Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Στήνουν e-νέδρα στα «τρωκτικά»

Τα «τρωκτικά» που άφησαν να διαρρεύσουν τα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αναζητά, χωρίς ως τώρα θετικά αποτελέσματα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το απόρρητο υλικό, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Αστυνομίας στη «δημοκρατία», δεν έχει διαρρεύσει από υπολογιστές του υπουργείου και επιπλέον δεν έγινε ποτέ παραβίαση του ηλεκτρονικού αρχείου. Οπως εκτιμούν οι Αρχές, τα έγγραφα εκλάπησαν από άγνωστους «εισβολείς» που είχαν πρόσβαση στα αποθηκευμένα και απόρρητα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Οι δράστες πήραν τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία, αφού σκανάρισαν, όπως σημειώνουν πηγές της Αστυνομίας, μετέφεραν εκτός υπουργείου και από άγνωστο υπολογιστή τα διοχέτευσαν στο διαδίκτυο, εμφανίζοντας ως κυβερνοεπίθεση την υποκλοπή των διαβαθμισμένων εγγράφων.

Τα έγγραφα κυκλοφόρησαν γρήγορα σε ιστοσελίδες και ήρθαν στο φως αρχεία για το δημόσιο χρέος, αρχεία από τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, ακόμη και κατάλογοι που αφορούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γεγονός που προκάλεσε δυσφορία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αρχικά η διαρροή εμφανίστηκε ως «επίθεση» των γνωστών χακτιβιστών Anonymous στα ψηφιακά αρχεία. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι υπολογιστές από τους οποίους υπεκλάπησαν τα συγκεκριμένα αρχεία δεν είχαν σύνδεση με το διαδίκτυο και δεν μπορούσε να γίνει ψηφιακή υποκλοπή! Η Αστυνομία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα που δρα στο εσωτερικό του υπουργείου Οικονομικών, έχει πρόσβαση στους διαβαθμισμένους υπολογιστές και βγάζει απόρρητα έγγραφα στη δημοσιότητα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ιστοσελίδες εξειδικευμένες στη χρήση του ίντερνετ δημοσίευσαν ότι τα site του υπουργείου Οικονομικών παραβιάστηκαν από ηλεκτρονικούς εισβολείς. Σύμφωνα μάλιστα με τις σχετικές αναρτήσεις, οι χάκερ είχαν καταφέρει να υποκλέψουν διαβαθμισμένα αρχεία που αφορούν το ελληνικό δημόσιο χρέος, απόρρητα τηλεγραφήματα αλλά και εκατοντάδες κωδικούς χρηστών στα εσωτερικά συστήματα! Ως δράστες της κυβερνοεπίθεσης εμφανίζονταν μάλιστα οι Anonymous, οι οποίοι έστειλαν και μήνυμα στα αγγλικά για τον λόγο του «χτυπήματος». Το ηλεκτρονικό χτύπημα των Anonymous στο υπουργείο Οικονομικών είχε συμβεί, σύμφωνα με το μήνυμά τους, ως διαμαρτυρία «για το νέο πακέτο των οικονομικών μέτρων λιτότητας ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να παρατείνουν την ύφεση στην Ελλάδα». Οπως αναφερόταν στο αναλυτικό μήνυμά τους, στα χέρια τους «βρίσκονται usernames και κωδικοί πρόσβασης σε εσωτερικά συστήματα του υπουργείου. Αυτό που προκάλεσε έντονη ανησυχία σε κυβερνητικά στελέχη ήταν ότι διαθέτουν έγγραφα από τον Ιούνιο του 2012 έως και πριν από λίγες ημέρες, που πιθανότατα προέρχονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε αμέσως τη βοήθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στα υπολογιστικά αρχεία. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι υπολογιστές από τους οποίους υπήρξε η υποκλοπή δεν ήταν συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο και η διαρροή δεν έγινε από υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Αρκετά από τα έγγραφα που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους χαρακτηρίζονται απόρρητα και εμπιστευτικά, ενώ τα τερματικά στα οποία είναι αποθηκευμένα δεν είναι συνδεδεμένα στο ίντερνετ. Επιπλέον και ακόμη πιο σημαντικό, το χάκινγκ αναφέρεται σε ψηφιακά αρχεία, ενώ όλα τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήταν έγγραφα σκαναρισμένα – από χειρόγραφη μορφή!

Εβαλαν τους Anonymous για αποπροσανατολισμό

Οι δράστες χρησιμοποίησαν τους Anonymous, προκειμένου να πείσουν τις Αρχές ότι τα διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν ήταν προϊόν ψηφιακής επίθεσης. Στην πραγματικότητα, όμως, ανθρώπινο χέρι ήταν αυτό που είχε πρόσβαση στους υπολογιστές, υπεξαιρώντας τα καλά φυλαγμένα αρχεία. Οπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, δεν προηγήθηκε ψηφιακή υποκλοπή και «η αναφορά στους χ-ακτιβιστές Anonymous έγινε εκ του πονηρού και για να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές».

Στο φερόμενο ως μήνυμα των χάκερ αναφέρεται ότι οι Anonymous έχουν αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μέσω των σέρβερ του και ότι «έχουν νέα όπλα στο οπλοστάσιό τους. Μια εξαιρετική μη επιδιορθωμένη αδυναμία για SAP συστήματα είναι στα χέρια μας και ναι, θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την Κόλαση». Αυτό, σύμφωνα με τις Αρχές, σημαίνει ότι οι συντάκτες του κειμένου είχαν γνώσεις υπολογιστών, που τους επιτρέπουν να υποστηρίξουν τον «αντιπερισπασμό» τους.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι το ίδιο κύκλωμα ευθύνεται για υποκλοπές εγγράφων, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τη διαρροή σημαντικών στοιχείων στα ΜΜΕ κατά τους προηγούμενους μήνες.

Γιώργος Μεστός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ