέρει, «έχει πλήξει τον σκληρό πυρήνα του εργατικού δυναμικού, με το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν αρχηγοί ή υπεύθυνοι του νοικοκυριού να έχει αυξηθεί κατά 10% την τελευταία τριετία».

Οσοι είχαν το προνόμιο να μη χάσουν την δουλειά τους δεν γλίτωσαν από τη «σφαγή» που επιφύλαξε σε μισθούς και εισοδήματα η πολιτική του Μνημονίου. Η ίδια άλλωστε η χώρα έχασε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών πάνω από το ένα τέταρτο του εισοδήματός της. Το ΑΕΠ την περίοδο αυτή υποχώρησε κατά 24,6%, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα επέστρεψε στο επίπεδο του 2000! Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε πέρυσι κατά 9,8%. Οι μισθοί φέτος αναμένεται να μειωθούν κατά 7,7%, ενώ συνολικά τα τελευταία τετραετία (2010-2013) οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν «κουρευτεί» κατά 21,7%.

Παράλληλα, από την έκθεση προκύπτει ότι τα πρόσθετα μέτρα της περιόδου 2015-2016 υπάρχει κίνδυνος να αγγίξουν τα 6 δισ. ευρώ, αντί των 4,6 δισ. ευρώ που λέει η κυβέρνηση. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής κάνει λόγο για πρόσθετες -μη προσδιορισμένες- παρεμβάσεις ύψους 1,877 δισ. ευρώ το 2015 και 2,765 δισ. ευρώ το 2016.

Διαπιστώνεται όμως και μια «τρύπα» 1,3 δισ. ευρώ μεταξύ των εκτιμήσεων της Κομισιόν και εκείνων της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της κατάργησης των φοροαπαλλαγών.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ